fbpx

Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider

Kuchnia biegacza: domowe bułeczki z konfiturą [PRZEPIS]

Śniadanie mistrzów? Oczywiście bułeczki z dżemem lub miodem. Najlepiej, jeśli są jeszcze ciepłe i chrupiące. A gdyby tak zrobić je samodzielnie w domu? Za chwilę przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne. Co więcej, pieczywo możesz przygotować wieczorem, a rano jedynie lekko podgrzać w piekarniku. Po takim śniadaniu możesz spokojnie ruszać na trening.

Artykuł jest częścią cyklu #ZdrowieNaTalerzu, realizowanym z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Do przygotowania bułek nie potrzebujesz żadnych foremek, ani specjalistycznych składników. Wszystko znajdziesz w osiedlowym sklepie spożywczym.

Robiąc zakupy zwróć uwagę jednak na jakość produktów. Najlepsze mąki pszenne do wypieku bułek, to te z oznaczeniem 550 lub 650. Dodatek żytniej mąki nieco wzbogaci pieczywo pod względem odżywczym, dostarczając witaminy z grupy B.

Ważny jest także tłuszcz, jakiego użyjesz do ciasta. W wypiekach idealnie sprawdza się olej rzepakowy. Można go podgrzewać, bez obaw o utratę jego właściwości. A tych jest naprawdę wiele. Olej rzepakowy to bowiem źródło niezbędnych kwasów omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach (2:1). Ponadto zawiera tylko 7% kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli o połowę mniej niż chociażby oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki żytniej
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko

Wykonanie:

Do dużej miski przesiej obydwie mąki: pszenną i żytnią. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Następnie wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodaj olej i wyrabiaj aż do chwili, kiedy składniki się połączą. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych części. Uformuj z nich kulki, które rozłożysz na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ponownie przykryj bułeczki i odstaw na kolejne 30 min. Posmaruj bułeczki rozkłóconym jajkiem i piecz przez ok. 20 min. w temp. 200˚C (piekarnik powinien być nagrzany).

Jeszcze ciepłe podawaj z domowej roboty konfiturą.

Smacznego!

mm
Magazyn Bieganie

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Przyjaźń między Włochami i Polską rusza biegiem do przodu! 12 września czekamy na Was na Kępie Potockiej, by razem spędzić dzień pod znakiem sportu i atrakcji rodzinnych oraz wziąć udział w biegu na 5 km. […]

Biegowy piknik we włoskim stylu! Ruszyły zapisy na bieg charytatywny Run on Together!

Proftin

Stopy biegacza podczas każdego treningu wykonują ogromną pracę. Odpowiednia pielęgnacja nie tylko zmniejszy ryzyko urazów związanych z wysoką aktywnością, ale także pozwoli zachować ich piękny wygląd. Postaw na SPA dla stóp i sprawdź, jakie efekty […]

Trzy kroki do zdrowych stóp – na lato i na lata!

Sewilla - tu odbywa się co roku w lutym maraton. Fot. Istockphoto.com

Wyjeżdżasz na urlop i obawiasz się o swoją biegową formę? Nie chcesz zmarnować wykonanej wcześniej pracy treningowej? Sprawdź, co możesz zrobić, by podczas urlopu nie myśleć o spadku formy i jednocześnie nie zniweczyć dotychczasowych treningów. […]

Trening podczas urlopu? To da się zrobić!

W ostatnią niedzielę września Warszawa przywita biegaczy podwójnie mocno! Fundacja „Maraton Warszawski” poinformowała, iż 26 września wystartują zarówno 43. Maraton Warszawski jak i 15. Półmaraton Warszawski. Jest to dobra wiadomość dla wszystkich miłośników biegania w […]

15. Półmaraton Warszawski i 43. Maraton Warszawski rozbiegają stolicę 26 września! Na biegaczy czeka dodatkowa pula miejsc

Do 43. Maratonu Warszawskiego pozostało już tylko nieco ponad 2 miesiące. W ramach Pucharu Maratonu Warszawskiego i akcji treningowej przed imprezą, nadszedł czas na sprawdzian na dystansie 20 km. Jest to symboliczny początek okresu bezpośredniego […]

Akcja treningowa: 20 km w przygotowaniach do maratonu

Firma faktoringowa Bibby Financial Services, wspólnie z partnerami, namawiała przedsiębiorców do zapoBIEGANIA zatorom płatniczym. Uczestnicy Bibby Fair Pay Run, nieszablonej akcji z pogranicza gospodarki i sportu amatorskiego, symbolicznie obiegli miejscowość Zator aż 64 razy. Zwracali […]

Czy przedsiębiorcy dobrze zapoBIEGAJĄ zatorom płatniczym?

Kuskus to idealny produkt dla biegaczy. Syci, dobrze smakuje, a przy tym nie wymaga gotowania. Wystarczy go zalać wrzątkiem i… to wszystko! W połączeniu z owocami i wytrawnymi składnikami może stanowić pełnowartościowy posiłek na co […]

Sałatka z kuskusem i olejem rzepakowym [PRZEPIS]

Marka ASICS zorganizowała event z udziałem wyjątkowej ambasadorki Joanny Mazur, na którym nie mogło nas zabraknąć. Polska biegaczka i paraolimpijka przetestowała na warszawskiej Agrykoli najnowszy model GEL-KAYANO 28. Buty z serii KAYANO słyną ze stabilizacji […]

Wyjątkowa stabilizacja podczas biegu. Wraz z Joanną Mazur przetestowaliśmy najnowszy model ASICS GEL-KAYANO 28