fbpx

Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider

Kuchnia biegacza: domowe bułeczki z konfiturą [PRZEPIS]

Śniadanie mistrzów? Oczywiście bułeczki z dżemem lub miodem. Najlepiej, jeśli są jeszcze ciepłe i chrupiące. A gdyby tak zrobić je samodzielnie w domu? Za chwilę przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne. Co więcej, pieczywo możesz przygotować wieczorem, a rano jedynie lekko podgrzać w piekarniku. Po takim śniadaniu możesz spokojnie ruszać na trening.

Do przygotowania bułek nie potrzebujesz żadnych foremek, ani specjalistycznych składników. Wszystko znajdziesz w osiedlowym sklepie spożywczym.

Robiąc zakupy zwróć uwagę jednak na jakość produktów. Najlepsze mąki pszenne do wypieku bułek, to te z oznaczeniem 550 lub 650. Dodatek żytniej mąki nieco wzbogaci pieczywo pod względem odżywczym, dostarczając witaminy z grupy B.

Ważny jest także tłuszcz, jakiego użyjesz do ciasta. W wypiekach idealnie sprawdza się olej rzepakowy. Można go podgrzewać, bez obaw o utratę jego właściwości. A tych jest naprawdę wiele. Olej rzepakowy to bowiem źródło niezbędnych kwasów omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach (2:1). Ponadto zawiera tylko 7% kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli o połowę mniej niż chociażby oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki żytniej
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko

Wykonanie:

Do dużej miski przesiej obydwie mąki: pszenną i żytnią. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Następnie wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodaj olej i wyrabiaj aż do chwili, kiedy składniki się połączą. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych części. Uformuj z nich kulki, które rozłożysz na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ponownie przykryj bułeczki i odstaw na kolejne 30 min. Posmaruj bułeczki rozkłóconym jajkiem i piecz przez ok. 20 min. w temp. 200˚C (piekarnik powinien być nagrzany).

Jeszcze ciepłe podawaj z domowej roboty konfiturą.

Smacznego!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Magazyn Bieganie

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Gościem kolejnego odcinka z cyklu Czy tu się biega? jest Sławek Konopka – organizator zawodów spod szyldu Tour de Zbój, czyli legendarnego Janosika w wydaniu letnim i zimowym, Ultra Roztocza czy Smoczego Cross Maratonu. Sławek […]

Natura znajdzie nas sama, gdy się na nią otworzymy. Sławek Konopka nie tylko o Ultra Roztoczu

Weekend majowy wielu osobom kojarzy się z otwarciem sezonu grillowego. Jeśli szukasz pomysłów na grilla, które urozmaicą spotkanie z przyjaciółmi, mamy coś dla Ciebie. Przy okazji wyjaśniamy, czy korzystanie z rusztu w ogóle może być […]

Ciekawe pomysły na grilla. Dania i przekąski

Maraton to piękny, choć niełatwy dystans. To również fantastyczna przygoda, do której trzeba się dobrze przygotować. Po to, by potem cieszyć się każdą chwilą na trasie i na mecie tak rewelacyjnych imprez, jak maratony w […]

World Marathon Majors to piękna przygoda! Finiszerka cyklu Ola Mądzik w ramach projektu 100 twarzy maratonu

32. Bieg Konstytucja 3 Maja już w najbliższy piątek! To pierwsza tegoroczna impreza w ramach Warszawskiej Triady Biegowej „Zabiegaj o Pamięć”. Organizatorzy biegu, Fundacja „Maraton Warszawski” wraz ze Stołecznym Centrum Sportu Aktywna Warszawa, przygotowali trasę […]

32. Bieg Konstytucji 3 Maja startuje już niebawem! Zapisy zostały zamknięte!

Nieco ponad tydzień temu chomikował na bieżni warszawskiego stadionu Polonez, a już za kilka dni znowu będzie uciekał przed Kapitanem Wąsem. Darek „szybkie bieganie” Nożyński – bo o nim mowa – ma na swoim koncie […]

Dariusz Nożyński: od chomikowania na bieżni w rekordowym tempie po ucieczkę przed Kapitanem Wąsem, czyli ja się tak łatwo nie zatrzymuję

W 1924 roku odbył się pierwszy w Polsce bieg na dystansie maratonu. W tym samym miejscu, w którym startował ten historyczny wyścig, ale sto lat później – spotkamy się i wyjątkowy sposób uhonorujemy okrągły jubileusz. […]

Rondo im. Polskich Maratończyków, Aleja Sław Maratonu i wspólny czas – przybiegnijcie świętować 100 lat maratonu w Polsce

Adam Nowicki imponującym biegiem obronił tytuł Mistrza Polski w Maratonie. Natomiast wśród kobiet tytuł Mistrzyni Polski podczas DOZ Maratonu Łódź zdobyła Aleksandra Brzezińska. Mimo wysokiej temperatury, która miała wpływ na wyniki, emocji nie zabrakło. Rywalizacja […]

Adam Nowicki i Aleksandra Brzezińska z tytułami mistrzostw Polski – relacja z DOZ Maratonu Łódź

Jazda na rolkach i bieganie to dwie popularne formy aktywności fizycznej, które pomagają utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie. Obie dyscypliny oferują znakomite korzyści zdrowotne, ale różnią się w wielu aspektach, od sprzętu po rodzaj obciążenia […]

Jazda na rolkach kontra bieganie – co mają ze sobą wspólnego, a co je różni?