Przepis na pasztet z fasoli z żurawiną i jabłkiem

Fot: Adobe stock
Święta mają to do siebie, że nierozerwalnie wiążą się ze zmaganiami kuchennymi. Dla wszystkich, którzy poszukują inspiracji na danie wpisujące się w klimat uroczystych dni, przygotowaliśmy przepis na wegetariański pasztet. Nie jest to „fit zamiennik” czy zupełnie tradycyjny przepis – stanowi raczej wariację na temat świąt i wykorzystywanych w tym czasie produktów, które z nimi się kojarzą.
Pasztet z fasoli z żurawiną i jabłkiem:
Składniki:- 250 g białej fasoli – można użyć z puszki, wówczas powinno być jej ok. 600g
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnie jabłko (warto wybrać słodkie odmiany, np. szampion)*
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Sól, pieprz, majeranek (ok. 0,5 łyżki)
W przypadku korzystania z ziaren fasoli rozpoczynamy od ich namoczenia. Proporcja fasola: woda powinna wynosić 1:3-1:4. Odstawiamy na 10-12h. Następnie zmieniamy wodę i zalewamy nią fasolę na wysokość ok. 5cm powyżej jej poziomu. Gotujemy ją ok. 10 minut na dużym gazie, bez przykrywki, następnie już pod przykryciem przez około 70-90 minut (drobniejsze odmiany fasoli będą gotują się szybciej).
Korzystając z produktu w puszce czy słoiku wystarczy dokładnie wypłukać fasolę.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Podsmażamy na oleju do zeszklenia.
- Dodajemy do cebuli starte jabłko (lub bardzo drobno posiekane), sól oraz pieprz. Tuż przed końcem podsmażania przyprawiamy majerankiem.
- Podsmażone warzywa łączymy w misce z fasolą oraz mąką i blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy żurawinę oraz część posiekanych orzechów włoskich. Dokładnie mieszamy.
- Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy resztę orzechów.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut.
Pasztet najlepiej kroić po przestygnięciu.
*jabłko można zamienić na gruszkę