Przepisy dla biegaczy: placki ziemniaczane, makaron z warzywami i ciasto marchewkowe
Placki ziemniaczane z łososiem. Fot. istockphoto.com
Przed nami maraton w Krakowie. Mamy dla Was kilka pomysłów na kolację bogatą w węglowodany i smaczną. Placki ziemniaczane lub makaron z warzywami, a na deser ciasto marchewkowe.
Wszystkie propozycje zostały stworzone z myślą o biegaczach, aby w przededniu maratonu zapewnić im dużą dawkę łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Placki ziemniaczane z cukinią i łososiem
To propozycja zwłaszcza dla osób, które mają dosyć makaronu i ryżu w dniach przed maratonem. Placki ziemniaczane można przygotować w różnych wersjach, z ziemniakami tartymi na grubych lub drobnych oczkach tarki, z dodatkiem marchewki, pora lub cukinii z kwaśną śmietanką albo – na słodko, posypane cukrem. My wybraliśmy opcję z łososiem, koperkiem i jogurtem.
Składniki:
3 duże ziemniaki (albo 6 średnich)
1 mała cukinia
1 mała marchewka
1 czubata łyżki mąki pszennej (można przygotować również w wersji bez mąki)
2 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz
łosoś wędzony w plasterkach
gęsty jogurt naturalny
koperek
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce – najlepiej na dużych lub średnich oczkach. Dodaj startą marchewkę i cukinię. Wbij 2 jajka i wymieszaj. Możesz dodać mąkę, sól i trochę pieprzu. Układaj na rogrzanej patelni małe placuszki i usmaż z obu stron tak, by miały złocisty kolor, a ziemniaki zrobiły się miękkie. Na każdym placuszku połóż kawałek wędzonego łososia, łyżkę jogurtu naturalnego i odrobinę posiekanego koperku.
Makaron kokardki z warzywami. Fot. istockphoto.com
Makaron – kokardki z warzywami
To opcja dla tych, którzy bez makaronu nie mogą się obyć. Dziś proponujemy kokardki z pomidorami, bazylią, szparagami, groszkiem zielonym, groszkiem cukrowym, papryka czerwoną, parmezanem i odrobiną sosu pomidorowego.
Składniki:
2 szklanki ugotowanego makaronu
kilka listków świeżej bazylii
zielone szparagi
zielony groszek z puszki
groszek cukrowy – garść
pół małej czerwonej papryki
odrobina startego na płatki parmezanu
sos pomidorowy (2-3 łyżki)
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź na durszlaku i polej oliwą żeby się nie posklejał. Pokrój paprykę, utrzyj parmezan, odcedź groszek z puszki i umyj groszek cukrowy. Podgrzej sos pomidorowy ze słoiczka, kartonu albo przyrządź sos instant. Możesz dodać szparagi zielone ze słoika ale lepiej smakują świeżo ugotowane. Zielone szparagi nie wymagają obierania, ponieważ są delikatniejsze niż białe. Gotuje się je ok. 10 minut – mniej więcej tyle co makaron. Poleca się gotowanie ich na stojąco, w wysokim garnku, tak żeby główki wystawały ponad wodę, z odrobiną soli. Ale można je gotować również „na leżąco”. Trzeba oderwać twarde końce (ok. 1/3 łodygi). Na koniec wszystko wymieszać w garnku, nie należy przesadzać z sosem żeby poczuć smak innych składników. Można przyrządzić danie tylko z oliwą zamiast sosu. Na talerzu posyp makaron parmezanem i bazylią.
Ciasto marchewkowe. Fot. istockphoto.com
Ciasto marchewkowe z migdałami
Na deser (a jeśli nie będziemy jeść zbyt łapczywie – zostanie trochę na przedmaratońskie śniadanie) – słodkie ciasto marchewkowe.
Składniki:
3-4 duże marchewki
4 całe jajka
260 g mąki pszennej
170 g cukru
ok. 150 g roztopionego masła (ostudzonego)
70 g migdałów w płatkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Zetrzyj marchewki na tarce, odsącz nadmiar soku. Pozostałe składniki wrzuć do garnka lub miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Przerzuć do formy i wstaw do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Ciasto wymaga pieczenia przez ok. 50-60 minut. Można je polać czekoladą ale nie jest to zabieg konieczny.
Smacznego!