Przyprawy przyjazne biegaczowi
Większość z nas zdaje sobie sprawę, jak dużą rolę w życiu biegacza odgrywa dieta. Jednak komponując posiłki, rzadko zastanawiamy się nad właściwościami przypraw i ziół. A szkoda, bo te mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Poznaj cztery przyprawy, które warto mieć zawsze w zapasie.
Ziele angielskie
Ta niepozorna przyprawa, którą bezwiednie wrzucamy do zup i sosów, ma delikatne, przeciwbólowe działanie. Ponadto pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy. Łagodzi kaszel i ból gardła, z racji na działanie odkażające. Ziele angielskie bywa także skutecze jako środek przeciwbólowy podczas menstruacji.
Imbir
Imbir to obowiązkowa przyprawa w kuchni biegacza, szczególnie podczas trwania sezonu jesienno-zimowego. Bogaty w substancje przeciwzapalne, pomaga uporać się z bólami stawów i mięśni. Niezastąpiony w momencie, gdy czujesz, że „coś cię bierze” – herbata, a nawet ciepła woda z dodatkiem imbiru działa cuda.
Można dodawać go do zup, potraw warzywnych i mięsnych. Mielony nadaje się do słodkich potraw: ciast, ciastek, a nawet sałatek owocowych.
Kardamon
Kardamon to najstarsza i jedna z najdroższych obecnie przypraw. W polskiej kuchni stosunkowo rzadko używany, tymczasem jego właściwości są imponujące. Zawiera przeciwutleniacze, usuwające szkodliwe wolne rodniki. Dzięki temu nasza regeneracja przebiega szybciej i sprawniej. Kardamon charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym oraz przeciwbólowym. Przyprawa ta może pomóc nam również w zapobieganiu i łagodzeniu objawów przeziębień.
Kardamon może być również stosowany przy problemach trawiennych. W towarzystwie imbiru pomaga pozbyć się zaparć, zgagi, a także wyeliminować nieprzyjemny zapach z jamy ustnej.
Goździk
Popularnie nazywane goździki, to suszone pąki kwiatowe drzewa pochodzącego z Azji – goździkowca korzennego, Ich właściwości lecznicze są znane Chińczykom od 2 tys. lat. Biegaczy na pewno zainteresuje fakt, iż goździk zmniejsza aktywność enzymów, powodujących stany zapalne. Ma także działanie uśmierzające ból.
Herbata z goździkami pomaga szybciej dojść do siebie podczas grypy i przeziębienia, łagodzi kaszel i udrażnia nos. Warto zatem używać ich podczas codziennego gotowania. Goździki pasują zarówno do napojów (herbat, naparów ziołowych, grzańca), jak również w potrawach, szczególnie warzywnych lub mięsnych farszów, pasztetów, pasztecików.
Zioła i przyprawy w pigułce
Dla osób aktywnych są również dostępne suplementy diety, które opierają się na ziołach i owocach, używanych popularnie w kuchni lub ziołolecznictwie. Przed zakupem warto sprawdzić, czy dany suplement jest stworzony na bazie naturalnych składników roślinnych.
Padma ACTIVE Plus to właśnie kompozycja specjalnie dobranych, wyselekcjonowanych, wysuszonych, nieprzetworzonych ziół i owoców. W jego skład wchodzi:
-
mech islandzki
-
owoc liściokwiatu garbnikowego
-
owoc migdałecznika chebułowiec
-
owoc migdałecznika bellirica
-
owoc kardamonu
-
kora drzewa sandałowego
-
korzeń omanu wielkiego
-
owoc korzennika
-
owoc aeglemarmelos
-
kwiatostan głogu
-
korzeń lukrecji
-
ziele babki
-
ziele rdestu
-
ziele pięciornika gęsiego
-
kwiat goździkowca
-
kłącze imbiru
-
ziele serdecznika pospolitego
-
korzeń waleriany
-
liść sałaty
-
liść nagietka
-
kamfora naturalna
Właściwości składników:
- Powoduje wzrost witalności
- Poprawia kondycje psychofizyczną
- Przywraca równowagę organizmu
- Pomaga zachować prawidłowe krążenie
- Zwiększa wydolność oddechową
- Poprawia funkcjonowanie stawów
- Wspiera metabolizm cukrów, pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy
- Wspomaga rekonwalescencję