Triathlon > TRI: Trening > Triathlon
Rekomendacje dietetyczne dla sportowców i osób aktywnych
Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics) – największa organizacja zrzeszająca specjalistów w zakresie dietetyki – opublikowała obszerny dokument, zawierający najnowsze rekomendacje dietetyczne dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Dostępne jest tłumaczenie w języku polskim.
Całość dokumentu w języku polskim można przeczytać tutaj, a jego autorem jest Bartłomiej Pomorski, dietetyk sportowy, prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej oraz członek organizacji Professionals in Nutrition for Exercise and Sport (PINES).
Oryginalny dokument w języku angielskim znajduje się tutaj.
Dokument odpowiada między innymi na pytania:
– Jaki efekt na zdolności wysiłkowe, wśród dorosłych sportowców, wywiera ujemy bilans energetyczny?
– Jaki efekt wywiera, wśród dorosłych sportowców, konsumpcja węglowodanów na odpowiedź metaboliczną związaną z węglowodanami oraz białkami ustrojowymi, a także na zdolności wysiłkowe w okresie regeneracji powysiłkowej?
– Jaki jest efekt podaży węglowodanów na zdolności wysiłkowe w okresie regeneracji powysiłkowej?
– Jaki wpływ wśród dorosłych sportowców wywiera trening z ograniczoną dostępnością węglowodanów na proces adapatacji treningowego, który prowadzi prowadzi do poprawy zdolności wysiłkowych?
– Jaki efekt, wśród dorosłych sportowców, wywiera konsumpcja posiłków lub żywności nisko- lub wysokoglikemicznej na proces treningowy związany z odpowiedzią metaboliczną oraz zdolnościami wysiłkowymi?
Omówione są także tematy żywienia sportowców w okresie przygotowawczym (zapotrzebowanie energetyczne, bilans energetyczny oraz dostępność energii; skład ciała oraz zdolności wysiłkowe, zapotrzebowanie na składniki odżywcze w sporcie), żywienia wspierającego zdolności wysiłkowe (żywienie okołostartowe oraz żywienie w trakcie startu; wytyczne dotyczące nawodnienia; wytyczne dotyczące spożycia węglowodanów, białka; suplementy diety oraz substancje ergogeniczne), specyficznych warunków środowiskowych (wysokość nad poziomem morza, warunki ekstremalne) oraz wybranych grup sportowców (wegetarianie) a także roli i obowiązków dietetyka sportowego.