Tłusty czwartek dla biegacza – kalorie na dobry trening [Przepisy]
Fot. Istockphoto.com
Puchate pączki z nadzieniem i lukrem nie mają zbyt wielu wartości odżywczych. To głównie cukry proste i tłuszcz. Ale za to smak dzieciństwa przyciąga! To klasyczny smakołyk Tłustego Czwartku. Istnieje nawet przesąd, że kto nie zjadł tego dnia ani jednego pączka, nie będzie miał szczęścia do końca roku. Zróbmy więc porządny trening, a potem niech tradycji stanie się zadość.
Pączek, smażony w głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu, ma znikome ilości witamin, ale znajdziemy w nim trochę minerałów: wapń (17 mg), żelazo (1,2 mg), magnez (14 mg), fosfor (59,5 mg), potas (55 mg), sód (205 mg). Zawiera głównie nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Kaloryczność pączków zależy również od nadzienia i polewy – mniej kalorii będzie miał pączek posypany lekko cukrem pudrem niż oblany obficie lukrem. Nadzienie z dżemu będzie mniej kaloryczne niż krem adwokatowy albo bita śmietana. Jeden nieduży pączek z lukrem waży 70 gramów i ma 290 kilokalorii. 43,5 grama to węglowodany. Jedna sztuka dostarczy nam energii na ok. 30 minut biegu.
Tłusty czwartek
Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, to ostatni czas na odrobinę rozpusty przed Wielkim Postem. Wedle polskiej tradycji, to dzień, w którym dozwolone jest objadanie się. Jedzenie słodkich smakołyków tego dnia w naszym kraju zapoczątkowano dopiero w XVI wieku. Pączki w tamtym czasie miały w środku ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, komu się taki dodatek trafił, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Wcześniej objadano się raczej pączkami w wersji na słono – nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Zapijano je też niemałą ilością wódki.
Mini pączki – jeden waży 10 g, ma 41 kcal. W 100 g ma 412 kcal, 3,1 g białka, 18,3 g tłuszczu i 59,5 g węglowodanów. Nie zawierają nadzienia.
Z okazji Tłustego Czwartku mamy dla Was dwa przepisy na kaloryczne smaczności, za to trochę zdrowsze niż tradycyjne pączki i faworki.
Smażone serniczki
Składniki na porcję dla 1 osoby:
– 250 g twarogu półtłustego
– jajko
– cukier lub ksylitol
– 4 łyżki mąki
Ubij jajko z cukrem tak, by miało kremową konsystencję. Dodaj rozdrobniony twaróg i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj trochę cukru lub ksylitolu do smaku.
Smaż niewielkie placki na niewielkiej ilości tłuszczu. W wersji mniej dietetycznej serniczki można wrzucać na głęboki tłuszcz i posypać cukrem pudrem.
Pączki bananowe bez glutenu
Składniki:
2 banany
50 g mąki kukurydzianej
jajko
pół łyżeczki drożdży instant
łyżeczka świeżego imbiru (lub kandyzowanego)
2 łyżeczki soku z cytryny
olej
Rozgnieć banany widelcem i dodaj sok z cytryny. Posiekaj drobno imbir. Dodaj żółtko, mąkę i wymieszaj dokładnie po czym dodaj drożdże i znowu wymieszaj. W osobnej miseczce ubij na sztywno białko z jajka i połącz z pozostałą masą tak, by zachować puszystą konsystencję. Usmaż pączki z obu stron i posyp cukrem pudrem przed podaniem. Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego! Pamiętajcie tylko żeby zrobić solidny trening!