Bezglutenowe śniadanie – propozycje dla biegaczy
Bezglutenowe śniadanie niekoniecznie musi być prostym odpowiednikiem standardowego śniadania biegacza. Nie musimy jeść bezglutenowej kromki z dżemem, nie musimy szukać w sklepach bezglutenowego musli czy bezglutenowych płatków owsianych. Możliwości jest więcej!
Wielu bezglutenowców (w tym ja!) zastępuje pieczywo waflami kukurydzianymi lub ryżowymi i to właśnie z ich udziałem przygotowuje sobie kanapki (paczkowany chleb bezglutenowy bywa niezjadliwy, a nie zawsze jest czas na pieczenie swojego). Problem jednak jest taki, że wafle ryżowe i kukurydziane, nawet jeśli smakują, to mają bardzo mało kalorii (w porównaniu do chleba/bułki) – trudno jest się więc najeść przygotowanymi z nich kanapkami. Innym śniadaniowym rozwiązaniem jest kupienie zapasu bezglutenowego musli, płatków owsianych lub płatków śniadaniowych, jednak często są one dość drogie i/lub trudno dostępne.
Bezglutenowe śniadania warto więc przygotowywać z produktów naturalnie bezglutenowych lub z wykorzystaniem bezglutenowej mąki, która bywa już dostępna nawet w supermarketach.
Wszystkie przepisy pochodzą ze strony PrzepisyBezglutenowe.pl
Polub stronę na Facebooku!
Ryż z jabłkami i śmietaną
Fot. Marta Szewczuk
Składniki
(2 porcje)
– torebka ryżu (100 g)
– dwa jabłka
– łyżka cukru
– pół łyżeczki cynamonu
– 4 łyżki śmietany 18% (sprawdź, czy śmietana na pewno nie zawiera glutenu)
Przygotowanie
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, wsyp cukier i cynamon, wymieszaj. Ustaw garnek na małym (!) ogniu i przykryj pokrywką. Mieszaj od czasu do czasu – uważaj, żeby jabłka nie przywarły do dna. Ugotuj ryż. Jabłka zaczną się po jakimś czasie rozpadać, ale nie pozwól, by całość stała się jednolitą papką – niech zachowają się kawałki jabłek, które potem będzie można gryźć.
Podając całość na talerzu nie mieszaj ze sobą wszystkich składników – najpierw nałóż ryż, na to trochę jabłka, a na wierzch dwie łyżki śmietany. Niech każdy sobie miesza tak, jak lubi. Niektórzy słodzą wcześniej śmietanę, ale moim zdaniem nie jest to konieczne – jabłka będą wystarczająco słodkie, niech śmietana to równoważy.
American pancakes
Fot. Marta Szewczuk
Składniki
(z tej ilości składników wyszło mi 12 placków + 1 większy)
– 250 ml maślanki
– 200 g koncentratu mąki bezglutenowej (mix)
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru (zwykły albo cukier puder)
– 50 ml oliwy
– ulubione dodatki, np. golden syrup (najlepszy!), jogurt/serek owocowy, dżem, konfitura, mus jabłkowy, miód, nutella
Przygotowanie
Przesiej mąkę, dodaj do niej sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Do roztrzepanego jajka dodawaj na przemian trochę mąki i trochę maślanki – miksuj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj oliwę i znów zmiksuj. Ciasto jest gęste – nie przejmuj się tym. To nie są naleśniki! Na dobrze rozgrzaną patelnię (to ważne), wylewaj (a może raczej: nakładaj?) łyżką niewielkie placki ciasta. Smaż je na niezbyt dużym ogniu z obu stron. Smażą się dość szybko i łatwo odrywają się od patelni. Sama przyjemność! Najsmaczniejsze są na ciepło, ale następnego dnia jako zimna przekąska też będą pyszne.
Kasza jaglana z owocami i rodzynkami
Fot. Marta Szewczuk
Składniki
– pół szklanki kaszy jaglanej
– szklanka mleka
– pół banana
– pół pomarańczy
– niewielka garść rodzynek
– trochę miodu
Przygotowanie
Kaszę wysyp na sitko i przelej wrzątkiem, żeby usunąć z niej goryczkę. Mleko z kaszą doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. Przełóż kaszę do miseczki, dodaj banana w plasterkach, cząstki pomarańczy, wrzuć rodzynki. Całość możesz trochę dosłodzić miodem do smaku – kasza sama z siebie nie jest przecież słodka. Ale pamiętaj, że słodkie są rodzynki i banan. Zaraz zaraz… zostało Ci przecież jeszcze drugie pół banana i drugie pół pomarańczy… Cóż, zjedz na deser!
Płatki ryżowe z duszonym jabłkiem
Fot. Marta Szewczuk
Składniki
– szklanka mleka
– 4 łyżki płatków ryżowych
– 1 jabłko
– pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Obierz jabłko, pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Dodaj jedną łyżkę wody, cynamon i duś na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Jeśli kawałki jabłka zaczną się już robić miękkie, a w rondlu wciąż będzie dużo wody, możesz zdjąć pokrywkę, żeby woda odparowała. Do drugiego rondla wlej mleko i wsyp płatki ryżowe, przykryj pokrywką i ustaw na małym ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez około minutę, mieszając co kilka sekund (płatki ryżowe łatwo przywierają do garnka). Przelej mleko z płatkami do miseczki, dorzuć do tego uduszone jabłko i gotowe! Możesz jeszcze dodać np. płatki migdałowe, jeśli lubisz, żeby coś chrupało.
Twarożek ze śmietaną i cukrem
Fot. Marta Szewczuk
Składniki
– 180 g twarogu półtłustego
– 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (sprawdź, czy na pewno nie zawiera glutenu)
– cukier – ile kto lubi!
Przygotowanie
Sposób przyrządzenia? Ha! Po prostu połóż kawał twarogu na talerzu, ciapnij na niego kilka plam śmietany lub jogurtu, a potem posyp cukrem. Hm… no to gotowe. Na stole miej w pogotowiu więcej cukru i więcej śmietany/jogurtu. Rozdrabniaj widelcem twaróg mieszając go z dodatkami. Nie zamieniaj zwykłego cukru na cukier puder – niech chrzęści między zębami! To jest w tym śniadaniu najfajniejsze!