fbpx
Amarantus czyli szarłat - roślina pełna węglowodanów i białka

Dieta > Zdrowie i motywacja

Amarantus – idealne „zboże” dla biegacza

Amarantus czyli szarłat - roślina pełna węglowodanów i białka. Fot. istockphoto.com

 Fot. istockphoto.com

Nasiona amarantusa to niezwykle cenne źródło białka, jego zawartość jest większa niż w mleku! Dodatkowo białko to ma charakter pełnowartościowy, czyli zawiera wszystkie niezbędne naszemu organizmowi aminokwasy – w odróżnieniu od innych zbóż. Dla biegacza to kulinarny strzał w dziesiątkę.

Był jedną z podstawowych roślin uprawnych Azteków i Inków (bagatela 5 tysięcy lat temu). Indianie uważali go za świętą roślinę, a placki wytwarzane z mąki amarantusowej miały wojownikom dawać nadludzką moc. Dziś mało kto o nim wie przez misjonarzy i konkwistadorów, którzy nazwali tę roślinę diabelskim zielem i kazali niszczyć wszelkie jego hodowle. Dla nich amarantus był symbolem pogaństwa tamtejszej ludności. Właśnie dlatego ta roślina tak późno pojawiła się na naszym kontynencie, w odróżnieniu od np. fasoli, kukurydzy czy ziemniaków przywiezionych na europejskie dwory w owych czasach. Podobnie jak w czasach Indian, także teraz amarantus ma bardzo szerokie zastosowanie w żywieniu. Liście i pędy spożywa się jako warzywo, ususzone jako przyprawy, a ze zmielonych nasion wytwarza się mąkę, z której powstaje cały szereg innych produktów. Współcześnie szarłat (bo tak brzmi jego polska nazwa) określa się mianem zboża XXI wieku, głównie z powodu jego właściwości odżywczych.

Cóż to za sensacja?

W ostatnich latach badania nad amarantusem są coraz częściej prowadzone w niezależnych od siebie ośrodkach. A to dlatego, że co chwila pojawiają się nowe wyniki dotyczące kolejnych zalet spożywania tego zboża. Nasiona szarłatu to niezwykle cenne źródło białka, jego zawartość jest większa niż w mleku! Dodatkowo białko to ma charakter pełnowartościowy, czyli zawiera wszystkie niezbędne naszemu organizmowi aminokwasy – w odróżnieniu od innych zbóż. Kompleks aminokwasów oraz łatwa strawność tego białka przyczyni się do zahamowania katabolizmu białek mięśniowych u biegaczy i do przyspieszenia regeneracji powysiłkowej organizmu. Szarłat jak każde zboże dostarcza również węglowodanów. Drobna budowa ich cząsteczek w przypadku amarantusa, sprzyja łatwiejszemu trawieniu, przez co szybciej można pozyskać z nich energię. To jest szczególnie istotne w posiłkach przed treningami, kiedy chcemy dostarczyć sobie energii, oraz po nich, gdy chcemy przyspieszyć odnowę rezerw glikogenu. Na tle innych zbóż szarłat zawiera o wiele więcej błonnika pokarmowego, który przyspiesza pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu jedzenie nie zalega w nim długo. Zarówno w łupince, jak i wewnątrz ziarna znajdują się niezbędne kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, cenne ze względu na funkcję normalizującą oraz stabilizującą poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają także chorobom cywilizacyjnym. Wchodzą również w skład otoczek włókien mięśniowych, chroniąc je przed uszkodzeniem.

Amarantus czyli szarłat - roślina pełna węglowodanów i białka. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Zaletą amarantusa jest bogactwo składników mineralnych, w szczególności wapnia, żelaza, potasu, fosforu oraz magnezu czyli wszystkich tych minerałów, na które znacznie wzrasta zapotrzebowanie przy regularnej wzmożonej aktywności fizycznej. Witaminy wiecznej młodości, czyli A i E, chronią organizm biegacza przed szkodliwym działaniem powstających w trakcie wysiłku wolnych rodników.

Tak szeroki wachlarz niezbędnych składników odżywczych, w odpowiednich ilościach i przyswajalnych formach sprawia, że coraz częściej zaleca się produkty na bazie szarłatu osobom aktywnym fizycznie ale również umysłowo, czy też osobom przemęczonym. Na szczęście producenci żywności zauważyli potencjał kryjący się w tym zbożu, przez co coraz częściej produkty z amarantusa bądź z jego dodatkiem można spotkać na półkach sklepów – zwykle tych ze zdrową żywnością.

Szarłatowe smakołyki:

PLACKI Z AMARANTUSA

Składniki:
– cebula
– szczypta drożdży
– mąka z amarantusa (180 g)
– oliwa z oliwek
– przyprawy, zioła wg smaku

Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i poddusić na oliwie, mąkę połączyć z przyprawami i ziołami oraz drożdżami, dodać ciepłą wodę i wymieszać. Odstawić na 15 min. Małe porcje ciasta kłaść na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć na złoty kolor.

PRZEKĄSKA AMARANTUSOWA Z ORZECHAMI

Składniki:
– miód (4 łyżki)
– masło (1 łyżka)
– orzechy włoskie (filiżanka)
– popping amarantusowy – ziarno (filiżanka)

Przygotowanie:
Miód podgrzać z masłem, dodać orzechy i popping, rozmieszać. Masę rozprowadzić na blaszce na grubość ok. 2 cm i przycisnąć deseczką, po ostygnięciu pokroić na małe kawałki.

Marta Chmura, „Amarantus”, Bieganie, wrzesień 2010

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Bieg Konstytucji 3 Maja coraz bliżej! Już w sobotę tysiące biegaczy wspólnie uczci jedno z najważniejszych świąt państwowych, biorąc udział w pierwszej tegorocznej odsłonie Warszawskiej Triady Biegowej. W tym roku limit uczestników został zwiększony do […]

33. Bieg Konstytucji 3 Maja: Czas na sportowe święto w sercu stolicy!

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział