fbpx
Ksylitol i brązowy cukier. Słodkie ale o całkiem innych właściwościach. Fot. Istockphoto.com

Dieta > Zdrowie i motywacja

Słodko bez cukru: ksylitol i stewia

Ksylitol i brązowy cukier. Słodkie ale o całkiem innych właściwościach. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

Spożywamy coraz więcej cukru. Świadomie i nieświadomie, bo i producenci dodają go więcej do żywności. Tymczasem istnieją inne substancje o równie słodkim smaku, które dużo lepiej działają na nasz organizm, a tym samym są po prostu zdrowsze. Stewia i ksylitol.

Chińscy mędrcy uważają, że smak słodki jest jednym z tych, które utrzymują nasz organizm w równowadze. Co zatem zrobić skoro biały cukier określany jest często jako „biała trucizna”? Z mędrcami nie powinniśmy się kłócić i nie rezygnować ze słodyczy ale możemy świadomie wybierać źródło słodkiego smaku.

Z cukrem wiążą się choroby cywilizacyjne – otyłość, nadciśnienie, choroby wieńcowe. Regularna jego konsumpcja rozregulowuje hormonalną gospodarkę organizmu, co objawia się wahaniami poziomu cukru we krwi. Szybki wzrost uaktywnia trzustkę, która wytwarza insulinę. Poziom cukru we krwi zaczyna wówczas gwałtownie spadać, prowadząc do hipoglikemii. Obniżanie poziomu cukru we krwi poprzez insulinę, nie powoduje jego odłożenia w postaci glikogenu tylko w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej.

Nie każdy jest w stanie wyrzec się tej substancji dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Jeśli nie chcesz rezygnować ze słodkości – poszukaj zamienników cukru dostępnych na rynku.

Ksylitol

Jest odkryciem w końca XIX wieku. Przez dziesiątki lat wykorzystywany był jako słodzik, składnik preparatów do dożylnego karmienia oraz do celów medycznych. Jest substancją naturalnie występującą we włóknistych jarzynach i owocach, w kukurydzy oraz niektórych drzewach liściastych (np. brzozie). Ksylitol podobny jest do cukru pod względem wyglądu i smaku. Ale jeśli chodzi o wartość odżywczą, można pokusić się o stwierdzenie, że jest on jego „lustrzanym odbiciem”. Biały cukier rozregulowuje organizm, powodując wiele zmian degeneracyjnych, podczas gdy ksylitol przywraca homeostazę organizmu, wzmacnia układ immunologiczny, chroni przed chorobami i spowalnia proces starzenia się organizmu. Cząsteczka ksylitolu zawiera 5 atomów węgla (cukier – 6 i 12) i dzięki temu nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tworząc kwasy, tylko ma charakter zasadowy. Kaloryczność tego „cukru” jest o 40% mniejsza niż jego popularnego odpowiednika, zawiera 75% mniej węglowodanów. Ksylitol jest trawiony powoli przy małym udziale insuliny, co zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Wartość indeksu glikemicznego ksylitolu jest niska i wynosi 7, a glukozy aż 100.

Ksylitol to cukier z brzozy. Fot. istockphoto.com

 Fot. Istockphoto.com

Ksylitol pomaga w powstrzymywaniu się od spożycia cukrów i węglowodanów prostych, co jest szczególnie wskazane u osób, które powinny utrzymać niską tłuszczową masę ciała. Właściwości ksylitolu są wszechstronne, jest to skuteczny środek przeciw szkodliwym bakteriom jelitowym powodującym wrzody, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków. Sprawnie usuwa powstające w trakcie intensywnego wysiłku szkodliwe wolne rodniki, w przewodzie pokarmowym działa jak rozpuszczalny błonnik pokarmowy pełniąc wszystkie jego funkcje: obniża poziom cholesterolu, chroni przed nowotworami, reguluje gospodarkę kwasów żółciowych. Ok. 1/3 spożytego ksylitolu przechwytuje wątroba, w której jest on zamieniany w glikogen.

Ksylitol to alternatywny, zdrowy cukier. Fot. Materiały prasowe

Międzynarodowe komitety odpowiedzialne za sprawy wyżywienia ludności uznały już w 1983 roku, że spożywanie ksylitolu nie ponosi za sobą negatywnych skutków, a wręcz liczne korzyści.

Stewia

Ta mało popularna u nas roślina pochodzi z Paragwaju. Od setek lat była wykorzystywano ją jako naturalny słodzik, oraz lekarstwo m. in. przy nadciśnieniu. Do Europy przywędrowała w XVI wieku za sprawą hiszpańskich i portugalskich żeglarzy. Stewia zawiera związki chemiczne 200 – 300 razy słodsze od cukru przy znikomej kaloryczności. W odróżnieniu od wielu sztucznych słodzików, słodki smak stewii nie ulega zmianie w trakcie jej obróbki w wysokich temperaturach nadaje się więc do gotowania czy pieczenia. Nie powoduje zaburzeń glikemii, przez co pomaga utrzymać niską tłuszczową masę ciała. „Cukier” ten największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie stanowi 40% wszystkich spożywanych środków słodzących. Japończycy wykorzystują ją do produkcji słodyczy, lodów, słodzenia produktów mlecznych czy sosów sojowych, a w restauracjach i kawiarniach można ją znaleźć na stołach. Poza naturalną słodyczą stewia dostarcza również białka i składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, witamin: z grupy B, witaminy C, beta karotenu oraz tzw. substancji biologicznie czynnych. Znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu wątroby, żołądka, stymuluje układ nerwowy. Dzięki zawartości witaminy C, selenu i cynku, stewia poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, ograniczając ilość i intensywność dopadających nas przeziębień. Na Międzynarodowym Kongresie Federacji Diabetycznej przedstawiono wyniki badań dowodzące, że nawet niewielka, ale regularna konsumpcja stewii normalizuje poziom cukru we krwi. Podobnie jak ksylitol nie stanowi pożywki dla szkodliwej mikroflory w przewodzie pokarmowym. Funkcje antyoksydacyjne czy znaczna zawartość łatwo przyswajalnego żelaza niewątpliwie zainteresują biegaczy. Jednak najlepsze wartości odżywcze ma stewia w nieprzetworzonej postaci liści, nie zaś syropów czy koncentratów.

Stewia - roślina, która zawiera związki chemiczne 200-300 razy słodsze od cukru. Fot. istockphoto.com

 

Fot. Istockphoto.com

Przepisy:

Ciasto czekoladowe z ksylitolem:

200 g gorzkiej czekolady
200 g margaryny
0/5 szklanki ksylitolu
4 jaja
150 g serka mascarpone
skórka z pomarańczy (tarta)

Czekoladę rozpuścić na parze razem z masłem/margaryną. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z ksylitolem i masą czekoladową. Ubić białka „na sztywno” i połączyć z masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem i piec 40 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto ostygnie, rozsmarować na nim serek mascarpone, można go wcześniej ubić. Posypać wyparzoną i oczyszczoną skórką z pomarańczy.

Ciasto czekoladowe, energia dla biegacza. Fot. istockphoto.com

Lody truskawkowe ze stewią

1 kg truskawek
1/2 łyżeczki suszonej stewii

Stewię zalać wrzątkiem, zaparzyć, odcedzić. Truskawki zmiksować, doprawić naparem ze stewii – do smaku. Mus truskawkowy przelać do pojemników na lody i zamrozić.

Placek kukurydziany ze stewią:

Puszka kukurydzy
1 i 1/4 szklanki kaszy kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki naparu ze stewii
2 jajka
1 cebula
2 papryczki jalapeño
8 łyżek oleju
sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka

Wymieszać mąkę, kaszę, sól i proszek do pieczenia. Posmarować olejem dwie blaszki o średnicy 20 cm, piekarnik rozgrzać do 200°C. Cebulę pokroić, zeszklić na 3 łyżkach oleju. Dodać posiekane jalapeño, sypkie przyprawy; ostudzić. Połączyć ze stewią, z mlekiem, jajami, serem, resztą oleju i ze zmiksowaną kukurydzą. Szybko wymieszać mokre składniki z suchymi, wlać do blaszek i wstawić do piekarnika na 30 min.

Marta Chmura, „Brzoza do herbaty?”, Bieganie, czerwiec 2011

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Bieg Konstytucji 3 Maja coraz bliżej! Już w sobotę tysiące biegaczy wspólnie uczci jedno z najważniejszych świąt państwowych, biorąc udział w pierwszej tegorocznej odsłonie Warszawskiej Triady Biegowej. W tym roku limit uczestników został zwiększony do […]

33. Bieg Konstytucji 3 Maja: Czas na sportowe święto w sercu stolicy!

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział