fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Dieta biegacza: Batony energetyczne własnej roboty

Baton energetyczny. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

Przygotowanie domowych wysokoenergetycznych batonów jest równie proste, jak bieganie. Ich przyrządzenie poza podstawowym urządzeniem blendującym, dobrej jakości składnikami i głową pełną pomysłów, do ich przygotowania nie wymaga żadnych skomplikowanych przepisów oraz dodatkowych kuchennych rewolucji.

Dodatkowo, sam kontrolujesz składniki – ich proporcje oraz dodatki. W efekcie otrzymujesz lekkostrawną, przed- lub potreningową przekąskę wyróżniającą się dużą gęstością odżywczą przy małej objętości porcji.

Tekst pochodzi z najnowszego numeru Biegania marzec 2015. Zobacz co jeszcze znajdziesz w tym numerze.

Wytrawny baton z suszonymi pomidorami. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

 Wytrawny baton z suszonych pomidorów i nasion chia 

  • 6 ćwiartek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 szklanka pestek z dyni
  • 1/4 szklanki amarantusa
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • 4 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka agaru
  • szczypta soli

Wytrawny baton z suszonych pomidorów, pestek dyni i amarantusa kryje w sobie ogromną moc i dawkę biegowej energii. Stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy walczących z uszkodzeniami komórek wywołanymi przez wolne rodniki podczas wysiłku. Dodatkowo, ze względu na zawartość nasion chia, ma cenne właściwości hydrofilowe wspomagające nawilżanie organizmu. Amarantus stanowi istotne źródło białka oraz węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.

Przygotowanie batonów rozpoczynamy od zblendowania suszonych pomidorów i pestek dyni. Następnie łączymy razem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do pojemnika wyłożonego papierem i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Na koniec wycinamy średniej wielkości batony.

Baton ze spiruliną i jagodami Goji. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

 Półwytrawny baton ze spiruliną i nasionami goji 

  • 16 suszonych fig
  • 1 szklanka pistacji
  • 1/3 szklanki prażonego sezamu
  • 1/3 szklanki jagód goji
  • 3 łyżeczki spiruliny
  • 1 łyżeczka agaru

Wchodzące w skład batona jagody goji, okrzyknięte najzdrowszymi owocami świata, poza silnymi właściwościami przeciwutleniającymi są bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych – nieprodukowanych przez organizm, występujących tylko w jedzeniu. Równie ważnym składnikiem półwytrawnego batonu jest spirulina posiadająca zasadotwórczy, wspomagający regenerację chlorofil. Te glony morskie, to także cenne źródło białka roślinnego, wspomagającego rozbudowę masy mięśniowej. Na dziesięć gramów spiruliny przypada aż sześć gramów białka w niehemowej postaci. Natomiast sezam to bogate źródło białka i wapnia, pierwiastka mającego ogromny wpływ na stan kości.

Baton z jagodami Goji. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

Chcąc przygotować domowe energetyczne batony, na początku blendujemy suszone figi i pistacje, ewentualnie z odrobiną wody. Następnie uzyskaną masę łączymy z pozostałymi składnikami i odstawiamy w pojemniku wyłożonym papierem na dwie godziny do lodówki, po czym wycinamy gotowe batoniki.

Owocowy baton z żurawiną. Fot. Łukasz Pura

Fot. Łukasz Pura

 Owocowy baton z żurawiną i masłem z nerkowców 

  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki owsianych płatków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka agaru

Przyrządzając energetyczne batony można eksperymentować z różnymi składnikami. Nie ma złych połączeń, jednak należy pamiętać, aby w efekcie otrzymać odpowiednią zwartą konsystencję masy, z której zostaną uformowane batony. Ostatnia propozycja, to przede wszystkim źródło wysokiej jakości węglowodanów i łatwo przyswajalnej energii o bardzo owocowym smaku. Istotnym ich składnikiem są nerkowce – najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Daktyle to jedno z najlepszych źródeł energii, doskonale uzupełniające niedobór glikogenu w mięśniach, a żurawina to cenne źródło witaminy C – najważniejszego przeciwutleniacza wspomagającego regenerację po treningu.

Batony przygotowujemy blendując nerkowce z daktylami, ewentualnie z odrobiną wody. Uzyskaną masę następnie łączymy z pozostałymi składnikami i odstawiamy w pojemniku wyłożonym papierem do lodówki. Po upływie dwóch godzin wycinamy prostokątne batony.

Fot. Łukasz Pura. Batony energetyczne

Fot. Łukasz Pura

Łukasz Pura, „Batonowa energia”, Bieganie marzec 2015.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Bieg Konstytucji 3 Maja coraz bliżej! Już w sobotę tysiące biegaczy wspólnie uczci jedno z najważniejszych świąt państwowych, biorąc udział w pierwszej tegorocznej odsłonie Warszawskiej Triady Biegowej. W tym roku limit uczestników został zwiększony do […]

33. Bieg Konstytucji 3 Maja: Czas na sportowe święto w sercu stolicy!

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział