fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Jogurty roślinne – z kaszy jaglanej, sezamu, migdałów, owsa, kokosa i soi

Jogurt z truskawkami. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

Wielu ludzi ma problem z nietolerancją krowiego mleka. Jeżeli poziom nietolerancji jest wysoki to zaleca się odstawienie nie tylko mleka krowiego ale każdego odzwierzęcego. I żeby nie było za łatwo to nie tylko czystego mleka ale i każdego jego przetworu oraz produktu do którego produkcji się go używa. Można je zastąpić mlekiem z różnych produktów roślinnych, a nawet wytwarzać własne jogurty.

W przypadku wysokiego poziomu nietolerancji pokarmowej na mleko z listy zakupów należy wówczas wykreślić wszelkie wyroby mleczne fermentowane czyli bardzo popularne jogurty… Odstawienie tej grupy produktów nie jest korzystne dla naszego zdrowia głownie ze względu na dobroczynne bakterie, które są bardzo potrzebne w leczeniu nietolerancji. Co zatem zrobić skoro ani krowie jogurty nie wchodzą w grę ani kozie? Z pomocą przychodzą nam jogurty roślinne. Są one produkowane w taki sam sposób jak jogurty na bazie mleka odzwierzęcego i ich asortyment jest całkiem spory. Haczyk tkwi w tym, że dostępne w miarę łatwo są jedynie jogurty sojowe. A co jeśli ma się również nietolerancję soi, albo nie chce się jej jeść ze względu na ryzyko związane z GMO? Wówczas musimy się zaprzyjaźnić z jogurtownicą. Ta sprytna maszynka bardzo ułatwia uzyskanie własnego jogurtu. Mleka roślinne, z których najłatwiej zrobić jogurt to sojowe, kokosowe, owsiane. Warto jednak podjąć wyzwanie i popróbować z mlekiem jaglanym, migdałowym czy sezamowym. Wybór mleka może zależeć od naszych preferencji smakowych ale i walorów odżywczych.

Przypomnijmy sobie zatem co w sobie kryją poszczególne produkty bazowe:

  • Soja – białko, tłuszcz (ten korzystny),witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez
  • Kokos – tłuszcz, cukry, potas, magnez
  • Owies – cukry, białko, witaminy z grupy B, Witamina E, beta glukan (prebiotyki)
  • Kasza jaglana –cukry, białko, żelazo, miedź, witaminy z grupy B
  • Migdały – tłuszcz, białko, witamina E, witaminy z grupy B
  • Sezam – tłuszcz, białko, wapń (jedno z najlepszych roślinnych źródeł), witaminy z grupy B

Sposobów na zrobienie jogurtu jest wiele, poniżej przedstawiamy kilka możliwości. Według tych przepisów można próbować robić jogurty z innych mlek (jak ktoś może to i odzwierzęcego), istotne jest tu wybieranie najwyższej jakości produktów bo tylko takie nie są zanieczyszczone i uda nam się z nich zrobić jogurt a nie nieprzyjemnie pachnącą, brzydko wyglądającą masę.

Mleko migdałowe. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

 Jogurt migdałowy 

  • Migdały (dobrej jakości) 300 g
  • Woda 600 g
  • Bakterie jogurtowe 1 saszetka
  • Daktyle 3 sztuki

Migały namoczyć w zimnej wodzie np. na noc i odcedzić. Włożyć do naczynia wraz z wodą i daktylami i zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanego naczynia i włożyć np. do piekarnika podgrzewając do temp 40 stopni. Gdy masa będzie podgrzana dodać bakterie, dokładnie wymieszać i przełożyć do jogurtownicy. Gdy bakterie zrobią swoje i powstanie skrzep jogurtowy (4 – 8 h) wstawić jogurtownicę do lodówki aby zatrzymać działanie bakterii. Do produkcji następnego jogurtu możemy użyć kolejnej saszetki z bakteriami lub odłożyć 5 łyżek naszego jogurtu.

 Jogurt kokosowy 

  • 1 litr mleka kokosowego
  • 1 opakowanie kultur bakterii
  • 1 opakowanie 22 g pektyny marki Arche
  • 3 łyżki cukru

Mleko kokosowe wymieszać dokładnie z pektyną i cukrem. Masę przelać do garnka i podgrzewać do czasu aż zgęstnieje. Ostudzić masę do temperatury około 43-45 stopni. Dodać kultury bakterii i mieszam bardzo dokładnie. Jogurt przelać do jogurtownicy i zostawić na 8-10 godzin do namnażania się bakterii. Pojemnik z jogurtem wstawić do lodówki, aby jogurt uzyskał odpowiednią konsystencję.

 Jogurt owsiany 

  • Całe ziarno owsa (nieprzetworzone, surowe)
  • Woda

Ziarna owsa zalać wodą w szklanej misce tak żeby jej poziom przewyższał ziarna o ok. 1 – 2 cm (im szersze naczynie tym niższy poziom) i zostawić na noc. Rano całość dokładnie zblendować. Masę przelać do jogurtownicy aż się skwasi i powstanie jogurt. Można również przelać do słoika i przykryć ściereczką ale trzeba zapewnić stabilną ciepłą temperaturę.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział