fbpx

Dieta

Nie daj się chorobie! Rozgrzewające przyprawy i zioła w diecie biegacza

istockphoto.com

istockphoto.com

Zmieniające się pory roku dyktują również zmiany w jadłospisie. Chłodniki ustępują miejsca daniom na ciepło i nic w tym dziwnego – w czasie gdy temperatury nie rozpieszczają, zdecydowanie chętniej sięgamy po „rozgrzewające” potrawy. Aby podkreślić ich charakter warto sięgnąć po zioła i przyprawy, za sprawą których nabiorą nowych smaków. Bywają one niedoceniane pod kątem walorów zdrowotnych, a tymczasem niosą ze sobą wiele korzyści.

Cynamon

O ile ozdoby świąteczne widoczne w sklepach zaraz po 1 listopada to przesada, o tyle warto by kojarzący się typowo świątecznie cynamon zagościł w jadłospisach zdecydowanie wcześniej. Jest on stosowany przy dolegliwościach trawiennych, wzdęciach a także… braku łaknienia (ważna informacja dla wszystkich łasuchów). Olejek cynamonowy należy do bardzo silnych środków bakteriobójczych, stosowany jest także w przypadku przeziębień oraz zakażeń dróg oddechowych. Zwiększa również wrażliwość receptorów insulinowych, co jest szczególnie istotne dla osób mających zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Pozwala na obniżenie ciśnienia krwi i modyfikowanie parametrów gospodarki lipidowej, dlatego wykorzystywany jest również profilaktycznie w kontekście chorób sercowo-naczyniowych.

 Do czego dodawać? 

Cynamon najchętniej dodajemy do dań na słodko, a więc różnego typu ciast, ciasteczek, placków, muffinów. Bardzo „lubi się” z jabłkami. Podkręci smak zwyczajnej surówki z jabłka i marchewki, ale równie dobrze odnajdzie się w daniach kuchni orientalnej, np. curry.

Imbir

Na półkach sklepowych znajdziemy go zarówno w formie sproszkowanej jak i świeżego kłącza. Wykazuje działanie przeciwzapalne (stosowany na przykład przy zapaleniu stawów, oskrzeli). Pobudza również motorykę przewodu pokarmowego, dzięki czemu ma wpływ m.in. na cykl wypróżnień. Wykazuje działanie przeciwwymiotne, a więc będzie przydatnym środkiem dla osób z chorobą lokomocyjną, ale także dla wszystkich, których trapią nudności. Wskazuje się również na jego potencjał przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Olejki eteryczne imbiru zawierają gingerol – związek który czyni imbir silnym antyoksydantem. To również dzięki tym olejkom świeże kłącze jest bardziej aromatyczne.

 Do czego dodawać? 

Najprostszym sposobem na jego wykorzystanie jest herbata z imbirem, ale nie jest to jedyna droga. Zielone smoothie, dania kuchni azjatyckiej zarówno w wersji mięsnej jak i wege, różnego typu słodkości (ciasta). Szczególnie warto poszukać inspiracji właśnie w kuchni azjatyckiej, ponieważ imbir jest tam wyjątkowo często wykorzystywaną przyprawą.

Papryka chilli

Kapsaicyna – to za sprawą tego związku papryka ma swój charakterystyczny, ostry smak. W poszczególnych rodzajach papryk jej ilość jest być różna, co skutkuje odmiennym poziomem ostrości. Kapsaicyna wykazuje właściwości przeciwbólowe – podobnie jak związki obecne w imbirze oddziałuje z receptorami czuciowymi bólowymi i w ten sposób zmniejsza jego odczuwanie. Związek ten nie jest rozpuszczalny w wodzie, a w tłuszczach i alkoholach. Zatem w przypadku spożycia zbyt ostrej potrawy zdecydowanie lepiej jest „ratować się” szklanką mleka niż wodą czy sokiem. Nasila również metabolizm tkanki tłuszczowej, jednak nie powinniśmy myśleć o niej jako cudownym preparacie na odchudzanie.

  Do czego dodawać? 

Tu prym wiodą dania kuchni meksykańskiej, na czele z chili con carne i wszelakimi wariacjami na temat. Wiele dań azjatyckich korzysta także z ostrości papryki, dodając ją do różnego typu sosów słodko-kwaśnych.

Kurkuma

Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza barwnikowi– kurkuminie. Podobnie jak imbir można kupić ją w formie kłącza, jednak nie jest ona tak powszechnie dostępna jak forma sproszkowana. Biodostępność kurkumin z żywności nie jest duża ze względu na charakter cząsteczki (jest hydrofobowa zatem odpycha cząsteczki wody), ale można ją poprawić chociażby przez dodatek piperyny (obecnej w pieprzu). Jej działanie przeciwutleniające jest porównywalne z witaminą C i E. Wykazuje działanie neuroprotekcyjne, mówi się o jej wykorzystaniu w kontekście choroby Alzheimera. Działa również przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ponadto podobnie jak kwas acectylosalicynowy (aspiryna) ma działanie przeciwpłytkowe – uważać powinny na nią osoby przyjmujące preparaty przeciwzakrzepowe (ponieważ wzmaga ich działanie) oraz wszyscy ze słabą krzepliwością krwi.

 Do czego dodawać? 

Ponownie z inspiracjami przychodzi kuchnia azjatycka (szczególnie indyjska), w której jest to popularna przyprawa. Dodatkowo ze względu na właściwości barwiące, może być świetnym sposobem aby „ożywić” bladą kaszę czy niektóre warzywa – będą bardziej zachęcające do spożycia i to świetnie można wykorzystać w przypadku dzieci. Pasuje do zupy z soczewicy, dyni czy marchewki.

Tak naprawdę w przypadku kuchennego eksperymentowania z przyprawami ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia, a sugerowane ich wykorzystanie stanowi wyłącznie jedną z propozycji. Tych, którzy wolą oprzeć się na sprawdzonych przepisach odsyłamy do propozycji naszych autorów:

Zupa cebulowa z… piwem [PRZEPIS]

Zdrowe desery dla biegaczy

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział