Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider
Koktajl mleczny na bazie bananów, awokado i oleju rzepakowego
Roślinne oraz roślinno-mleczne koktajle od lat cieszą się powodzeniem wśród osób aktywnych. Nic dziwnego – dostarczają cennych składników, nawadniają i są lekkostrawne. Można nimi zastąpić pierwsze śniadanie lub potraktować jako potreningowy shake, który dostarczy nam niezbędnych składników. Ten słodki koktajl to istna, energetyczna bomba. Jego znakiem szczególnym jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, znajdujących się w awokado i oleju rzepakowym.
Zaletą koktajli jest też ich ekspresowe wykonanie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do pojemnika i zmiksować blenderem na gładką masę. Shake można wypić rano przed wyjściem z domu lub zabrać do pracy. Chcecie wypić koktajl na krótko przed bieganiem? Nie ma problemu! Zblendowane produkty są lekkostrawne, a więc nie zalegają w żołądku. Największym wyzwaniem jest w tej sytuacji dobór składników.
My proponujemy Wam słodki shake na bazie banana i awokado. Ten pierwszy dostarczy Wam potasu i węglowodanów. Z kolei awokado oraz olej rzepakowy to znakomite źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, do tego w idealnych proporcjach. Kwasy te mają działanie przeciwzapalne i podnoszą odporność organizmu. Bez nich jesteśmy więc bardziej podatni na infekcje i zmęczenie.

Jeśli lubisz słodkie potrawy, dodaj również miód. Zatem do dzieła!
Składniki:
- ½ dojrzałego awokado
- 1 banan
- 250 ml mleka (możemy użyć mleka roślinnego)
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Siekamy na drobniejsze części. Banana również obieramy i rozdrabniamy. Owoce wrzucamy do naczynia. Dolewamy mleko, olej rzepakowy i miód. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Smacznego!