Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Promocje > Slider
Krem z dyni i oleju rzepakowego – przepis
Sezon na dynię czas zacząć! W związku z tym prezentujemy Wam przepis na dyniowe puree z dodatkiem oleju rzepakowego. Zdrowe smaczne i pasujące dosłownie na każdą okazję. A w szczególności sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek po bieganiu w coraz chłodniejsze dni.
Składniki:
- dynia hokkaido,
- włoszczyzna,
- imbir, czosnek (świeże lub w proszku),
- pestki dyni,
- olej rzepakowy,
- jogurt naturalny/ śmietana/mleko kokosowe,
- grzanki / groszek ptysiowy,
- przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:
- Pokrój dynię na kawałki, posyp odrobiną soli każdy z nich. Piecz w temperaturze 180-200°C do momentu, aż będzie miękka.
- Upieczoną dynię zmiksuj na gładką masę.
- Wymieszaj puree dyniowe z wywarem do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodaj starte na drobnych oczkach imbir i czosnek (opcjonalnie możesz użyć przypraw w proszku) oraz 1-2 łyżki „zabielacza” (możesz więcej, jeśli lubisz).
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, grzankami lub groszkami ptysiowymi, polane olejem rzepakowym z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Krem z dyni bardzo dobrze komponuje się z krewetkami, które są nie tylko bogate w witaminy oraz minerały, ale również zawierają dużą ilość pełnowartościowego białka.
Dlaczego warto dodać do zupy olej rzepakowy?
Miąższ dyni jest bogaty w witaminę A, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego nie tylko dołączymy do posiłku kolejne cenne źródło witaminy A, ale też znacznie zwiększymy jej przyswajalność z warzywa i porcja zupy będzie stanowić jeszcze bardziej wartościowy posiłek.
Smak oleju rzepakowego jest na tyle neutralny, że nie wybije się ponad dyniowy aromat. Ponadto sam w sobie jest również bardzo wartościowy. Stanowi on cenne źródło witamin E i K. Zatem taka zupa to moc i witaminy dla naszego organizmu.
Na zdrowie!
