fbpx
dieta redukcyjna a trening

Dieta > Polecane > Promocje > Slider

Dieta redukcyjna a trening. Jak nie wpaść w pułapkę odchudzania?

Chcesz zmniejszyć masę ciała, a jednocześnie intensywnie trenujesz? Anita Król, dietetyczka Nice To Fit You, radzi, jak robić to bezpiecznie i nie wpaść w pułapkę odchudzania.

Z diety redukcyjnej korzystasz wtedy, gdy chcesz obniżyć masę ciała poprzez zastosowanie deficytu kalorycznego. Wprowadza się ją przede wszystkim w celu zmniejszenia masy ciała, dlatego skierowana jest do osób zmagających się z nadwagą lub otyłością. Deficyt kaloryczny uzyskasz przyjmując mniej kalorii, niż wynika to z Twojego zapotrzebowania, lub dołączając do diety dodatkową aktywność fizyczną. Najlepsze rezultaty osiągniesz mądrze łącząc te dwa sposoby. Przyjmuje się, że deficyt kaloryczny powinien wynosić około 15% lub 200-500 kcal w zależności od twojego zapotrzebowania. Im wyższa jest kaloryczność dotychczasowej diety, tym większy deficyt możesz zastosować. Jeśli nie wiesz, ile kalorii powinieneś przyjmować, możesz łatwo obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne na stronie NTFY.pl: Kalkulator diet – poznaj swoje zapotrzebowanie kaloryczne, ile kcal jeść? Zalecane tempo odchudzania to 0,5-1 kg tygodniowo, przy czym osoby z dużą nadwagą i otyłe będą chudnąć szybciej. Spowodowane jest to utratą tkanki tłuszczowej i zalegającą wodą w przestrzeniach międzykomórkowych. Przy wolniejszej utracie kilogramów efekt będzie bardziej trwały, dlatego nie należy za wszelką cenę obniżać kaloryczności dziennego jadłospisu. Utracone kilogramy jednak nie są najlepszym wskaźnikiem udanej redukcji. Powinieneś patrzeć na zmniejszające się obwody ciała i to one są najbardziej miarodajnym wyznacznikiem prawidłowego odchudzania.

Dieta redukcyjna a trening – po jakie produkty sięgać?

Redukuj rozsądnie

Dieta redukcyjna to coś innego niż przyjmowanie bardzo niskiej, wręcz głodowej liczby kalorii. Głodówka w połączeniu z dodatkową, a wręcz intensywną aktywnością fizyczną, może szybko doprowadzić do przemęczenia i osłabienia organizmu. Zazwyczaj na samym początku, gdy motywacja jest wysoka i nie chcesz długo czekać na efekty, maksymalnie obniżasz ilość przyjmowanych kalorii i katujesz się dodatkowymi ćwiczeniami. To ryzykowne, bo organizm podczas tego sposobu redukcji może włączyć tryb energooszczędny. Oznacza to, że w efekcie nie będziesz miał siły na treningi, a Twój metabolizm, zamiast oczekiwanego przyspieszenia, spowolni. Wtedy trudniej osiągniesz cel pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Dieta redukcyjna a trening przed maratonem

Podczas zaplanowanych intensywnych treningów, takich jak przygotowanie do maratonu, nie stosuj diety niskokalorycznej. Dieta z ograniczeniem kalorycznym może wpływać na pogorszenie wyników i przetrenowanie. Odpowiednia dieta ma duży wpływ na regenerację i efektywność planu treningowego. Wysokie obciążenie treningowe wymaga dodatkowego źródła energii dla pracujących mięśni. Intensywny proces redukcji i wzmożona aktywność mogą negatywnie odbić się na Twojej psychice oraz odporności. Taki wysiłek kojarzony jest z dużym stresem. Obniżony nastrój bardzo często sprawia, że masz większą ochotę na słodycze i przekąski, co skutkuje częstym zaglądaniem do lodówki. Dlatego podczas zaplanowanych intensywnych treningów nie stosuj diety redukcyjnej.

Bez skrajności

W trakcie diety redukcyjnej nie popadaj w skrajności. Trenuj, ale również dbaj o zbilansowaną dietę. Po wykonanym treningu nie powinieneś traktować jedzenia jako nagrody i pozwalać sobie na spożywanie obfitych posiłków. Dodatkowo, zatroszcz się o zdrowe nawyki żywieniowe. Zaleca się spożywać kilka zbilansowanych posiłków, które są równomiernie rozłożone w ciągu dnia. Dzięki temu nie doprowadzisz do spowolnienia metabolizmu oraz zapobiegniesz rozpadowi tkanki mięśniowej w organizmie. Prawidłowy rozkład makroskładników zapewni właściwą podaż cennych minerałów i witamin.

Sprawdź, co jeść i pić przed, w trakcie i po treningu >>>

Liczą się składniki

W ramach diety redukcyjnej spożywasz delikatnie więcej białka, by uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała oraz by zapewnić dłuższą sytość po posiłku. Uwzględnij różne źródła białka, takie jak: chude mięso, ryby, jaja, nabiał, a także nasiona roślin strączkowych. Jednak nie przesadzaj, gdyż nadmiar białka może uszkodzić narządy, takie jak nerki czy wątrobę. W diecie redukcyjnej powinny znaleźć się głównie węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe, np.: mąki i makarony pełnoziarniste, pieczywo razowe lub płatki zbożowe. Unikaj produktów z wysokim indeksem glikemicznym, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych z dodatkiem cukrów prostych. Uwzględnij wartościowe źródła tłuszczów, takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, a także pestki, nasiona i orzechy. Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych np. z czerwonego mięsa.

Dieta redukcyjna a trening – jak połączyć aktywność z chęcią chudnięcia

Zmiany na lepsze

Komponowanie diety redukcyjnej może być na początku trudne. Idealne proporcje białka, węglowodanów oraz tłuszczu pomoże wyliczyć i kontrolować doświadczony dietetyk. Możesz zdecydować się również na catering dietetyczny – wybierz odpowiednią dietę dla osób aktywnych. Im bardziej różnorodna i urozmaicona jest dieta, tym lepiej. Zwiększ ilość warzyw w diecie, zmień jasne pieczywo na żytnie lub razowe. Wprowadź więcej gruboziarnistych kasz i makaronów oraz ogranicz słodycze i fast-foody na rzecz ich zdrowych zamienników lub owoców. Warto także zwiększyć ilość spożywanych płynów, najlepiej wody mineralnej, unikając słodkich, gazowanych napojów. Ze względu na deficyt kaloryczny powinieneś zadbać także o regenerację i przyjrzeć się ilości oraz jakości Twojego snu. Pułapką może być też brak cierpliwości.

Konsekwentnie do celu

Cały proces redukcji wymaga czasu. Nie szukaj drogi na skróty, bo może to skutkować efektem jo-jo. Nie ufaj też modnym, tymczasowym dietom promowanym w Internecie, które obiecują zgubienie kilku kilogramów w tydzień. Zbyt szybkie tempo chudnięcia może na początku dawać spektakularne efekty, ale są one niebezpieczne i mogą wpływać na powstawanie niedoborów pokarmowych, a także na rozwój zaburzeń odżywiania. Im mniej rygorystyczna jest Twoja codzienna dieta, tym mniej będziesz podatny na pokusy i zachcianki. Po odpowiednio zastosowanej diecie redukcyjnej należy bardzo powoli zwiększać ilość kalorii jaką dostarczasz do organizmu. Podstawą jest, aby obserwować własne ciało i patrzeć w pierwszej kolejności na swoje zdrowie! Dieta redukcyjna połączona ze zdrowym odżywianiem i odpowiednio ułożonym planem treningowym nie będzie uciążliwa. Przez wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych może być początkiem lepszego samopoczucia psychicznego i fizycznego.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział