fbpx

Dieta > Polecane > Zdrowie i motywacja

Bataty – źródło węglowodanów i witamin [Przepisy dla biegaczy]

Bataty. Fot. Istockphoto.com

Mówi się, że to jedno z najbardziej odżywczych warzyw w przyrodzie. Bataty czyli słodkie ziemniaki prócz cennej dla biegacza energii z węglowodanów kryją w sobie wiele witamin oraz pierwiastków – np. żelazo i magnez czy jod. W kuchni są bazą do smacznych dań na słono, słodko lub pikantnie.

Bataty przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Choć nazywane są słodkimi ziemniakami, w dużej mierze różnią się od kartofli, w które obfituje tradycyjna polska kuchnia. Ich wartość odżywcza jest o ok. 50% wyższa niż ziemniaków. Częścią jadalną są bulwy osiągające niekiedy wagę do 3 kg. Mają biały, różowy lub czerwony miąższ. Spożywa się je zwykle po ugotowaniu lub upieczeniu, w postaci kremowych zup, frytek, puree, ale można również spotkać wytworzoną z nich mąkę, płatki, makarony, cukier, syrop oraz alkohol. Dobrze smakują z tymiankiem, czosnkiem oraz chilli, ale również w wersji na słodko z cynamonem, miodem lub curry.

 Co w nich dobrego? 

Bataty są źródłem witamin: beta-karotenu, witaminy C, B6, B1, B2, PP i błonnika oraz cennych pierwiastków – żelaza, siarki, potasu, magnezu, fosforu, zawierają też niewielkie ilości manganu, molibdenu i selenu oraz miedzi. 100 g dostarcza ok. 85 kcal. Bataty mają właściwości antyoksydacyjne i praktycznie nie zawierają tłuszczu, za to są dobrym źródłem węglowodanów, a ich bulwy zawierają również białka.

Obecne są w nich substancje przeciwnowotworowe – kwas chlorogenowy, luteina i zeaksantyna oraz sterole roślinne, zmniejszające stężenie złego cholesterolu. Bataty są bardzo cennym składnikiem diety osób zagrożonych chorobami cywilizacyjnymi, jak miażdżyca, cukrzyca czy otyłość. Błonnik ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy, przyspiesza przejście pokarmu, zmniejsza też wchłanianie cukrów i tłuszczów. Dla biegaczy ma spore znaczenie również wysoka zawartość kwasu foliowego w słodkich ziemniakach, koniecznego do powstawania szpiku i czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Bataty mają niski indeks glikemiczny, a więc energia z nich uwalniana jest powoli. Dają również uczucie sytości, co docenią walczący o dobrą masę startową. Wysoka koncentracja potasu pomoże w utrzymaniu równowagi płynów i elektrolitów w organizmie.

Bataty są ulubionym składnikiem diety Rory Bosio – amerykańskiej biegaczki ultra, która dwukrotnie zwyciężyła w prestiżowym Ultra-Trail du Mont-Blanc. Rory przyznaje, że często zabiera ze sobą na trasy wyścigów bataty z cynamonem i miodem, bo to jedyna rzecz, która nigdy nie wywołała u niej problemów żołądkowych.

Przepisy

 Batatowe frytki z piekarnika 

  • 2 bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • Zioła – rozmaryn (świeży lub suszony)
  • 5 – 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

Pokrój bataty (obrane lub nie – jak wolisz) w podłużne, grube frytki (ok. 1,5 cm). W naczyniu zmieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i rozmaryn i polej równomiernie bataty. Wymieszaj dokładnie, po czym ułóż na blasze pokrytej folią aluminiową. Pomiędzy batatami ułóż ząbki czosnku rozgniecione lekko w łupinach. Włóż wszystko do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut, albo 30 jeśli frytki wyszły trochę grubsze. Można podawać je z dodatkiem odrobiny jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.

 Zupa krem z batatów 

  • 500 g batatów
  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Świeża kolendra
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli
  • Sok z limonki
  • 1 łyżka śmietany

Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany drobno czosnek. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę bataty. Posól do smaku i smaż przez kilka minut, mieszając. Dodaj przyprawy i jeszcze chwilę podsmaż. Przełóż wszystko do garnka i wlej bulion oraz trochę soku z limonki i posiekanej kolendry. Gotuj przez około 15 minut, aż bataty nabiorą miękkości. Zmiksuj na krem i podaj ze śmietaną i świeżą kolendrą.

 Placuszki z batatów na słodko 

  • 1 batat
  • 1 kwaśne jabłko
  • Sok z cytryny
  • 2 jajka
  • Garść rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki miodu albo ksylitolu

Utrzyj batata na grubych oczkach tarki (nie musisz go obierać), jabłko pokrój w kostkę. Dodaj jajka, rodzynki (lub żurawinę), cynamon i miód lub ksylitol. Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie (w razie potrzeby, gdyby masa nie kleiła się wystarczająco dodaj 1 jajko). Usmaż placuszki na patelni na rumiano z obu stron. Można zjeść je posypane ksylitolem, albo z dżemem, śmietaną czy jogurtem. Albo bez dodatków.

Placuszki z batatów. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Placuszki z batatów. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Magda Ostrowska-Dołęgowska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Już ponad 3,6 tys. osób zapisało się na 12. PKO Białystok Półmaraton, co oznacza, że dostępnych jest jeszcze tylko około 400 miejsc z nowej puli 4 tys. numerów startowych. Wszystko wskazuje na to, że w […]

Ostatnie 400 miejsc na 12. PKO Białystok Półmaraton

Bieg Konstytucji 3 Maja coraz bliżej! Już w sobotę tysiące biegaczy wspólnie uczci jedno z najważniejszych świąt państwowych, biorąc udział w pierwszej tegorocznej odsłonie Warszawskiej Triady Biegowej. W tym roku limit uczestników został zwiększony do […]

33. Bieg Konstytucji 3 Maja: Czas na sportowe święto w sercu stolicy!

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział