fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Chia – nasiona mocy

Chia Seed and Pomegranate Parfait

Deser z nasionami chia – nadają jogurtowi żelową konsystencję. Fot. Istockphoto.com

Czytaliście „Urodzonych biegaczy” Christophera McDougalla? Jest tam poruszony wątek biegających Indian Tarahumara. Jednym z ich sekretów są nasiona chia. Dlaczego warto je poznać i wprowadzić do swojej diety?

Nasiona szałwii hiszpańskiej kryją w sobie wiele mocy. W przeliczeniu na wagę, chia zawiera m.in. dwa razy więcej potasu niż banan, trzy razy więcej żelaza niż szpinak, sześć razy więcej białka niż fasola i osiem razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś. Są też źródłem wapnia, magnezu, fosforu, cynku, przeciwutleniaczy, błonnika i witamin E i B. Oczywiście nasion chia nie jemy w tak dużych porcjach jak fasolę czy łososia, ale porównania te pokazują ich możliwości.

 Nawilżają i pomagają 

Bardzo ważną cechą nasion chia są ich właściwości hydrofilowe. Chodzi o wysoką absorpcję wody oraz jej stopniowe uwalnianie podczas procesu trawienia, co wspiera nawadnianie organizmu np. podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Nasiona pęcznieją w kontakcie z płynem (zwykle używa się ich po prostu z wodą) wchłaniając nawet kilkunastokrotnie więcej wody niż same ważą. Ta ich właściwość nadaje przyjemną konsystencję produktom, z którymi połączymy nasiona – np. mleko kokosowe lub jogurt stają się gęstsze, nieco żelowe.
Ponadto, dzięki tym właściwościom, nasiona chia nie tylko wspomagają nawadnianie organizmu, ale i regulowanie poziomu cukru we krwi, co ma ogromne znaczenie dla diabetyków. Nasiąknięte wodą nasiona chia tworzą żel, który w żołądku spowalnia przemianę węglowodanów złożonych w proste i dostarczanie glukozy. Nasiona szałwii hiszpańskiej, podobnie jak np. siemię lniane, zwiększają uczucie sytości i zmniejszają łaknienie, co pomaga w procesie odchudzania.

 Zastosowanie w kuchni 

Nasiona chia mają sporo zastosowań w przygotowywaniu potraw. Można je jeść same (najlepiej po namoczeniu w wodzie), ale są też dobrym dodatkiem do musli, owsianek, koktajli, sałatek, chleba, ciastek i tak dalej. Same w sobie nie mają wyraźnego smaku, więc nie wpływają na smak potrawy, do której je dodamy.
Jedną z ciekawszych propozycji wykorzystania nasion chia jest napój iskiate, polecany m.in. przez znanego ultramaratończyka Scotta Jurka. Na szklankę wody dodajemy łyżeczkę nasion chia, łyżeczkę soku z limonki i łyżeczkę czegoś słodkiego (miód lub syrop z agawy będą idealne). To naturalny i smaczny napój, który orzeźwia i dodaje energii. Świetnie sprawdzi się szczególnie na najdłuższych treningach kolarskich lub biegowych.

 Przeciwwskazania 

U niewielkiej części społeczeństwa nasiona chia mogą prowadzić do czasowych problemów jelitowo-żołądkowych czy wzdęć, zdarzają się też osoby na szałwię hiszpańską uczulone. Przypadki te zdarzają się jednak rzadko. Według norm unijnych dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 gramów.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Już w najbliższą niedzielę, 24 września odbędzie się PGE Energia Ciepła 16. Bieg Trzech Kopców. Międzynarodowe Otwarte Mistrzostwa Krakowa w Biegu Górskim to impreza, której pierwsza edycja została zorganizowana w 2007 roku. Uczestnicy mają do […]

Już w tę niedzielę PGE Energia Ciepła 16. Bieg Trzech Kopców – jedyny taki bieg górski w centrum dużego miasta!

Na miesiąc przed startem 22. Poznań Maratonu do biegu zgłosiło się już ponad 4 tysiące zawodniczek i zawodników. Uczestnicy maratonu i wszyscy sympatycy mogą już zamawiać odzież z kolekcji przygotowanej przez AdRunaLine specjalnie naszą imprezę. […]

30 dni do 22. Poznań Maratonu. Coraz więcej zapisanych!

„Do trzydziestego kilometra biegło mi się doskonale…” – znacie tę historię? W opowieściach maratończyków to tak częsty początek jak baśniowe: „Za siedmioma górami….”. Tylko w tej bajce po 30. kilometrze przychodzi „ściana” – odcina prąd, organizm się buntuje, a ty sam masz się za durnia, że w ogóle wziąłeś się za bieganie. Jak tego uniknąć?

Ściana w maratonie – o co z nią chodzi i jak jej uniknąć?

Co daje bieganie w grupie? Na pewno motywację i radość z aktywności, którą można dzielić z innymi. Wiadomo, pasja łączy. Wiedzą o tym uczestnicy niedawnej imprezy biegowej w stolicy, którzy najpierw testowali przedpremierowo najnowszy model […]

Run your way, czyli New Balance Run Club rozbiegał Warszawę

Biegi dystansowe to wyjątkowa pasja. Stanowią ogromne wyzwanie fizyczne, ale dają za to ogromną satysfakcję – zwłaszcza tuż po osiągnięciu zamierzonego celu i pobiciu swojego osobistego rekordu. Niestety, nieodłącznym elementem procesu przygotowania się do maratonów, […]

Jak kontrolować koszty podczas przygotowań do długodystansowych biegów?

Kilka tysięcy osób, 12 lokalizacji, 60 minut biegu, 7. edycja i 1 cel – to główne liczby tegorocznej edycji PKO Biegu Charytatywnego. W sobotę 23 września o godz. 10:00 w 12 polskich miastach wystartują sztafety […]

Tysiące biegaczy wystartuje w 7. PKO Biegu Charytatywnym

Bieganie w terenie to nie tylko aktywność fizyczna, ale dla wielu osób wręcz styl życia. Marka Salomon doskonale rozumie ten styl oraz potrzeby pasjonatów uprawiania sportu w otoczeniu przyrody. Chcąc przeżywać wyjątkowe przygody, odkrywać , […]

Szykuj się na niezapomniane przygody! Poznaj kolekcję Salomon jesień-zima 2023/24

Tradycją staje się fakt, że oprócz dyspozycji dnia, na wynik zawodników startujących w Biegu Westerplatte wpływa również pogoda. Zazwyczaj na trasie uczestnicy muszą dodatkowo powalczyć z mniejszym lub większym wiatrem. Podczas 61. edycji tej wyjątkowej […]

Florian Pyszel wygrywa 61. Bieg Westerplatte