fbpx

Dieta > Trening > Strefa kobiet

Domowy chleb żytni na zakwasie [PROSTY PRZEPIS]

By cieszyć się biegową mocą, musisz zdrowo jeść. Jednym z elementów diety wielu z nas, jest pieczywo. Dobry jakościowo chleb na zakwasie kupowany w sklepach, jest jednak stosunkowo drogi. Tymczasem w rzeczywistości jego wykonanie jest banalnie proste, a do tego tanie.

Domowy chleb nie wymaga dużo pracy, za to trzeba uczciwie przyznać, że jego wykonanie jest dosyć czasochłonne. Jednak szybko przekonasz się, że tak naprawdę da się to tak zorganizować, by proces ten był jak najmniej angażujący. Wystarczy, że np. wieczorem przygotujesz ciasto, odstawisz je na noc, a rano szykując się do pracy, wrzucisz do piekarnika na godzinę. Takim sposobem po powrocie do domu masz już świeży i chrupiący chlebek.

Jednak żeby wypiekać chleb na zakwasie, musisz mieć… zakwas. Być może Twoi znajomi hodują go w domu, wtedy mogą się nim z Tobą podzielić. Jeśli nie, musisz go wyhodować sam, co również potrafi przynosić sporo radości. Przygotowanie go jest banalnie proste, ale wymaga dyscypliny i cierpliwości.Trzeba go bowiem „dokarmiać” codziennie przez 6 dni. Po tym czasie jest on dopiero gotowy do pierwszego wypieku.

Przepis na zakwas żytni

Aby przygotować zakwas, potrzebujesz jedynie mąki żytniej razowej (2000), letnią wodę oraz czysty słoik 500 ml (najlepiej go wyparzyć).

Dzień 1. Wsypujesz do słoika 5 łyżek mąki i 5-6 łyżek wody, mieszasz aż powstanie jednolita, gęsta masa. Być może jest to przesąd, ale podobno zakwas należy mieszać wyłącznie drewnianą łyżką. Co się stanie, gdy wymieszasz go łyżką metalową? Tego prawdopodobnie nie wie nikt 😉 Zakwas odstawiasz na ok. dobę w ciepłe miejsce (temperatura powinna wynosić mniej więcej 25-30 st. C). Słoik możesz przykryć czystą ściereczką, jednak nie wolno go zakręcać. Zakwas musi oddychać!

Dzień 2. Odlewasz połowę masy (możesz tę część wyrzucić lub przelać do drugiego słoika i równolegle robić dwa zakwasy, którym podzielisz się z kimś innym). Powtarzasz czynności z dnia poprzedniego.

Dzień 3. Wykonujesz krok po kroku to samo, co dnia drugiego. Dziś już zakwas może (ale nie musi) lekko urosnąć.

Dzień 4-6. W kolejnych dniach robisz cały czas to samo. Szóstego dnia zakwas powinien już solidnie bąbelkować i zajmować ok. 1/2 słoika.

Sześciodniowy zakwas powinien już nadawać się do przyrządzenia chleba. Jeśli jednak z niego nie korzystasz, koniecznie chowaj go do lodówki. Tam też nie należy go szczelnie zamykać, a jedynie przykrywać szmatką. W tej formie jest to zakwas uśpiony.

Dokarmianie zakwasu: słoik wyciągasz z lodówki i zostawiasz na kilka godzin, aż zakwas nieco się ogrzeje. Dokarmiasz go tak, jak wcześniej, tj. 5 łyżek mąki, 5-6 łyżek wody, mieszasz. Odstawiasz na ok. 12 godzin. Taki wyrośnięty, bąbelkujący zakwas, to zakwas aktywny. Dokarmiać go należy przynajmniej 1 raz w tygodniu.

Przepis na chleb

Potrzebujesz:

  • 400 g mąki żytniej razowej 2000
  • ok. 150 g aktywnego zakwasu
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka ulubionych dodatków (np. ziaren słonecznika, pestek dyni, czarnuszka)
  • 1-1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wsyp całą mąkę do miski (lub garnka). Dodaj zakwas (wykorzystaj połowę zakwasu ze słoika, drugą połowę schowaj do lodówki – będzie do kolejnego chleba) i wsyp dodatki (ziarna, sól). Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj (drewniana łyżka wciąż na topie), aż do uzyskania gęstej masy. W razie potrzeby dolej wody lub dosyp nieco mąki. Masę przelej do formy i przykryj ściereczką. Odstaw na 12 godzin.

Po tym czasie chleb powinien nieco wyrosnąć. W takiej formie wstaw go do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po ok. 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 30 do 40 minut. Wyciągnij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gotowe!

Kilka ważnych uwag

    •  Jest ryzyko, że początkującemu piekarzowi taki 100 proc. chleb żytni się nie uda. Dla bezpieczeństwa możesz wymieszać mąkę żytnią pół na pół z mąką pszenną razową (2000).
    • Mąkę żytnią możesz mieszać z dowolną, inną mąką wysokiej jakości (orkiszową, owsianą)
    • Niektóre rodzaje mąk są bardzo proste do wykonania w domu. Np. owsiana powstaje po zmieleniu płatków owsianych w młynku do kawy
    • Do chleba możesz dodawać wszystko to, co uznasz za słuszne: siemię lniane, orzechy, suszone śliwki, sezam. Eksperymentuj!
    • Zakwas trzeba regularnie dokarmiać, minimum raz w tygodniu. Jeśli nie planujesz wypieku, dokarm go jak zwykle. Po 12 godzinach pozbądź się połowy zakwasu, a pozostały schowaj z powrotem do lodówki.
    • Im młodszy zakwas, tym bardziej wrażliwy. Obserwuj, czy nie pleśnieje. W takiej formie nie nadaje się on już do użytku. Czasem trzymając zakwas w lodówce, zbiera się na jego powierzchni woda. To jeszcze nie tragedia. Dokarm zakwas i porządnie go wymieszaj.
    • Zapach zakwasu można uznać jako kwaśny, z czasem octowy. Jeśli zatem taki uzyskamy, nie ma co się martwić – wszystko jest w porządku.


Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Iwona Ludwinek-Zarzeka

Podoba ci się ten artykuł?

4.8 / 5. 16

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział