Baton energetyczny z yerba mate
Są słodkie, zdrowe, bardzo energetyczne, niedrogie, a na dodatek proste do wykonania we własnej kuchni. Oto trzy banalne przepisy na wegańskie batoniki, znalezione w książce triathlonisty Brendana Braziera „Wege siła”.
Wiemy, że żeby zdrowo się odżywiać, posiłki należy przygotowywać w domu. Jednak rzadko kto myśli o tym, by samemu produkować ultra zdrowe, energetyczne batoniki. Poniższe propozycje opierają się wyłącznie na produktach roślinnych. Batoniki są surowe. Niczego nie trzeba podgrzewać, ani piec. Wystarczy, że podane składniki zmiksujemy blenderem i uformujemy batoniki lub kulki. Następnie wkładamy do zamrażalnika, by stwardniały.
UWAGA: Jeśli przeraża cię egzotyka niektórych składników, zamień je na inne lub po prostu wyrzuć z przepisu. Np. komosę możesz zamienić na kaszę jęczmienną, a orzechy makadamia na inne orzechy. Przepisy potraktuj po prostu jako bazę i inspirację do eksperymentowania.
Baton energetyczny z yerba mate
Yerba mate zapewni zastrzyk energii, a zbilansowana zawartość podtrzyma pobudzenie. Idealna przekąska przed treningiem, ponieważ papaja wspomaga trawienie.
Składniki:
- skórka z ½ cytryny
skórka z ¼ limety - 2 pasy rodymenii palczastej (okolo ¼ szklanki, ciasno ubite)
- ¾ szklanki świeżych albo namoczonych suszonych daktyli
- ½ szklanki posiekanej papai
- ½ szklanki preparowanego prosa
- a½ szklanki zmielonych nasion lnu
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- 1 łyżka stołowa mąki gryczanej
- 2 łyżeczki zmielonego yerba mate
- 2 łyżeczki nektaru z agawy
Przygotowanie:
Wrzucamy do robota kuchennego wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania preferowanej konsystencji.
Rozprowadzamy mieszankę po czystej powierzchni.
Formujemy batoniki, chowamy do zamrażarki.