fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Jarmuż – co w nim dobrego i jak go przyrządzić. Przepisy dla biegaczy

Jarmuż. Fot. Istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Jarmuż to roślina z rodziny kapustnych, ma bardzo długą historię (znany już w średniowieczu) i równie długą listę składników odżywczych. W związku z tym, że jest mrozoodporny jest to fantastyczna opcja na zdrowe warzywo o dość nietypowej, jak na świeże warzywa porze roku! Dlaczego biegacz skorzysta na dorzuceniu jarmużu do swojego jadłospisu?

Jarmuż dostarcza więcej witaminy C niż cytrusy, co zimą nie jest bez znaczenia. Suplementacja witaminą C jest zalecana w okresach jesienno-zimowych jako prewencja występowania szeregu chorób. Czemu jednak łykać chemiczne mikstury skoro już kilka liści jarmużu pokrywa całe zapotrzebowanie na tą witaminę? Na tym jej właściwości się nie kończą! Każdy biegacz powinien wiedzieć, że bez odpowiedniej podaży witaminy C jego kolana mogą zacząć szwankować ponieważ witamina ma duże znaczenie dla syntezy kolagenu bierze również udział w syntezie i aktywacji adrenaliny – hormonu mobilizującego organizm, wpływa pozytywnie na większość cech motorycznych organizmu.

Jarmuż dostarcza również najwięcej wapnia, w najlepiej przyswajalnej postaci wśród produktów roślinnych. To niewątpliwie ważna informacja dla osób z nietolerancją laktozy, kazeiny czy innych składników mleka i przetworów mlecznych. Proces skurczu mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego odbywa się z udziałem wapnia. Niewystarczająca jego konsumpcja powoduje zaburzenia krzepliwości krwi, niewłaściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz co bardzo ważne zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej.

Kolejnym bardzo pożytecznym związkiem organicznym, występującym w jarmużu (i np. w brokułach) jest sulforafan. Jego moc jest ogromna i ukierunkowana na wzmaganie aktywności enzymów odpowiedzialnych za detoksykację naszego organizmu (co w dzisiejszych czasach potrzebne jest każdemu), walkę z Helicobacter pylori (bakteria zamieszkującą przewód pokarmowy większości z nas, nie u każdego się uaktywnia ale jeśli już działa to może prowadzić np. do wrzodów żołądka) oraz naturalną stymuluję odpowiedzi przeciwutleniającej organizmu (niezbędne do walki z wolnymi rodnikami).

Jarmuż nie jest jednak bezwzględnie dla każdego, przy niektórych schorzeniach/chorobach odradza się spożywanie tego warzywa. Na dobrodziejstwach jarmużu nie skorzystają:

• Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (duża ilość witaminy K w jarmużu zwiększa jej krzepliwość).
• Osoby z chorobami tarczycy (zawarte w nim izotiocyjaniny oraz tiocyjaniany hamują wchłanianie jodu przez tarczycę).

Jarmuż po japońsku
W Japonii aojiru czyli sok z jarmużu został wymyślony w trakcie II wojny światowej. W okresie głodu i biedy japoński lekarz dawał swojej rodzinie sok z zielonych warzyw. Modyfikował skład i po wyleczeniu żony i syna zaobserwował, że składnikiem o najsilniejszym działaniu jest właśnie jarmuż. Receptura na ten zielony sok wciąż w Japonii jest bardzo popularna i wysoko ceniona.

 Zakąska: kasza jaglana z jarmużem 

• Mały pęczek jarmużu
• Sucha kasza jaglana ½ szklanki
• Szklanka bulionu warzywnego
• Cebula cukrowa duża
• Czosnek 2 ząbki
• Masło 2 łyżki
• Sól, pieprz

Kaszę gotujemy w bulionie pod przykryciem, a później studzimy. Jarmuż gotujemy na parze przez 5 minut. Wycinamy twarde środki, siekamy na grube kawałki. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy czosnek. Gdy poczujemy zapach czosnku dodajemy kaszę, wszystko razem mieszamy i smażymy dalej 2-3 minuty, po czym dodajemy jarmuż i jeszcze chwilkę razem smażymy. Doprawiamy do smaku.

 Danie główne: zupa z jarmużem 

• Jarmuż 200 g
• Ziemniaki 200 g
• Por, biała część
• Cebula cukrowa
• Czosnek 2 ząbki
• Bulion warzywny 2 l
• Masło 2 łyżki
• Pikantna kiełbaska – opcjonalnie do 100 g
• Szczypiorek

Na maśle podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulkę, następnie dodajemy czosnek i pokrojonego na połówki plasterków pora. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej smażymy przez 3-5 minut (w zależności od grubości kostki), następnie zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy jarmuż (wykrajamy twarde łodygi, kroimy liście w grubsze paski) i gotujemy dalej przez ok. 10 minut. Jeżeli używamy dodatku kiełbasy to należy ją pokroić w kostkę i dobrze wysmażyć na suchej patelni następnie wraz z wytopionym tłuszczem dodać do zupy. Podajemy zupę posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem

 Deser: koktajl z jarmużem 

• Jarmuż 5 liści
• Banan 1 sztuka
• Kiwi 1-2 sztuki
• Sok jabłkowy naturalny ½ szklanki
• Mleko kokosowe/jogurt naturalny ½ szklanki
• Sok z cytryny ½ łyżki

Jarmuż oczyścić, wykroić twarde łodygi, lekko rozdrobnić. Dodać obrane owoce oraz pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować w blenderze.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział