fbpx

Jarmuż pomoże ci biec dłużej!

Jarmuż. Fot. Wikimedia Commons/Rasbak

Jarmuż. Fot. Wikimedia Commons/Rasbak

Zalety jarmużu znane są od kilku tysięcy lat. Już starożytni zauważali jego walory jako rośliny wpływającej na poprawę zdrowia, ale też nadającej się do przyozdabiania różnego rodzaju dań. Posiada walory wpływające na poprawę funkcjonowania organizmu. Zapobiega też wielu chorobom cywilizacyjnym.

Roślina uprawna

Jarmuż jest rośliną dwuletnią i należy do najstarszej odmiany warzyw z rodziny kapustowatych. Nie znajdziemy jej na polach i łąkach rosnącą dziko. Spotykana jest wyłącznie w formie uprawnej. W składzie jarmużu znajduje się błonnik, spora ilość węglowodanów, a także białka. Występują też takie cenne składniki mineralne jak żelazo, potas, magnez, wapń, czy sód. Roślina ta jest również bogatym źródłem witaminy A, B6, C, K, a także kwasu foliowego.

Wzmacnianie odporności organizmu

Występujące w jarmużu substancje, w tym antyoksydanty bardzo pozytywnie wpływają na organizm osoby, która regularnie spożywa to warzywo. Przede wszystkim wzmacnia odporność, jak też oczyszcza ciało z toksycznych związków. Dzięki temu jesteśmy zdrowsi i mniej podatni na różnego rodzaju dolegliwości oraz choroby. Spożywanie jarmużu pomoże wzmocnić układ immunologiczny, a także wspiera metabolizm.

Działanie antynowotworowe

Jarmuż w swoim składzie zawiera przeciwutleniacze takie jak, beta karoten, luteina, sulforafan, a także witaminę K. Te substancje w skuteczny sposób wpływają na to, że w organizmie nie rozwijają się choroby nowotworowe. Hamują także działanie szkodliwych substancji rakotwórczych. Tak więc spożywanie jarmużu może nas uchronić przed wystąpieniem nowotworów pęcherza moczowego, jamy ustnej i przełyku, raka prostaty oraz żołądka i piersi.

Korzystny wpływ na dotlenienie tkanek

Ze względu na sporą zawartość żelaza, warzywo to powinno znaleźć się w jadłospisie zawodników uprawiających sporty wytrzymałościowe. Warto, żeby biegacze długodystansowi wzięli to pod uwagę. Dzięki temu łatwiej dotlenią się komórki w organizmie. Poza tym żelazo wpływa na wytwarzanie większej ilości czerwonych krwinek, które w korzystny sposób wpływają na wydolność. Więcej tlenu w mięśniach to możliwość narzucenia sobie szybszego tempa podczas biegu. Spora ilość czerwonych krwinek pomaga też zapobiegać wystąpieniu anemii.

Na zdrowe serce i układ krwionośny

Jarmuż nie tylko można spożywać, ale również przyrządzać w postaci soku. Dzięki temu łatwiej się wchłania i można go przyjąć bez zbytniego poświęcania czasu na przygotowania. Codzienne wypijanie takiego napoju bardzo korzystnie wpływa na pracę serca. Dzięki temu maleje ryzyko wystąpienia chorób związanych z tym ważnym organem. Składniki zawarte w jarmużu mają także istotny wpływ na wzmocnienie układu krwionośnego, obniżenie ciśnienia krwi, a także przyczyniają się do zapobiegania wystąpienia miażdżycy.

Wsparcie układu trawiennego

Jarmuż zawiera bardzo mało kalorii, dlatego świetnie nadaje się dla osób, które dbają o utrzymanie wagi lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym uczucie sytości zapewnia też błonnik, który jest składnikiem tego warzywa. Wspiera on również pracę układu trawiennego, a u osób cierpiących na cukrzycę powoduje obniżenie poziomu cukru w organizmie.

Lepszy stan skóry, włosów i kości

Osoby regularnie spożywające jarmuż nie muszą martwić się o jakość swojej skóry, która będzie jędrniejsza i zdrowsza. Włosy rosną szybciej i są mocniejsze. Wapń zawarty w jarmużu wzmacnia kości i korzystnie wpływa na stan paznokci. Pomaga także przy zapaleniu stawów, a nawet hamuje wystąpienie osteoporozy. Składniki zawarte w jarmużu wpływają także na jakość wzroku.

jarmuż

Przepisy z wykorzystaniem jarmużu

1) Sok z rarmużem

Najpierw musimy przygotować trzy garści liści jarmużu. Powinny być młode, świeże, bez niezdrowych przebarwień. Następnie kroimy na kawałki 3 duże jabłka oraz dwa małe ogórki. Owoce i warzywa przepuszczamy przez wyciskarkę lub blendujemy i dodajemy sok z jednej małej cytryny oraz 10 kropli oleju lnianego. Do całej mikstury wlewamy tyle wody, żeby rozcieńczyć napój. Można też dodać jogurt naturalny.

2) Zupa jarmużowa

Często jest tak, że gotujemy warzywa i później zostaje nam po tym wywar. Właśnie on przyda nam się do tej zupy. Może być z warzyw takich jak marchew, seler, pietruszka, kalafior itp.

Najpierw w garnku na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w drobno dwie małe cebule oraz posiekane 2 ząbki czosnku. Teraz obieramy 6 średnich ziemniaków. Kroimy je w kostkę i dorzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dolewamy wywar warzywny. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy na drobno liście jarmużu, które stanowią zawartość dwóch szklanek. Następnie z garnka przelewamy do innego naczynia połowę zupy. Tę w garnku blendujemy, a potem dolewamy nie zblendowaną razem z jarmużem. Teraz wszystko jeszcze gotujemy. Doprawiamy solą kłodawską, pieprzem i bazylią.

3) Dodatek do posiłku

Jarmuż przyrządzony w ten sposób można zjeść jako dodatek do każdego rodzaju posiłku. Świetnie sprawdzi się np. do obiadu. Przygotowujemy danie z jednego opakowania jarmużu. Najpierw należy zagotować wodę w garnku. Jarmuż oczyszczamy i myjemy, a następnie siekamy jego liście lub drzemy na kawałki. Gdy woda w garnku zaczyna wrzeć, wtedy wrzucamy warzywo do środka. W tym czasie na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek dodajemy wyciśnięte 3 ząbki czosnku oraz jedną posiekaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. Z garnka po 4 minutach gotowania odcedzamy jarmuż i dodajemy na patelnię.

Teraz możemy przyprawić do smaku solą kłodawską, pieprzem oraz dwoma szczyptami gałki muszkatołowej. Na całość wyciskamy jeszcze sok z cytryny. Dusimy wszystko ok. 5 minut. Następnie można dodać jeszcze 3 łyżki jogurtu naturalnego i całość wymieszać posypując rozgniecionymi orzechami włoskimi i migdałami zmiksowanymi na proszek.

2 przemyślenia nt. „Jarmuż pomoże ci biec dłużej!

  1. Co do oliwy z oliwek to uważam, że też tutaj warto się zatrzymać i wybrać jakość ponad cenę. Wg mnie największą ilością polifenoli może się pochwalić marka Monini. Jarmuż bywa cierpki w smaku, więc ja dodałabym oliwę smakową. I od razu lepiej 🙂

  2. Martini zgadzam się z Tobą Chociaż myślę, że najlepszym rozwiązaniem dla jarmużu jest ich oliwa truflowa 🙂 polecam bardzo egzotyczne połączenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger