Dieta > Trening > Strefa kobiet
Kuchnia Biegacza. Blok czekoladowy z… ciecierzycy [PRZEPIS]
Jest słodki, sycący, a przy tym zdrowy i pożywny. Obawiacie się strączków w deserze? Zupełnie niepotrzebnie. Wszystkie składniki tego czekoladowego bloku harmonijnie składają się w całość, tworząc wyjątkową przekąskę, którą możecie bez wyrzutów sumienia jeść po dobrym treningu.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka kakao
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich
- nasiona z jednej laski wanilii
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 2 gorzkie czekolady (po 100 g)
- figi
PRZECZYTAJ TAKŻE: Szarlotka jaglana od JoKo [PRZEPIS]
Przygotowanie:
- Jeśli nie namoczyliśmy wcześniej ciecierzycy i nie mamy jej ugotowanej, spokojnie możemy skorzystać ze słoika lub puszki.
- Daktyle zalewamy na chwilę wrzątkiem (wystarczy 10 min).
- Odlewamy z nich wodę, po czym miksujemy je z cieciorką na gładką masę.
- Do masy dodajemy płatki owsiane, kakao, rodzynki, żurawinę, orzechy, nasiona wanilii, sok z cytryny oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego, po czym wlewamy ją do masy. Mieszamy.
- Przed wyłożeniem masy na blachę smakujemy, żeby sprawdzić, czy jest wystarczająco słodka. Jeśli nie, dosładzamy ksylitolem, stewią lub nawet cukrem, jeśli nam to nie przeszkadza.
- Masę przekładamy na blaszkę (25 cm x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pocięte plastry figi i odstawiamy do zamrażalnika na 20-30 min.
Przepis pochodzi z książki Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka wyd. Burda