Ostatnie dni przed maratonem – porzuć wszelką nadzieję!
Ostatnie dni przed startem w maratonie to czas by… porzucić wszelką nadzieję, że jeszcze zdążymy coś zmienić, co poprawić. W tym momencie musimy skupić się na tym, by niczego nie zepsuć. A jak to zrobić? O tym opowiadali nasi eksperci w transmisji pt: „Jak nie zepsuć maratońskich przygotowań w ostatnich dniach przed startem?”
Cykl transmisji organizowanych przez Fundację Maraton Warszawski i magazynbieganie.pl przed 40. PZU Maratonem Warszawskim dobiegł końca. W ostatniej przedmaratońskiej transmisji nasi eksperci: Marcin Nagórek i Jakub Karasek, odpowiadali na pytania widzów dotyczące zachowania, treningu czy diety w ostatnich dniach przed startem. Zgodnie twierdzili, że jest to ten czas, kiedy poprzez treningi nie jesteśmy w stanie już poprawić naszej formy, ale wciąż możemy jej zaszkodzić. Dlatego te kilka dni ma kluczowe znaczenie dla powodzenia naszych planów.
Pierwszym tematem poruszanym w transmisji było żywienie i strategia dietetyczna w tygodniu przedmaratońskim. Dyskusja dotyczyła m.in. słynnego „carboloadingu” czy diety białkowo-węglowodanowej. Pojawiły się również propozycje tego, co zjeść w dniu zawodów na śniadanie, a także jaką strategię żywieniową przygotować na trasę.
Oprócz diety, jednym z wiodących tematów był opis i analiza trasy oraz taktyki na bieg. Wiele wskazuje na to, że warunki w dniu 40. PZU Maratonu Warszawskiego powinny być sprzyjające dla maratończyków, dlatego odpowiednia taktyka i właściwe rozłożenie sił będą kluczowe. Trasa jak na polskie warunki jest dość szybka, wydaje się, że kluczowy moment może nastąpić w okolicach podbiegu w granicach 31.-32. kilometra.
Podczas transmisji padły również odpowiedzi na szereg pytań – dotyczących np. pomiaru tętna i jego skoków na samym początku biegu, dojazdu w okolice miasteczka biegowego w dniu zawodów, wykonania ostatnich treningów przed startem, biegania z kontuzją czy katarem, odpowiedniego ubioru i wielu innych kwestii. Zachęcamy do obejrzenia zapisu transmisji dostępnego na Facebook’u Maratonu Warszawskiego: