fbpx

Zdrowie i motywacja > Ciało biegacza > Zdrowie i motywacja

Prebiotyki i probiotyki – co to takiego?

Jogurt jest prebiotykiem - pozytywnie działa na mikroflorę przewodu układu pokarmowego. Fot. istockphoto.com

Jogurt, kefir, maślanka – dobrze działają na mikroflorę układu pokarmowego. Fot. istockphoto.com

Jelito człowieka ma kilka metrów długości i zasiedla je kilka kilogramów drobnoustrojów.

Zdrowy człowiek ma zrównoważoną florę bakteryjną z przewaga drobnoustrojów pozytywnych. Mikroorganizmy zamieszkujące nasz przewód pokarmowy w części są wytwarzane endogennie, a resztę, i to większość, dostarczamy sobie z zewnątrz, głównie z pożywieniem.

Skład mikroflory może ulegać zmianie pod wpływem różnych czynników: przyjmowanie antybiotyków i innych silnie działających leków, stresu, przemęczenia czy przetrenowania oraz z powodu niewłaściwej diety. Dochodzi do nadmiernego namnożenia się mikroflory patogennej, szkodliwej. Aby zapewnić sobie sprawne funkcjonowanie jelit, a przez to całego organizmu, należy zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości pozytywnych mikroorganizmów czyli probiotyków oraz pożywki dla nich, aby mogły się licznie rozmnażać czyli prebiotyków.

Probiotyki

Są to drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Zjawisko zwane probiozą zostało odkryte przez Pasteura w 1877 roku, jednak możliwość wykorzystania go u człowieka spostrzegł dopiero w 1965 roku Ilija Miecznikow. Do bakterii probiotycznych zalicza się takie szczepy, które potrafią przeżyć w niekorzystnych warunkach przewodu pokarmowego (np. w kwaśnym otoczeniu soku żołądkowego), łatwo przylegają do komórek nabłonka jelit, są antagonistami bakterii chorobotwórczych.

Prebiotyki

Są to nietrawione w naszym przewodzie pokarmowym składniki, które wykazują pozytywne działanie na stymulowanie wzrostu i aktywności bakterii probiotycznych. Pojęcie prebiotyków funkcjonuje dopiero od 1995 roku i zostało wprowadzone przez Gibsona i Roberfroida. Prebiotyki to składniki odżywcze, które są odporne na trawienie w przewodzie pokarmowym, fermentują wskutek działania mikroflory jelitowej, wywierają korzystny wpływ na organizm, pobudzają działanie probiotyków.

Prebiotyki wśród produktów spożywczych występują pod pojęciem błonnika, z tym że stanowią jego specyficzną frakcję (błonnik wykorzystują wszystkie rodzaje mikroorganizmów, a prebiotyki tylko przez probiotyki).

Działanie probiotyków i prebiotyków jest ściśle od siebie zależne. Nieprawidłowy skład mikroflory jelit to prosta droga do zaburzenia równowagi ustroju i wynikających z tego schorzeń. Wiadomo już z całą pewnością, że zasiedlenie jelit przez odpowiednie bakterie poprawia funkcjonowanie całego organizmu, ich działanie nie ogranicza się wyłącznie do przewodu pokarmowego.

W jakich problemach, schorzeniach pomogą nam probiotyki? I co pomogą wyregulować?

NIETOLERANCJA LAKTOZY

Nietolerancja laktozy wynika z niewystarczającej ilości enzymu trawiącego laktozę czyli laktazy. Laktoza to cukier mleczny występujący we wszystkich produktach nabiałowych. Niedobór laktazy w jelicie cienkim powoduje, że nie strawiona laktoza transportowana jest dalej do jelita grubego gdzie jest rozkładana w sposób niewłaściwy. Towarzyszy temu szereg niekorzystnych efektów ubocznych: wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, wyczuwalne przelewanie się treści pokarmowej. Produkty probiotyczne działają w tym przypadku na dwa sposoby: obecne w produktach mlecznych już w kubeczku powodują „nadtrawianie” laktozy, a spożyte zasiedlają jelito cienkie i tam ją rozkładają do cukrów prostych, które już są łatwo strawne.

ALERGIE, NIETOLERANCJE

Alergie i nietolerancje pokarmowe to dająca nieprawidłowe objawy odpowiedź organizmu na substancje naturalnie występujące w naszym otoczeniu. Kiedyś sądzono, że z alergiami człowiek się rodzi, czyli że choruje się od najmłodszych lat. Obecnie wiadomo, że alergie mogą być nabyte nawet w dojrzałym wieku. Głównym ryzykiem wystąpienia alergii są genetyczne predyspozycje, jednak w 20-30% odpowiada za nie również styl życia (w tym dieta).

Nietolerancje natomiast są łagodniejszym objawem alergii, ale tu głównym czynnikiem ryzyka jest nasz sposób życia z dietą na czele. Dodatkowo zbyt duża sterylizacja życia, ograniczony kontakt z mikroorganizmami powoduje, że nasz organizm nie uczy się odpowiednich reakcji obronnych. To wszystko powoduje zasiedlanie jelit przez patogenną mikroflorę. Każde bakterie probiotyczne mają zdolność zasiedlania naszych jelit tworząc „tarczę”, a niektóre ich szczepy mają ukierunkowane działanie na aktywizowanie układu odpornościowego w kierunku przeciwalergicznym (m. in. Lactobacillus casei).

PERYSTALTYKA JELIT

Ruchy perystaltyczne jelit to automatyczne i naturalne skurcze mięśni w obrębie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, których celem jest: rozdrabnianie, mieszanie i przesuwanie się pokarmu. Zaburzeniem jest zarówno spowolnienie jak i przyspieszenie tzw. ruchów robaczkowych, i może to być wynikiem np. antybiotykoterapii czy stresu (zarówno długotrwałego jak i np. przedstartowego). Unormowanie funkcji jelit gwarantuje prawidłowe trawienie pokarmów, wchłanianie składników odżywczych, wypróżnianie się.

ODPORNOŚĆ

Na układ odpornościowy organizmu pracuje wiele narządów wewnętrznych. Obarczenie za całą odporność jednego organu byłoby zbyt dużym ryzykiem, dlatego też przez miliony lat wypracowaliśmy sobie system obronny, który stoi na straży naszego zdrowia. Jednym z elementów tego złożonego systemu są jelita, i ze względu na swoją powierzchnię (ok. 200 razy większą niż powierzchnia skóry) odgrywają tu istotną rolą. Bakterie probiotyczne w jelitach tworzą ściśle do nich przylegający drobno tkany „dywan”, który stanowi barierę ochronną przed przenikaniem szkodliwych drobnoustrojów, spożywanych z żywnością ale i wdychanych z otoczenia. Dodatkowo drobnoustroje probiotyczne pobudzają syntezę przeciwciał, zwiększają wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych i hamują procesy zapalne.

Synteza witaminy B
Witaminy z grupy B oczywiście zjadamy razem z pożywieniem, ale innym ich źródłem jest endogenna synteza przez bakterie jelitowe. Jest to bardzo dobra wiadomość dla biegaczy, ponieważ podczas treningów dochodzi do znacznych ich strat i dobrze że „ktoś” jeszcze dba o to, by nam ich nie zabrakło. Są nam niezbędne ponieważ odpowiadają za metabolizm energetyczny węglowodanów i tłuszczów, od nich zależy sprawne wykorzystanie substratów energetycznych podczas wysiłku oraz sprawne działanie układu nerwowego.

PROBIOTYKI

Lactobacillus casei,
Lactobacillus plantarum,
Lactobacillus rhamnosus

PREBIOTYKI

(inulina, oligofruktoza)
– jogurt, kefir, maślanka (bez udziału mleka w proszku),
– kapusta kiszona, ogórki kwaszone, naturalne salami,
– cykoria, topinambur, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany,
– inulina jako dodatek np. do zagęszczania sosów,
– inulina i oligofruktoza jako substancja słodząca,
– produkty z innych grup wzbogacane w prebiotyki (zazwyczaj informacja z przodu opakowania).

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział