fbpx

Dieta

Przepis na bombki mocy (na święta i nie tylko!)

bombki mocy

Uczta Wigilijna i Święta Bożego Narodzenia to nie tylko karp, śledź i pierogi, ale także niewątpliwie różnego typu słodkości. Cukierki na choince, makowiec, czekoladowe mikołaje… Słodycze otrzymujemy, słodyczami obdarowujemy – kolorowe opakowania w klimacie świąt kuszą i nawołują do tego, by sięgnąć właśnie po nie. Są to najczęściej tradycyjne słodycze, których skład pozostawia wiele do życzenia. Co powiecie zatem na równie ładne bombki słodzone daktylami?

Zalety:

-proste w przygotowaniu
-krótka lista składników = krótka lista zakupów
-bez glutenu oraz laktozy – dobre dla osób, które z różnych powodów muszą eliminować te składniki ze swojej diety
-bez cukru białego – słodycz pochodzi z suszonych daktyli, które zawierają glukozę i fruktozę

Słodkie bombki

  • 1 szklanka jagły ekspandowanej
  • 3 łyżki 100% masła orzechowego (kupionego w sklepie lub zrobionego samodzielnie poprzez długotrwałe mielenie orzechów)
  • 2-3 łyżki pasty z daktyli*
  • wiórki kokosowe oraz truskawki liofilizowane do obtoczenia

*pastę z daktyli uzyskujemy poprzez zalanie ich ciepłą wodą, namoczenie przez około pół godziny i następnie zblendowanie wraz z wodą . Dobrze by w tym przypadku pasta była dość gęsta. Taka pasta skutecznie może zastąpić innego typu słodzidła, które wykorzystujemy do ciast czy innych słodkich przekąsek

Wykonanie

1. Masło orzechowe łączymy w misce wraz z pastą daktyli i mieszamy

2. Dodajemy ekspandowaną jagłę i ponownie dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły – w razie gdyby masa była zbyt rzadka aby formować zwarte kulki (może się zdarzyć gdy pasta daktylowa jest wodnista), wystarczy dodać większą ilość jagły

3. Formujemy w zwilżonych dłoniach kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub liofilizowanych truskawkach, wcześniej rozgniecionych lub zblendowanych na proszek

4. Wstawiamy do zamrażalnika na 1-2h

Ilość kulek zależna jest oczywiście od ich wielkości. Z tej ilości średnio można uzyskać 10-15 kulek.
Przybliżona kaloryczność i wartości odżywcze całej masy (bez składników do obtoczenia)
610kcal, 10,7g błonnika, 40,9g tłuszczu, 54g węglowodanów
(na podstawie ileważy.pl)

Lista składników czy wymienionych nazw może budzić pewne wątpliwości, dlatego by je rozjaśnić – kilka słów o jagłach, ekspandowaniu i liofilizacji.


Czym są jagły?

Jagły to nic innego niż kasza jaglana. W języku prasłowiańskim nazwa ta oznacza „proso”. Warto o tym wiedzieć, ponieważ część producentów stosuje właśnie tę nazwę do oznaczenia swojego produktu.

Czym są zboża ekspandowane?

To nic innego jak zboża, które zostały poddane konkretnemu procesowi technologicznemu. Ekspandowanie wykorzystuje działanie gorącej pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. To skutkuje uwolnieniem gazu z wnętrza zboża, zmianą struktury oraz jego objętości. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać produkt od razu gotowy do spożycia (nie wymagający obróbki termicznej) czy taki o wydłużonym terminie ważności. Zmiany w wartościach odżywczych takiego produktu nie ulegają znacznej zmianie. Natomiast warto wiedzieć o tym, że wzrasta indeks glikemiczny, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo znacznie obniża się masa produktu – zatem trudno będzie o dostarczenie tej samej ilości składników odżywczych co ze zboża, które tej obróbce nie uległo.

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to jedna z metod suszenia produkt. Jej głównym założeniem jest usunięcie wody (wymrożeniu wody) zawartej w produkcie a następnie usunięcie lodu poprzez sublimację (pomijana jest faza ciekła). Inne określenia to suszenie sublimacyjnym lub molekularnym. Produkt otrzymywany z zastosowaniem tej metody charakteryzuje się wysoką jakością. Zminimalizowane zostaje ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych takich jak utlenianie, ale również problemów mikrobiologicznych. Żywność liofilizowana szczególnie chętnie jest wykorzystywana przez uczestników wypraw górskich, między innymi ze względu na jej trwałość ale również niską masę.

mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Światowa Lekkoatletyka (dawniej Międzynarodowe Stowarzyszenie Federacji Lekkoatletycznych IAAF) odznaczyła Cracovia Maraton certyfikatem World Athletics Silver Label, potwierdzając tym samym wysokie standardy organizacyjne i sportowe krakowskiej imprezy. Tegoroczny, 19. Cracovia Maraton odbędzie się już w randze […]

Cracovia Maraton z certyfikatem World Athletics Silver Label Road Races

Nie masz czasu na gotowanie zdrowych posiłków? Mylisz się! Przyrządzenie spaghetti z domowym, pietruszkowym pesto zajmie ci maksymalnie 20 minut. Spaghetti z pesto z natki pietruszki – składniki ½ paczki makaronu Pęczek natki pietruszki Niewielka […]

Spaghetti z pesto z natki pietruszki – pomysł na szybki obiad

Wspólny apel organizatorów biegów Drodzy biegacze, to jak będzie wyglądał świat imprez biegowych w przyszłości w dużej mierze zależy dziś od Was. Jednym głosem z organizatorami imprez z całej Polski zwracamy się do Was z […]

WSPIERAM IMPREZY #wystartujępóźniej

Epidemia koronawirusa mocno wpłynęła na nasze nastroje. Wielotygodniowe przygotowania do wiosennego sezonu startowego zostały bowiem brutalnie przerwane. Większe niepokoje przeżywają jednak organizatorzy, którzy obecnie borykają się z ogromnym kryzysem finansowym. Czy będą w stanie go […]

Czy polskie biegi są skazane na upadek?

Obecny sezon stawia przed biegaczami duże wyzwanie. Odwołanie zawodów biegowych powoduje, że trening odbywa się bez kontrolnych i docelowych startów. W związku z tym osoby poważnie podchodzące do procesu przygotowania mają poważny dylemat: jak trenować […]

Sezon niestartowy. Jak teraz trenować?

Doceń najwybitniejszych biegaczy wszechczasów w Wielkim Plebiscycie Maratonu i włącz się do gry na hasło promocyjne 42. Maratonu Warszawskiego. W ramach Wielkiego Plebiscytu Maratonu uhonorujemy znakomite osobowości, które w znaczący sposób zapisały się w historii […]

Magia królewskiego dystansu – rusza Wielki Plebiscyt Maratonu!

W czasie, kiedy głównym hasłem przebijającym się przez wszystkie media jest #zostanwdomu, polscy biegacze nie próżnują. W Internecie w mgnieniu oka przybywa filmów osób biegających wokół stołu. Wbrew pozorom to nie przejaw szaleństwa, a… zorganizowana […]

Cała Polska biega wokół… stołów! Wyzwanie #1kmwokolstolu

Czy rozciąganie jest potrzebne? Coraz częściej wśród trenerów przygotowania motorycznego pojawiają się głosy, że niekoniecznie. Nadmiernie rozciągnięta grupa mięśniowa, to prosta droga do kontuzji. Jak więc podchodzić do wszelkich form stretchingu, które zewsząd przekonują, że […]

Czy warto się rozciągać?