fbpx

Dieta

Przepis na bombki mocy (na święta i nie tylko!)

bombki mocy

Uczta Wigilijna i Święta Bożego Narodzenia to nie tylko karp, śledź i pierogi, ale także niewątpliwie różnego typu słodkości. Cukierki na choince, makowiec, czekoladowe mikołaje… Słodycze otrzymujemy, słodyczami obdarowujemy – kolorowe opakowania w klimacie świąt kuszą i nawołują do tego, by sięgnąć właśnie po nie. Są to najczęściej tradycyjne słodycze, których skład pozostawia wiele do życzenia. Co powiecie zatem na równie ładne bombki słodzone daktylami?

Zalety:

-proste w przygotowaniu
-krótka lista składników = krótka lista zakupów
-bez glutenu oraz laktozy – dobre dla osób, które z różnych powodów muszą eliminować te składniki ze swojej diety
-bez cukru białego – słodycz pochodzi z suszonych daktyli, które zawierają glukozę i fruktozę

Słodkie bombki

  • 1 szklanka jagły ekspandowanej
  • 3 łyżki 100% masła orzechowego (kupionego w sklepie lub zrobionego samodzielnie poprzez długotrwałe mielenie orzechów)
  • 2-3 łyżki pasty z daktyli*
  • wiórki kokosowe oraz truskawki liofilizowane do obtoczenia

*pastę z daktyli uzyskujemy poprzez zalanie ich ciepłą wodą, namoczenie przez około pół godziny i następnie zblendowanie wraz z wodą . Dobrze by w tym przypadku pasta była dość gęsta. Taka pasta skutecznie może zastąpić innego typu słodzidła, które wykorzystujemy do ciast czy innych słodkich przekąsek

Wykonanie

1. Masło orzechowe łączymy w misce wraz z pastą daktyli i mieszamy

2. Dodajemy ekspandowaną jagłę i ponownie dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły – w razie gdyby masa była zbyt rzadka aby formować zwarte kulki (może się zdarzyć gdy pasta daktylowa jest wodnista), wystarczy dodać większą ilość jagły

3. Formujemy w zwilżonych dłoniach kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub liofilizowanych truskawkach, wcześniej rozgniecionych lub zblendowanych na proszek

4. Wstawiamy do zamrażalnika na 1-2h

Ilość kulek zależna jest oczywiście od ich wielkości. Z tej ilości średnio można uzyskać 10-15 kulek.
Przybliżona kaloryczność i wartości odżywcze całej masy (bez składników do obtoczenia)
610kcal, 10,7g błonnika, 40,9g tłuszczu, 54g węglowodanów
(na podstawie ileważy.pl)

Lista składników czy wymienionych nazw może budzić pewne wątpliwości, dlatego by je rozjaśnić – kilka słów o jagłach, ekspandowaniu i liofilizacji.


Czym są jagły?

Jagły to nic innego niż kasza jaglana. W języku prasłowiańskim nazwa ta oznacza „proso”. Warto o tym wiedzieć, ponieważ część producentów stosuje właśnie tę nazwę do oznaczenia swojego produktu.

Czym są zboża ekspandowane?

To nic innego jak zboża, które zostały poddane konkretnemu procesowi technologicznemu. Ekspandowanie wykorzystuje działanie gorącej pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. To skutkuje uwolnieniem gazu z wnętrza zboża, zmianą struktury oraz jego objętości. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać produkt od razu gotowy do spożycia (nie wymagający obróbki termicznej) czy taki o wydłużonym terminie ważności. Zmiany w wartościach odżywczych takiego produktu nie ulegają znacznej zmianie. Natomiast warto wiedzieć o tym, że wzrasta indeks glikemiczny, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo znacznie obniża się masa produktu – zatem trudno będzie o dostarczenie tej samej ilości składników odżywczych co ze zboża, które tej obróbce nie uległo.

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to jedna z metod suszenia produkt. Jej głównym założeniem jest usunięcie wody (wymrożeniu wody) zawartej w produkcie a następnie usunięcie lodu poprzez sublimację (pomijana jest faza ciekła). Inne określenia to suszenie sublimacyjnym lub molekularnym. Produkt otrzymywany z zastosowaniem tej metody charakteryzuje się wysoką jakością. Zminimalizowane zostaje ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych takich jak utlenianie, ale również problemów mikrobiologicznych. Żywność liofilizowana szczególnie chętnie jest wykorzystywana przez uczestników wypraw górskich, między innymi ze względu na jej trwałość ale również niską masę.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Po pięknej nie tylko z powodu pogody majówce czas na kolejny aktywny biegowo weekend. Gdzie odbędą się najważniejsze imprezy tego weekendu? Jakie dystanse, jaki charakter wydarzenia? Przygotowaliśmy krótki przewodnik. Dla każdego coś dobrego Powiedzmy sobie […]

Co, gdzie, kiedy? Najważniejsze imprezy biegowe drugiego weekendu maja

Czym i kim zajmuje się obesitolog i co ma to wspólnego z kardiologią? Jak leczy się chorobę otyłościową? Czy leczenie farmakologiczne szybko przynosi rezultaty? Jak dużą rolę w leczeniu odgrywa psychika? Co ludzie są w […]

A Ty jakie masz relacje z jedzeniem i… z samym sobą? Rozmowa z obesitolożką i kardiolożką Anną Ścibisz

Bieszczady to góry, które znają chyba wszyscy. To tam od ponad 20 lat odbywa się kultowy Bieg Rzeźnika, a ale to nie wszystko. Już w piątek, 10 maja, wystartuje trzecia edycja imprezy, która potrzebowała naprawdę […]

Najpierw jedziesz, a potem wracasz. Bieszczady wzywają! Trzecia edycja UltraBiesa startuje w ten weekend

Już w najbliższy weekend (11-12 maja) odbędzie się 11. PKO Białystok Półmaraton. Jak skrupulatnie obliczyli organizatorzy, dotychczasowe dziesięć edycji półmaratonu ukończyło dokładnie 19 465 biegaczy, a to oznacza, że osoba, która w niedzielę zajmie 535. […]

11. PKO Białystok Półmaraton na mecie powita 20-tysięcznego uczestnika. Ostatnia szansa, aby dołączyć

Stań się częścią spektakularnego biegu — weź udział w rywalizacji na 10 kilometrów rozgrywanej równolegle z 46. Nationale-Nederlanden Maratonem Warszawskim. Impreza startuje w niedzielę 29 września. Zapisy na Nice To Fit You Warszawską Dychę właśnie […]

Ruszyły zapisy na Nice To Fit You Warszawską Dychę! Sprawdź się na dystansie 10 km

Roztocze: wyjątkowa kraina na mapie Polski, przez wielu jeszcze nieodkryta. Pora to zmienić! Zwłaszcza że okazja ku temu zbliża się wielkimi krokami. To rozgrywane już po raz ósmy zawody Ultra Roztocze, które odbędą się w […]

Roztocze poleca się do biegania. Posmakuj go 18 maja!

Bieg SGH to coroczne wydarzenie organizowane przez Samorząd Studentów Szkoły Głównej Handlowej we współpracy z Szkołą Główną Handlową oraz Urzędem Dzielnicy Mokotów. Bieg poprowadzony ulicami Mokotowa odbędzie się 12 maja 2024 roku. To nie tylko […]

Bieg SGH! Największy Studencki Bieg Charytatywny w Polsce już 12 maja!

Pomidory, które przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej, nie podbiły z początku serc ludzi, uważano je wręcz za trujące. Określano mianem owocu zepsutego czy zdradliwego i hodowano tylko ze względów estetycznych. Dopiero w XIX wieku odkryto ich potencjał smakowy i odżywczy. Przedstawiamy ich wartości i kilka smakowitych przepisów.

Pomidory – wartości odżywcze i przepisy dla biegaczy