fbpx

Przepis na pasztet z fasoli z żurawiną i jabłkiem

Fot: Adobe stock

Fot: Adobe stock

Święta mają to do siebie, że nierozerwalnie wiążą się ze zmaganiami kuchennymi. Dla wszystkich, którzy poszukują inspiracji na danie wpisujące się w klimat uroczystych dni, przygotowaliśmy przepis na wegetariański pasztet. Nie jest to „fit zamiennik” czy zupełnie tradycyjny przepis – stanowi raczej wariację na temat świąt i wykorzystywanych w tym czasie produktów, które z nimi się kojarzą.

Pasztet z fasoli z żurawiną i jabłkiem:

 Składniki: 
  • 250 g białej fasoli – można użyć z puszki, wówczas powinno być jej ok. 600g
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnie jabłko (warto wybrać słodkie odmiany, np. szampion)*
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, majeranek (ok. 0,5 łyżki)
 Przygotowanie: 

W przypadku korzystania z ziaren fasoli rozpoczynamy od ich namoczenia. Proporcja fasola: woda powinna wynosić 1:3-1:4. Odstawiamy na 10-12h. Następnie zmieniamy wodę i zalewamy nią fasolę na wysokość ok. 5cm powyżej jej poziomu. Gotujemy ją ok. 10 minut na dużym gazie, bez przykrywki, następnie już pod przykryciem przez około 70-90 minut (drobniejsze odmiany fasoli będą gotują się szybciej).

Korzystając z produktu w puszce czy słoiku wystarczy dokładnie wypłukać fasolę.

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Podsmażamy na oleju do zeszklenia.
  3. Dodajemy do cebuli starte jabłko (lub bardzo drobno posiekane), sól oraz pieprz. Tuż przed końcem podsmażania przyprawiamy majerankiem.
  4. Podsmażone warzywa łączymy w misce z fasolą oraz mąką i blendujemy na gładką masę.
  5. Dodajemy żurawinę oraz część posiekanych orzechów włoskich. Dokładnie mieszamy.
  6. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy resztę orzechów.
  7. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut.

Pasztet najlepiej kroić po przestygnięciu.

*jabłko można zamienić na gruszkę

WIĘCEJ NIEOCZYWISTYCH PRZEPISÓW NA WIGILIĘ PUBLIKUJEMY W E-TYGODNIKU “MAGAZYN BIEGANIE”, KTÓRY DOSTĘPNY JEST W APLIKACJI NA URZĄDZENIA MOBILNE

magazyn bieganie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger