fbpx
Paella - pasta party bez makaronu. Fot. istockphoto.com

Dieta > Zdrowie i motywacja

Przepisy dla biegaczy: Pasta Party bez makaronu

Paella - pasta party bez makaronu. Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

W samym wyrażeniu “Pasta party” kryje się makaron i to on jest najczęściej wybieranym przez biegaczy produktem do sporządzenia posiłku na wieczór przed startem np. w półmaratonie. Inne warianty wybierają bezglutenowcy, albo ci, którzy mają już makaronu serdecznie dosyć. Jak można go zastąpić? Mamy dla Was kilka przepisów.

Pasta Party organizowane już regularnie przed startami na dłuższych dystansach poza możliwością towarzyskiego spotkania i wymienienia się taktykami na bieg ma na celu również dostarczenie lekkiego posiłku węglowodanowego. Jak sama nazwa wskazuje na pasta party serwowany jest makaron, ale nie jest to jedyna możliwość. Asortyment produktów zbożowych jest coraz większy tak więc i biegacz ma coraz więcej możliwości na przedstartową kolację! Jakim innym produktem zastąpić zatem makaron aby dostarczał podobnej ilości węglowodanów, był lekkostrawny, a zarazem smaczny i sycący? Poniżej wykres zawartości węglowodanów w wybranych produktach, jak widać zawartość węglowodanów [100 g produktu] jest do siebie zbliżona i wynosi pomiędzy 65 a 78 g.

Zawartość węglowodanów w wybranych produktach. Dane: Marta Chmura, Rys. Magda Ostrowska-Dołęgowska

Zawartość węglowodanów w wybranych produktach. Dane: Marta Chmura, Rys. Magda Ostrowska-Dołęgowska

Czemu zatem warto by czasem zastąpić makaron innym produktem? Czy taki posiłek będzie równie wartościowy? Otóż tak! Kasze to wciąż niedocenione wartościowo „złoto z pola”, mąka pełnoziarnista produkowana z całego ziarna czyli dostarczająca szeregu minerałów czy ryż produkt bardzo lekkostrawny, polecany nawet malutkim dzieciom. Warto zatem wprowadzić trochę świeżości do swojego przedstartowego menu i zamiast makaronu wybrać któryś z poniższych przepisów.

Posiłki w dzień przedstartowy mają za zadanie utrzymanie prawidłowego poziomu glikogenu zgromadzonego w okresie BPS-u. Posiłek dzień przed startem powinien być przez zawodnika znany a przynajmniej powinien być sporządzony ze znanych produktów.

Założenia dotyczące składu i wielkości posiłków:

1. Posiłek powinien być lekkostrawny i niezbyt duży objętościowo. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że zawodnik może stanąć na starcie z jeszcze nie całkiem strawionym pokarmem. W takiej sytuacji krew jest transportowana do przewodu pokarmowego (ograniczając jej dopływ do pracujących mięśni – szybsze pojawienie się uczucia zmęczenia) lub do mięśni (ograniczając jej dopływ do przewodu pokarmowego – dyskomfort żołądkowo-jelitowy).
2. Rodzaj i wartość energetyczna posiłku powinny być dostosowane do indywidualnych upodobań i preferencji sportowca.
3. Posiłek powinien być bogaty w węglowodany, aby uzupełnić powstające w trakcie dojazdu na zawody czy związane ze stresem ubytki glikogenu oraz aby podnieść poziom glukozy we krwi.

Pierogi z mięsem i kaszą. Fot. Istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Pierogi faszerowane kaszą i cielęciną

4 porcje
Ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka oleju,
1 roztrzepane jajo,
1 szklanka letniej wody Farsz:
0,5 szklanki kaszy jaglanej,
1 szklanka bulionu,
1 drobno pokrojona mała cebula,
2 łyżki oleju,
1 szklanka zmielonej cielęciny

Kaszę zalać wrzącym bulionem i gotować pod przykryciem do wchłonięcia prawie całego płynu. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem aż cały płyn się wchłonie. Cebulę lekko zeszklić i dodać do kaszy. Mięso obsmażyć na 1 łyżce oleju aż będzie wysmażone i cała woda odparuje. Dodać kaszę z cebulą, wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto dokładnie wyrobić, rozwałkować, wycinać okręgi. Nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować na osolonej wodzie aż wszystkie pierogi wypłyną na powierzchnię. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym!

Wartość odżywcza porcji:
Energia: 437 kcal
Węglowodany: 59 g
Białko: 22 g
Tłuszcz: 10 g
Inne: żelazo, cynk, magnez, potas, kwas foliowy

Kurczak z ryżem i warzywami Fot. istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Indyk z ryżem i warzywami

4 porcje

400 g piersi z indyka
Cukinia
Papryka
Puszka krojonych pomidorów
4 ząbki czosnku
200 g ryżu Arborio (jak do risotto)
0,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki oleju

Indyka pokroić w kostkę, obsmażać na oleju przez ok. 5 minut. Dodać pokrojone w grubą kostkę warzywa i dalej smażyć przez ok. 8 minut. Podawać z ugotowanym uprzednio ryżem. Można również przyrządzić potrawę w postaci risotto. Wówczas do indyka i warzyw dodajemy sypki ryż, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem aż do wchłonięcia całego płynu.

Wartość odżywcza porcji:
Energia: 394 kcal
Węglowodany: 52 g
Białko: 31 g
Tłuszcz: 6 g
Inne: potas, magnez, miedź, witamina E

Łosoś i potrawka z kaszy jęczmiennej. Fot. istockphoto.com

Kasza jęczmienna z łososiem i warzywami

2 porcje

Kasza jęczmienna 100 g
Filet z łososia 200 g
Czosnek 2 ząbki
Papryka czerwona
2 łyżki oleju
Limonka
Szczypiorek do posypania

Kaszę ugotować w osolonej lekko wodzie. Łososia pokroić na kawałki i lekko posypać solą morską, odstawić. Czosnek pokroić na cienkie plasterki, paprykę w kostkę i razem podsmażyć na gorącej patelni przez minutę. Przesunąć warzywa na bok patelni a na wolną przestrzeń dorzucić ugotowaną kaszę. Na drugiej patelni, najlepiej do grillowania – usmażyć rybę z obu stron. Przemieszać warzywa z kaszą, dodać sok z limonki. Podawać z łososiem, posypane szczypiorkiem. Można również przyrządzić w postaci potrawki, dodając kawałki łososia bezpośrednio do kaszy i warzyw.

Wartość odżywcza porcji:
Energia: 399 kcal
Węglowodany: 42 g
Białko: 3126 g
Tłuszcz: 13 g
Inne: kwasy tłuszczowe NNKT, cynk, witamina C, witamina D

Smacznego i powodzenia na zawodach!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Najbliższa edycja „Żyrardów w Biegu” zbliża się wielkimi krokami. Zmagania na dystansie 5 i 10 kilometrów odbędą się w dniu 30 sierpnia (niedziela). Organizator zapewni niezbędne środki bezpieczeństwa oraz zapowiada udział jednej z najlepszych polskich […]

Rywalizacja nad Zalewem Żyrardowskim już wkrótce!

Wprowadzenie do biegania treningu siły zależy od zrozumienia, jak to działa. Przedstawiamy prawdziwą encyklopedię, przegląd biegowego treningu siły od kuchni. Co, jak i dlaczego działa.

Siła w bieganiu – kompendium wiedzy

Dave Wottle kończy dziś 70 lat. Prawdopodobnie nie kojarzycie tego nazwiska. Ale jest również bardzo prawdopodobne, że widzieliście flimik z jego fenomenalnym wyczynem z 1972 r. Wyczynem, który dał mu mistrzostwo olimpijskie i wprawił cały […]

Dave Wottle – bohater jednego z najbardziej emocjonujących biegów kończy 70 lat!

Komfort, ochrona, prędkość i trakcja – te określenia butów do biegania stanowią o sile kolekcji marki ASICS na sezon jesień-zima 2020. Kultowe modele w nowej odsłonie zostały zaprezentowane w trakcie spotkania pod hasłem „Poczuj różnicę” […]

ASICS zaprezentował nową kolekcję biegową AW20’

U rekordzisty świata w biegu na 400 m Wayde’a Van Niekerka stwierdzono zakażenie koronawirusem. Reprezentant Republiki Południowej Afryki miał właśnie rozpocząć tegoroczny sezon, gdy dowiedział się o chorobie. To oznacza, że jego przerwa w starach […]

Aktualny rekordzista świata i mistrz olimpijski z COVID-19!

Pandemia koronawirusa spowodowała, że w naszym życiu zaszło wiele zmian. Nie ominęły one również środowiska biegowego, bo obostrzenia wprowadzone przez rząd zablokowały organizację zawodów. Nawet po ich zluzowaniu nie jest tak jak dawniej, a wiele […]

Czy warto bronić się przed biegami wirtualnymi?

Przeciążenie w połowie przygotowania do ważnego biegu to koszmar każdego biegacza i każdej biegaczki. Co wtedy robić, jak reagować na różne objawy bólowe?

Przeciążenia w treningu – jak reagować?

Rosnąca liczba odwołanych imprez oraz próby organizacji biegów wirtualnych sprawiła, że miałem ostatnio przerażającą senną wizję przeszłości. Przyszłości, w której bieganie miało zupełnie inny wymiar i w której stałem się jednym z tych, którzy opowiadali […]

Biegowe science-fiction, czyli kilka słów o tym, jak to się drzewiej startowało w zawodach… [Felieton]