fbpx

Bez kategorii > Dieta > Zdrowie i motywacja

Sezonowe owoce i ich dobrodziejstwa dla biegaczy

Gruszki. Fot. Istockphoto.com

Gruszki. Fot. Istockphoto.com

Lato powoli dobiega końca, na drzewach pojawia się coraz więcej kolorów. To samo może dotyczyć naszych talerzy. Wrzesień jest jednym z najbardziej obfitych owocowo i warzywnie miesięcy. Sezonowość tych produktów wpływa bardzo korzystnie również na cenę, więc nie dość, że taniej to jeszcze świeżo i zdrowo. Zapraszamy na spacer po naszym polskim sadzie.

Zaczniemy od kilku lubianych przez wszystkich owoców, a często przegrywających z cytrusami z marketowych półek.

 GRUSZKA 

Gruszka jest bardzo dobrym źródłem potasu, zawiera również duże ilości fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, jodu, żelaza i sodu. Potas ma właściwości alkalizujące, bardzo przydatne biegaczom, którzy nie tylko dietą, ale i poprzez intensywne treningi znacznie zakwaszają organizm. Spadek poziomu potasu (który tracimy podczas biegu) może spowodować osłabienie siły mięśni i znaczny spadek regeneracji. Gruszka dostarcza nam także wielu witamin, np. A, B1, B2, B6, C i PP. Są również bogatym źródłem kwasów owocowych oraz błonnika. Obecny w nich bor wpływa korzystnie na zdolność koncentracji, pobudzając szare komórki do pracy. Pierwiastek ten jest także odpowiedzialny za transport wapnia w organizmie, co sprawia, że owoc ten powinien trafić do menu osób cierpiących na osteoporozę oraz dla biegaczy, którzy dzień po dniu wystawiają swoje ciało na ciągłe wstrząsy i przeciążenia.
Obecne w gruszce związki bardzo dobrze wpływają na płuca usuwając z nich nadmiar śluzu, nawilżając je, dzięki czemu owoc ten przyczynia się do złagodzenia ataków kaszlu w trakcie przeziębienia. Gruszki są używane również do leczenia zaparć, zranień skóry oraz przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego.

 ŚLIWKA 

Śliwki są ogromnym źródłem witamin C, A, witamin z grupy B, E, potasu, żelaza, magnezu, wapnia oraz fosforu.Ten ostatni bierze udział w procesach produkcji energii, jest niezbędny do przenoszenia impulsów w tkance nerwowej. Śliwki działają kojąco na układ nerwowy, a ponadto mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe, dzięki zawartej w pestkach amigdalinie. Owoce te są zalecanym środkiem na zaparcia oraz w przypadku chorób wątroby czy przy cukrzycy. Są również dobrym źródłem energii dla sportowców z racji swojej dość wysokiej kaloryczności. Zawierają dużą ilość pektyn, które zmniejszają wchłanianie metali ciężkich z przewodu pokarmowego, zmniejszając ryzyko ich kumulacji w organizmie, a przy okazji sprzyjają odchudzaniu.

Śliwki. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

 WINOGRONA 

Winogrona są bogate w potas, co wpływa korzystnie na serce oraz układu krwionośny oraz mięśnie. Zawierają również sporo fosforu i wapnia czyli głównego budulca kości i zębów. Winogrona są bardzo dobrym źródłem magnezu oraz chloru, które regulują pracę systemu nerwowego. Magnez uczestniczy w metabolizmie wysiłkowym i syntezie białek. Bierze również udział w przewodzeniu impulsów nerwowych i w procesie rozkurczu mięśni. Winogrona są również bogate w cynk, miedź i bor. Deficyty cynku są wiązane z częstszymi zachorowaniami po ciężkich zawodach czy intensywnym treningu. Świeże winogrona podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, jednocześnie hamując utlenianie cholesterolu LDL oraz zapobiegając miażdżycy. Owoce te zawierają wiele cennych soli komórkowych, które budują i oczyszczają krew. Winogrona korzystnie działają zarówno na nerki jak i na wątrobę i wzmacniają tkanki związane z tymi narządami (kości oraz ścięgna). Używane są również przy leczeniu reumatyzmu. Winogrona mają działanie moczopędnie, zmniejszają obrzęki i leczą schorzenia układu moczowego.

 JAGODY 

Jagody korzystnie wpływają na uzupełnienie w naszym organizmie składników mineralnych takich jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo i mangan. Zapotrzebowanie na te pierwiastki u osób regularnie trenujących jest zwiększone niż u osób nieaktywnych. Jagody zawierają też kwas elagonowy oraz resweratrol, czyli roślinne składniki odżywcze mające zdolność regenerowania komórek wątroby. Owoce jagód są bogatym źródłem kwasu foliowego i zawierają również mnóstwo błonnika. Posiadają zdolność zabijania wirusów, bakterii, obniżają też poziom złego cholesterolu. Jagody uelastyczniają naczynia krwionośne, a do tego biorą aktywny udział w produkcji czerwonych krwinek jednocześnie skutecznie przeciwdziałając anemii. Te właściwości biegacze z pewnością docenią w jagodach najbardziej. Ich owoce z racji tego, że są bogate w witaminę A są również polecane dla osób o słabym wzroku, zapobiegają jaskrze oraz zaćmie.

blueberries

Fot. Istockphoto.com

Okres między latem a jesienią to idealny moment na poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych i zdobywanie nowej wiedzy na temat produktów, do których mamy tak rewelacyjnie łatwy dostęp. Wykorzystajcie to!

Przeczytaj drugą część artykułu, o warzywach sezonowych.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Dominika Śliwińska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział