fbpx
Tarta buraczana. Bieganie gotuje. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Dieta > Polecane > Zdrowie i motywacja

Tarta buraczana i pesto z rzodkiewki – testujemy wegańskie przepisy [ZDJĘCIA]

Tarta buraczana. Bieganie gotuje. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Fot. Krzysztof Dołęgowski

Na początku października spotkaliśmy się na wspólne gotowanie z autorami książki „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”. Zrobiliśmy tartę buraczaną, pesto z liści rzodkiewki, sałatkę ze szpinaku, gruszki i sosu kiwi oraz mus z awokado z owocami. Podajemy przepisy, sposób przygotowania i mówimy o wrażeniach smakowych.

Artykuł jest rozwinięciem tematu: „W kuchni z burakami” z Biegania listopadowego. Przepisy pochodzą z książki „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin!” Violetty Domaradzkiej i Roberta Zakrzewskiego. W numerze listopadowym przeczytacie o naszych wrażeniach ze wspólnego gotowania z autorami książki, z degustacji dań, które razem przygotowaliśmy. Tu znajdziecie przepisy i sposób przygotowania posiłków, które zdecydowaliśmy się przetestować. Dziękujemy autorom książki – Violi i Robertowi za przygotowanie dań, Kindze i Marcinowi Olejnikom za udostępnienie kuchni i wspólną degustację.

Tarta buraczana. Bieganie gotuje. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Fot. Krzysztof Dołęgowski

 Tarta buraczana 

Połączenie mąki gryczanej z burakami skutkuje zwiększeniem apetytu. Dlatego tarta znika szybko i natychmiast pojawia się ochota na przygotowanie kolejnej. Jest to również doskonałe danie do zabrania na wyjazd czy do pracy.`

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej (210 g),
1/4 szklanki oliwy (60 ml),
1/2 szklanki lodowatej wody (125 ml),
1 łyżeczka soli (6 g)

Farsz:

3 średnie buraki (300 g),
1 opakowanie sojowego
jogurtu naturalnego (200 g),
5 łyżek mleka sojowego (75 ml),
5 łuskanych orzechów włoskich (20 g),
2 łyżki orzechów nerkowca (20 g),
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (15 g),
1 łyżka octu balsamicznego (6 g),
1 łyżka nasion siemienia lnianego (10 g),
1 łyżka syropu z agawy (10 g),
2 łyżki płatków drożdżowych (6 g),
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
kilka listków bazylii (1 g)

Składniki na tartę buraczaną. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Składniki na tartę buraczaną. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wymieszać z solą i oliwą (odrobinę oliwy zostawić do polania gotowej tarty). Dolewać po trochu lodowatą wodę, wyrabiając ciasto. Powinno być gładkie i wilgotne. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 27 cm. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec 15-20 min. Wystudzić.
3. Przygotować farsz. Buraki umyć, gotować pod przykryciem 40 min. Wystudzić i obrać. Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 min. Odcedzić i posiekać. Buraki, orzechy oraz pozostałe składniki umieścić w mikserze i krótko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na upieczony spód nałożyć masę z buraków. Tartę można dodatkowo ozdobić plastrami buraka. Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
5. Przed podaniem polać resztą oliwy, oprószyć pieprzem. Można udekorować listkami bazylii.

Składniki na tartę buraczaną. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Składniki na tartę buraczaną. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie tarty buraczanej. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie spodu do tarty. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Produkty na pesto - teraz wystarczy tylko zblendować. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Produkty na pesto szpinakowe, wariację na temat pesto z liści rzodkiewki. Fot. Krzysztof Dołęgowski

 Pesto z liści rzodkiewek 

Zdrowe, smaczne, nieznane. Zaczynamy od liści rzodkiewek. Czysta energia z tłuszczów.

Składniki:

2 pęczki liści rzodkiewek (100 g),
4 łyżki ziaren słonecznika (40 g),
2 łyżki oleju dyniowego (20 g),
1 łyżka kremu balsamicznego (10 g),
1/4 łyżeczki soli (1,5 g)

Składniki do przygotowania pesto z pietruszki. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Orzeszki piniowe i bazylia – składniki pesto z liści rzodkiewki. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie:

1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
2. Liście rzodkiewki krótko sparzyć wrzątkiem, odsączyć i drobno posiekać.
3. Zmiksować je lub utrzeć. Dodać olej, krem balsamiczny, 3 łyżki ziaren słonecznika i sól.
4. Zblendować całość na gładką pastę.
5. Pesto podawać w miseczce, posypane resztą ziaren słonecznika.
Sugestia: pesto jest świetną pastą do chleba, można je serwować w połączeniu z plasterkami świeżej rzodkiewki; dla zaostrzenia smaku warto dodać 1 mały ząbek czosnku.

Pesto z rzodkiewki, chlebem i rzodkiewkami. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Gotowe pesto z liści rzodkiewki. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie pesto. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie pesto. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Degustacja pesto. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Degustacja. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Składniki na sałatkę ze szpinaku i gruszki. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Składniki na sałatkę ze szpinaku i gruszki.  Fot. Krzysztof Dołęgowski

 Sałatka ze szpinaku i gruszki z sosem kiwi 

To zestawienie składników tworzy prawdziwą bombę witaminową. Do częstego użycia.

Składniki:

świeże liście szpinaku (250 g),
2 średnie gruszki (300 g),
1 średnie kiwi (80 g),
1 łyżka suszonej
żurawiny (15 g),

1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich (30 g),
2 łyżki pestek dyni (20 g),
2 łyżki oliwy (20 g),
1 łyżeczka musztardy (10 g),
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sałatka ze szpinaku i gruszki tuż przed wymieszaniem. Fot. Krzysztof Dołęgowski

 Fot. Krzysztof Dołęgowski

Sałatka z gruszki i szpinaku. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Sałatka z gruszki i szpinaku. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie:

1. Liście szpinaku umyć, osuszyć i ew. lekko posiekać. Gruszki obrać, podzielić na połowy, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę, 1/2 owocu przeznaczyć do sosu.
2. Przygotować sos: kiwi obrać i zmiksować na gładko z 1/2 gruszki, oliwą, musztardą, namoczoną żurawiną, solą oraz pieprzem.
3. Na dużym talerzu rozłożyć szpinak, posypać go kostkami gruszki, orzechami i pestkami dyni. Sałatkę polać sosem.
Sugestia: można udekorować czerwoną papryką i oprószyć płatkami drożdżowymi.

Sałatka ze szpinaku i gruszki gotowa do jedzenia. Fot. Krzysztof Dołęgowski

 Fot. Krzysztof Dołęgowski

Wegańskie tiramisu. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Wegańskie tiramisu. Fot. Krzysztof Dołęgowski

 Wegańskie tiramisu 

W czasach, gdy pytanie o mascarpone budziło popłoch w sklepie, byłam ogromną miłośniczką tiramisu, a deser ten stanowił mój popisowy specjał. Po zmianie diety tiramisu składające się z sera i jajek zniknęło bezpowrotnie z mojego menu. Kiedy więc w Rydze trafiłam w witariańskiej restauracji na deser o takiej nazwie, chętnie się skusiłam. Było warto! Smak zachwycił mnie absolutnie, a w wyniku domowych eksperymentów powstał poniższy przepis.

Składniki:

1 szklanka suszonych śliwek (120 g),
1/2 szklanki wydrylowanych wiśni (60 g) – mogą być mrożone,
1 obrane i pozbawione pestki średnie, dojrzałe awokado (140 g),
1 łyżka soku z limonki (6 g),
1 łyżka wiórków kokosowych (6 g)

Wegańskie tiramisu. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie wegańskiego tiramisu. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Przygotowanie:

1. Śliwki zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 min, odcedzić, wodę zachować. Zmiksować na gładko z 1/2 awokado i podzielić masę na 2 równe porcje. Do jednej porcji dodać sok z limonki i ponownie zmiksować.
2. Wiśnie umyć i wypestkować lub rozmrozić, zmiksować na gładko z resztą awokado. Masa powinna być bardziej puszysta i lżejsza niż ta ze śliwek.
3. Do deserowych szklanek nałożyć warstwami masę śliwkową i wiśniową. Deser posypać wiórkami kokosowymi.

Uczta wegańska. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Uczta wegańska. Fot. Krzysztof Dołęgowski

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Magda Ostrowska-Dołęgowska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział