fbpx

Triathlon > TRI: Sprzęt > Triathlon > TRI: Trening > Triathlon

Więcej węgla w piecu

Węglowodany są głównym źródłem energii używanym przez organizm we wszystkich strefach wysiłku. To odkrycie jest znane naukowcom i dietetykom od prawie stu lat. Od tego czasu przeprowadzono setki badań potwierdzających tę regułę, oraz korzystny wpływ podawania węglowodanów podczas wysiłków trwających ponad 90 minut.

fruktoza, glukoza...

Fot. ragbrai.com

Jedno z nowszych odkryć w tej dziedzinie pochodzi z roku 2004, kiedy to grupa naukowców odkryła znacznie lepszą przyswajalność węglowodanów, w sytuacji gdy pochodzą one z różnych źródeł.

Było to odkrycie o tyle istotne, że pozwoliło na zmianę podejścia do zaleceń dotyczących ilości przyjmowanych węglowodanów podczas wysiłku, dotychczas determinowaną ich maksymalnym tempem absorpcji. Połączenie maltodekstryny lub glukozy z fruktozą pozwoliło na przyswajalność większą aż o 40%. 90 gramów na godzinę zamiast 60 robi bardzo dużą różnicę, w szczególności zawodnikom ciężkim, lub wykorzystującym energię w sposób nieefektywny. Lepsze tempo wchłaniania przekłada się bezpośrednio na zawartość glikogenu w mięśniach i glukozy we krwi, co ma kluczowy wpływ na efektywność podczas wysiłku.

Badania z roku 2010 przeprowadzone przez Uniwersytet w Birmingham (Jeukendrup, Moseley) pozwoliły na odkrycie kolejnych korzyści z nowego podejścia w suplementacji. Nieco przy okazji badań nad nawadnianiem sportowców zauważono, że przyjmujący mieszankę fruktozy i glukozy znacznie lepiej absorbowali dostarczone płyny. Co więcej, stężenie węglowodanów w przyjmowanej mieszance mogło być większe niż zwyczajowe 4%. W praktyce okazało się, że stężenie to mogło wynosić nawet 8,6%, nie powodując przy tym problemów żołądkowych. Może mieć to znaczenie dla wszystkich startujących na długich dystansach, w szczególności w triathlonie, gdzie długi odcinek pływacki jest sporym wyzwaniem dla żołądka.

Dotychczas zawody rozpoczynało się z poczuciem lekkiego głodu, i nie mieliśmy zbyt wiele okazji do uzupełniania „węgli” po drodze.

Dlaczego pomieszanie różnych źródeł węglowodanów przynosi takie rezultaty? Bierze się to stąd, że fruktoza korzysta z innych kanałów absorpcji, nie wchodząc przy tym w konflikt z maltodekstryną. Dzięki temu, nawet będąc cukrem wolniej wchłaniającym się, pozwala na zwiększenie ogólnej dawki dostarczanej na raz organizmowi.

Zwracajmy więc uwagę na opisy składników na opakowaniach. Różnice zapisane drobnymi literami potrafią się zmienić w duże cyfry na mecie.

mm
Maciej Żywek

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

W ostatni weekend września Warszawa zamieni się w stolicę biegania. 1000 zawodników zmierzy się na legendarnym dystansie 42km 195m. PZU ORLEN Maraton Warszawski startuje nieprzerwanie od 1979 roku i jest symbolem niezłomności, odbywał się bowiem […]

Weekend pod znakiem 42. PZU ORLEN Maratonu Warszawskiego

Gdy nadchodzi czas jesieni, wiele osób zastanawia się, jak zadbać o odporność organizmu. Tak naprawdę budujemy ją na co dzień – poprzez to, co jemy i jaki styl życia prowadzimy. Natomiast każdy moment jest dobry […]

6 produktów żywnościowych wspomagających odporność

Fizjologii nie da się oszukać – jesteśmy w dużym procencie zbudowani z wody i potrzebujemy jej do przeprowadzania procesów życiowych. Czy jednak na przestrzeni zmieniających się pór roku, a tym samym warunków pogodowych, powinniśmy zmieniać […]

Czym i jak nawadniać się biegając przez cały rok?

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z bieganiem? To fantastyczny pomysł. Jednak wiele rzeczy może pójść nie po Twojej myśli. Jeśli będziesz je stosować, zamiast stać się biegaczem, będziesz ciągle stawać. A to różnica. Wielu osobom wydaje […]

Jak nie stawać się biegaczem? [FELIETON]

Starty w zawodach tracą na popularności, a i samo bieganie nie wydaje się tak atrakcyjne i świeże jak kilka lat temu. Czy wszyscy mamy przerzucać się na skoki ze spadochronem albo jogging w Apallachach? Czy nadeszła biegowa jesień średniowiecza?

Biegowa jesień średniowiecza

Koronawirus SARS-CoV-2 nie zatrzymał biegaczy. Alternatywa dla poznańskiego Półmaratonu i Maratonu rusza już dziś. Poznańskie Ośrodki Sportu i Rekreacji zapraszają na PKO POZNAŃ VIRTUAL RUN. Bieg, który odbędzie się w dniu 18 października 2020r. w […]

PKO POZNAŃ VIRTUAL RUN czyli czas na bieganie w Poznaniu!

Jeszcze nie jest za późno, by rozpocząć treningi przed biegami wirtualnymi w ramach 42. PZU ORLEN Maratonu Warszawskiego. Szczególnie na tych najkrótszych dystansach. Poznaj rady dla początkujących biegaczy. PORADNIK WERONIKI Weronika Zielińska, trenerka lekkiej atletyki, […]

Pięć rad na „piątkę” – ostatni tydzień do startu na 5 kilometrów

Już w najbliższą sobotę uczestnicy pobiegną na kultowej trasie, na której narodziła się M LIGA (ex Mała Liga). Jesteśmy pewni, że tak jak dla kolarzy, również dla biegaczy ta trasa stanie się jedną z ich […]

M LIGA CROSS RUN po raz pierwszy na otwockim MERANIE!!!