fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Jogurty roślinne – z kaszy jaglanej, sezamu, migdałów, owsa, kokosa i soi

Jogurt z truskawkami. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

Wielu ludzi ma problem z nietolerancją krowiego mleka. Jeżeli poziom nietolerancji jest wysoki to zaleca się odstawienie nie tylko mleka krowiego ale każdego odzwierzęcego. I żeby nie było za łatwo to nie tylko czystego mleka ale i każdego jego przetworu oraz produktu do którego produkcji się go używa. Można je zastąpić mlekiem z różnych produktów roślinnych, a nawet wytwarzać własne jogurty.

W przypadku wysokiego poziomu nietolerancji pokarmowej na mleko z listy zakupów należy wówczas wykreślić wszelkie wyroby mleczne fermentowane czyli bardzo popularne jogurty… Odstawienie tej grupy produktów nie jest korzystne dla naszego zdrowia głownie ze względu na dobroczynne bakterie, które są bardzo potrzebne w leczeniu nietolerancji. Co zatem zrobić skoro ani krowie jogurty nie wchodzą w grę ani kozie? Z pomocą przychodzą nam jogurty roślinne. Są one produkowane w taki sam sposób jak jogurty na bazie mleka odzwierzęcego i ich asortyment jest całkiem spory. Haczyk tkwi w tym, że dostępne w miarę łatwo są jedynie jogurty sojowe. A co jeśli ma się również nietolerancję soi, albo nie chce się jej jeść ze względu na ryzyko związane z GMO? Wówczas musimy się zaprzyjaźnić z jogurtownicą. Ta sprytna maszynka bardzo ułatwia uzyskanie własnego jogurtu. Mleka roślinne, z których najłatwiej zrobić jogurt to sojowe, kokosowe, owsiane. Warto jednak podjąć wyzwanie i popróbować z mlekiem jaglanym, migdałowym czy sezamowym. Wybór mleka może zależeć od naszych preferencji smakowych ale i walorów odżywczych.

Przypomnijmy sobie zatem co w sobie kryją poszczególne produkty bazowe:

  • Soja – białko, tłuszcz (ten korzystny),witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez
  • Kokos – tłuszcz, cukry, potas, magnez
  • Owies – cukry, białko, witaminy z grupy B, Witamina E, beta glukan (prebiotyki)
  • Kasza jaglana –cukry, białko, żelazo, miedź, witaminy z grupy B
  • Migdały – tłuszcz, białko, witamina E, witaminy z grupy B
  • Sezam – tłuszcz, białko, wapń (jedno z najlepszych roślinnych źródeł), witaminy z grupy B

Sposobów na zrobienie jogurtu jest wiele, poniżej przedstawiamy kilka możliwości. Według tych przepisów można próbować robić jogurty z innych mlek (jak ktoś może to i odzwierzęcego), istotne jest tu wybieranie najwyższej jakości produktów bo tylko takie nie są zanieczyszczone i uda nam się z nich zrobić jogurt a nie nieprzyjemnie pachnącą, brzydko wyglądającą masę.

Mleko migdałowe. Fot. Istockphoto.com

Fot. Istockphoto.com

 Jogurt migdałowy 

  • Migdały (dobrej jakości) 300 g
  • Woda 600 g
  • Bakterie jogurtowe 1 saszetka
  • Daktyle 3 sztuki

Migały namoczyć w zimnej wodzie np. na noc i odcedzić. Włożyć do naczynia wraz z wodą i daktylami i zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanego naczynia i włożyć np. do piekarnika podgrzewając do temp 40 stopni. Gdy masa będzie podgrzana dodać bakterie, dokładnie wymieszać i przełożyć do jogurtownicy. Gdy bakterie zrobią swoje i powstanie skrzep jogurtowy (4 – 8 h) wstawić jogurtownicę do lodówki aby zatrzymać działanie bakterii. Do produkcji następnego jogurtu możemy użyć kolejnej saszetki z bakteriami lub odłożyć 5 łyżek naszego jogurtu.

 Jogurt kokosowy 

  • 1 litr mleka kokosowego
  • 1 opakowanie kultur bakterii
  • 1 opakowanie 22 g pektyny marki Arche
  • 3 łyżki cukru

Mleko kokosowe wymieszać dokładnie z pektyną i cukrem. Masę przelać do garnka i podgrzewać do czasu aż zgęstnieje. Ostudzić masę do temperatury około 43-45 stopni. Dodać kultury bakterii i mieszam bardzo dokładnie. Jogurt przelać do jogurtownicy i zostawić na 8-10 godzin do namnażania się bakterii. Pojemnik z jogurtem wstawić do lodówki, aby jogurt uzyskał odpowiednią konsystencję.

 Jogurt owsiany 

  • Całe ziarno owsa (nieprzetworzone, surowe)
  • Woda

Ziarna owsa zalać wodą w szklanej misce tak żeby jej poziom przewyższał ziarna o ok. 1 – 2 cm (im szersze naczynie tym niższy poziom) i zostawić na noc. Rano całość dokładnie zblendować. Masę przelać do jogurtownicy aż się skwasi i powstanie jogurt. Można również przelać do słoika i przykryć ściereczką ale trzeba zapewnić stabilną ciepłą temperaturę.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mamy za sobą 9. już edycję lubianego i cenionego cyklu biegów przełajowych w mieście, czyli CITY TRAIL. Jakie zmiany czekają imprezę w związku z zakończeniem współpracy z Nationale-Nederlanden? Jakie było ostatnie pół roku? Ilu zawodników […]

Od Grand Prix Poznania do Grand Prix CITY TRAIL, czyli prawie dekada pięknej trailowej przygody w 10 miastach w Polsce

Pęcherze na stopach nie są niczym niezwykłym. Zapewne każdy borykał się z taką przypadłością przynajmniej raz. Medycyna ludowa zna wiele sposobów na pozbycie się pęcherzy. Nie wszystkie są polecane przez współczesną medycynę. Skąd się biorą […]

Jak szybko usunąć odciski i pęcherze ze stóp? Domowe sposoby na bolesne rany

Jak zakochać się w sporcie od najmłodszych lat? Czy bieganie to sport indywidualny? Kto najlepiej motywuje do bycia aktywnym? Czy grywalizacja ma sens? Czym jest ruch #długodystansZDROWI? Jak wygląda w praktyce employer branding i dlaczego […]

Sport mam we krwi od dzieciństwa, a o zdrowiu myślę długodystansowo. Ada Stykała. Ruch #długodystansZDROWI

Konkurs rzutu młotem z udziałem największych gwiazd tej konkurencji będzie głównym punktem tegorocznej odsłony Memoriału Czesława Cybulskiego. Na Stadionie POSiR Golęcin nie zabraknie również rywalizacji na bieżni i skoczniach. Od środy 24 kwietnia można kupować […]

Memoriał Czesława Cybulskiego już 23 czerwca! Rusza sprzedaż biletów

Jak wygląda proces projektowania nowych butów biegowych? Jakie czynniki trzeba w nim uwzględnić? Co wyróżnia najbardziej zaawansowane modele i w którym kierunku może pójść rynek butów biegowych w kolejnych latach? O tym i wielu innych […]

Rohan van der Zwet z ASICS: Nie podążamy za żadnymi trendami, ale sezon po sezonie wprowadzamy innowacje i udoskonalamy produkt po produkcie

W miniony weekend odbył się w festiwal Pieniny Ultra-Trail®, w ramach którego rozegrano PZLA Mistrzostwa Polski w Biegach Górskich na trzech dystansach: Vertical, Mountain Classic oraz Short Trail. Był to dzień wielkiego triumfu Martyny Młynarczyk, […]

Pieniny Ultra-Trail®z rekordową frekwencją i rewelacyjnymi wynikami. Poznaliśmy mistrzów Polski w biegach górskich na 3 dystansach

W niedzielę, 12 maja odbędzie się jedenasta edycja PKO Białystok Półmaratonu, największego biegu w Polsce wschodniej, imprezy z prestiżowego cyklu Korona Polskich Półmaratonów. Już wiadomo, że uczestnicy będą pokonywać dokładnie taką samą trasę jak przed […]

Trasa 11. PKO Białystok Półmaratonu. Zapamiętacie ją na długo!

Stowarzyszenie Sportowe Polskie Ultra zaprasza w sobotę, 20 kwietnia, na V edycję biegu „6 godzin pełnej MOCY”. Uczestnicy tej wyjątkowej rywalizacji powalczą o tytuł Mistrzyni i Mistrza Polski na dystansie czasowym 6 godzin. Wśród nich […]

V edycja biegu „6 godzin pełnej MOCY” w ten weekend na stadionie OSiR Targówek