fbpx
Kiełki lucerny poprawiają parametry krwi. Fot. Istockphoto.com

Dieta > Polecane > Zdrowie i motywacja

Lucerna – na poprawę krwi i akceptacji treningu

Kiełki lucerny poprawiają parametry krwi. Fot. Istockphoto.com

Fot. istockphoto.com

Biegacz nie świnia. Po bieganiu wszystko zje. Ha! I nie krowa… a szkoda, bo gdybyśmy przeżuwali więcej „trawy”, to nogi mielibyśmy silniejsze. Opowiemy Wam o lucernie, cennym źródle łatwo dostępnych składników odżywczych.

Zmęczony biegacz w bordo gryzł trawę kręcąc mordą – tak przynajmniej pisał poeta. A może mi się coś pomyliło? Ja w każdym razie gryzę. Lucernę. Łatwo można pomylić ją z trawą, gdy jest młoda. Zielone łany są w Polsce hodowane głównie dla zwierząt. Tymczasem ta właśnie lucerna coraz częściej wymieniana jest przez badaczy jako cenne źródło łatwo dostępnych składników odżywczych. Składników, które są potrzebne także biegaczom i mogą zastąpić sztuczne suplementy lub leki.

Pokaż kiełki

Lucerna zawiera bowiem białka (histony, l-lizynę, l-argininę , kwas asparaginowy i glutaminowy) oraz niebiałkowy aminokwas (l-canaverine). Jest także bogata w skrobię i węglowodany, oraz taniny, saponiny, aminy, pochodne kumaryny, glikozydy, karotenoidy, puryny, sterole roślinne, fitoestrogeny (cumestrol), flawony , izoflawony i związki fenolowe. Wymieniać dalej? W malutkich listkach ukryte są wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E, K). Zawiera ponadto enzymy, substancje przeciwzapalne i witaminę B6. Witaminy C może mieć nawet cztery razy więcej niż w niektóre cytrusy. No i saponiny. To substancja przeciwbakteryjna oraz przeciwgrzybicza. Obniża poziom cholesterolu i wchłanianie cholesterolu w jelitach. Co istotne: nie obniżają poziomu “dobrej” frakcji cholesterolu (HDL). Liści i łodygi lucerny zawierają ponadto 22 związki flawonoidowe posiadające silne właściwości przeciwutleniające.

Pewnie czasem zdarzyło się wam stać przed lodówką w supermarkecie, w której leżały pudełka z kiełkami. Można znaleźć tam także kiełki lucerny, które opóźniają procesy starzenia, przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego i chronią przed chorobą wieńcową serca (obniżenie poziom cholesterolu w osoczu).

Lepsza krew dzięki lucernie

Pewnie zastanawiacie się jak to odnieść do sportu i biegania. Otóż biegacza długodystansowego trzeba czasem traktować jak osobę niedożywioną. Odkopałem więc badania o lucernie podawanej takim właśnie osobom. Okazuje się, że zdaniem naukowców 10 g lucerny dziennie uzupełniało w ich diecie wszystko to, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Według badań przeprowadzonych w Zakładzie Bromatologii i fizjologii Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie ekstrakt z liści lucerny podawany codziennie sportowcom pobudzał ich układu immunologiczny. W obserwowanej grupie unormowała się także liczba limfocytów i monocytów oraz wzrosła liczby granulocytów. Sportowcy charakteryzowali się lepszym samopoczuciem oraz zdecydowaną poprawą akceptacji treningu.

W tym miejscu zastanawiacie się pewnie ile tej trawy trzeba żuć dziennie, żeby mieć dobre wyniki.

Badani na Uniwersytecie Przyrodniczym ludzie otrzymywali przez 28 dni ekstrakt z liści lucerny (10 g/dzień). Po tym okresie wyraźnie poprawiły się wyniki krwi: poziom hemoglobiny, hematokrytu oraz innych parametrów (czerwone krwinki, średnia objętość czerwonej krwinki, średnia masa hemoglobiny w czerwonej krwince, średnie stężenie hemoglobiny w erytrocytach i rozpiętość rozkładu objętości erytrocytów).

Skupmy się jednak na znaczeniu lucerny w diecie zawodników w sportach wytrzymałościowych. Szukają oni przecież takich składników, które wpłyną na skład krwi. I o tym właśnie piszą naukowcy z Lublina. Ich zdaniem poprawa jakości czerwonych krwinek mogła być związana z lepszym wchłanianiem pierwiastków uczestniczących w procesie ich tworzenia (miedź i żelazo).
Wśród najnowszych doniesień o lucernie można znaleźć także artykuł doktora Witolda Furgała*, konsultanta Medycyny Sportowej województwa podkarpackiego. Twierdzi on, że koncentrat białkowo-ksantofilowy z lucerny Medicago Sativa przyczynia się do poprawy samopoczucia w trakcie i po treningu w sporcie wyczynowym oraz do poprawy samopoczucia u pacjentów w okresie rekonwalescencji.

Skąd lucerna?

Jak jednak tę lucernę jeść? Bo wizja rywalizacji z krową czy osłem na łące nie dla każdego może być kusząca. Kiełki lucerny na kanapce, w sałatce czy zielonym koktajlu są doskonałym pomysłem. W aptekach można także dostać preparaty z ekstraktem z lucerny. Znam takich co hodują ją sobie w ogródku i za pomocą wyciskarek ślimakowych tłoczą z niej soczek. Doskonały po treningu. Na zdrowie!

*Studium przypadków zastosowania koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny jako suplementu diety ludzi, dr Witold Furgał, NZOZ Medivitsport w Tarnobrzegu, konsultant Medycyny Sportowej województwa podkarpackiego.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Oskar Berezowski

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Po pięknej nie tylko z powodu pogody majówce czas na kolejny aktywny biegowo weekend. Gdzie odbędą się najważniejsze imprezy tego weekendu? Jakie dystanse, jaki charakter wydarzenia? Przygotowaliśmy krótki przewodnik. Dla każdego coś dobrego Powiedzmy sobie […]

Co, gdzie, kiedy? Najważniejsze imprezy biegowe drugiego weekendu maja

Czym i kim zajmuje się obesitolog i co ma to wspólnego z kardiologią? Jak leczy się chorobę otyłościową? Czy leczenie farmakologiczne szybko przynosi rezultaty? Jak dużą rolę w leczeniu odgrywa psychika? Co ludzie są w […]

A Ty jakie masz relacje z jedzeniem i… z samym sobą? Rozmowa z obesitolożką i kardiolożką Anną Ścibisz

Bieszczady to góry, które znają chyba wszyscy. To tam od ponad 20 lat odbywa się kultowy Bieg Rzeźnika, a ale to nie wszystko. Już w piątek, 10 maja, wystartuje trzecia edycja imprezy, która potrzebowała naprawdę […]

Najpierw jedziesz, a potem wracasz. Bieszczady wzywają! Trzecia edycja UltraBiesa startuje w ten weekend

Już w najbliższy weekend (11-12 maja) odbędzie się 11. PKO Białystok Półmaraton. Jak skrupulatnie obliczyli organizatorzy, dotychczasowe dziesięć edycji półmaratonu ukończyło dokładnie 19 465 biegaczy, a to oznacza, że osoba, która w niedzielę zajmie 535. […]

11. PKO Białystok Półmaraton na mecie powita 20-tysięcznego uczestnika. Ostatnia szansa, aby dołączyć

Stań się częścią spektakularnego biegu — weź udział w rywalizacji na 10 kilometrów rozgrywanej równolegle z 46. Nationale-Nederlanden Maratonem Warszawskim. Impreza startuje w niedzielę 29 września. Zapisy na Nice To Fit You Warszawską Dychę właśnie […]

Ruszyły zapisy na Nice To Fit You Warszawską Dychę! Sprawdź się na dystansie 10 km

Roztocze: wyjątkowa kraina na mapie Polski, przez wielu jeszcze nieodkryta. Pora to zmienić! Zwłaszcza że okazja ku temu zbliża się wielkimi krokami. To rozgrywane już po raz ósmy zawody Ultra Roztocze, które odbędą się w […]

Roztocze poleca się do biegania. Posmakuj go 18 maja!

Bieg SGH to coroczne wydarzenie organizowane przez Samorząd Studentów Szkoły Głównej Handlowej we współpracy z Szkołą Główną Handlową oraz Urzędem Dzielnicy Mokotów. Bieg poprowadzony ulicami Mokotowa odbędzie się 12 maja 2024 roku. To nie tylko […]

Bieg SGH! Największy Studencki Bieg Charytatywny w Polsce już 12 maja!

Pomidory, które przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej, nie podbiły z początku serc ludzi, uważano je wręcz za trujące. Określano mianem owocu zepsutego czy zdradliwego i hodowano tylko ze względów estetycznych. Dopiero w XIX wieku odkryto ich potencjał smakowy i odżywczy. Przedstawiamy ich wartości i kilka smakowitych przepisów.

Pomidory – wartości odżywcze i przepisy dla biegaczy