fbpx
Dieta na odporność

Dieta

Dieta na odporność: 6 produktów, które warto jeść

Dieta na odporność, to jedna z ważniejszych rzeczy, jakie powinniśmy wdrażać w tzw. sezonie chorobowym. Odporność budujemy bowiem na co dzień – poprzez to, co jemy i jaki styl życia prowadzimy. Natomiast każdy moment jest dobry na to, by przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i wprowadzić do diety produkty wspomagające budowanie odporności. Efekt nie będzie widoczny jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale w końcu zgodnie ze znaną zasadą „lepiej zapobiegać, niż leczyć”.

Płatki owsiane

Zdecydowanie nie jest to produkt, który od razu przychodzi na myśl, gdy mowa o budowaniu odporności. Jednak ma na nią znaczny wpływ. Przede wszystkim płatki owsiane zawierają błonnik pokarmowy w formie rozpuszczalnych w wodzie beta-glukanów.

W jelitach stanowią pożywkę dla korzystnych bakterii probiotycznych i nasilają ich wzrost. Zwiększają również produkcję kwasów istotnych dla poprawnego funkcjonowania błony śluzowej jelita (m.in. kwasu masłowego). To wszystko ma wpływ na działanie układu immunologicznego.

Korzystne będzie zarówno spożywanie płatków owsianych, jak i otrębów.

Dieta na odporność – ogórki kiszone

Kiszenie jest bardzo dobrym sposobem na konserwację żywności i zachodzi z wykorzystaniem fermentacji mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na skład mikrobioty jelit. Takie produkty będą szczególnie pomocne przy jej odbudowywaniu po antybiotykoterapii.

Ogórki są tylko jednym z warzyw, które można kisić. Oprócz równie popularnej kapusty warto spróbować kiszonej marchewki czy rzodkiewek, które świetnie urozmaicą jadłospis.

Kurkuma

Uprawiana na dużą skalę przede wszystkim w Indiach. Jej prozdrowotne właściwości wynikają z obecności związku, jakim jest kurkumina. Ma działanie przeciwzapalne i antydrobnoustrojowe – dzięki temu może być pomocna w ochronie naszego organizmu przez patogenami.

Sprzyja wzrostowi aktywności enzymów przeciwutleniających, które zajmują się niwelowaniem wolnych rodników tlenowych – ich nadmiar w organizmie wpływa negatywnie na układ odpornościowy. Aby zwiększyć jej przyswajalność, należy połączyć ją z czarnym pieprzem.

Jak wykorzystać ją w kuchni? Sprawdź nasz przepis na zielony koktajl z imbirem oraz kurkumą.

dieta na odporność
Kurkuma to doskonały dodatek do ryżu, który może być bazą do wielu potraw | dieta na odporność

Dieta na odporność – czosnek

To produkt, który wiele osób kojarzy ze wspomaganiem odporności za sprawą różnego typu domowych metod leczenia przeziębień. Warto jednak spożywać go również przed zachorowaniem. Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Wszystko za sprawą obecnej w nim alliny, która pod wpływem enzymu zmienia się w allicynę. Aktywacja enzymatyczna jest możliwa dzięki rozdrobnieniu i dlatego zalecane jest zmiażdżenie ząbków (pokrojenie, przeciśnięcie przez praskę). Czosnek działa także immunomodulująco poprzez stymulowanie komórek odpornościowych, które są jedną z linii obrony organizmu przed drobnoustrojami.

ZOBACZ TEŻ: Dieta redukcyjna a trening. Jak nie wpaść w pułapkę odchudzania?

Maliny

W przypadku gorszego samopoczucia jednym ze sposobów naszych babć jest podawanie malin, zazwyczaj w formie soku. Nic dziwnego — są bogate w witaminę C, zawierają także kwercetynę, kwasy organiczne i polifenole.

O obecności tych ostatnich świadczy charakterystyczny kolor owoców. Substancje aktywne w malinach wykazują działanie przeciwzapalne. Wpływają pozytywnie również na mikrobiotę jelitową, co zaobserwowano w badaniach eksperymentalnych. Natomiast związki przeciwutleniające zawarte w malinach pomagają zwalczać wolne rodniki tlenowe.

Imbir

Dieta na odporność powinna obejmować również imbir. Jego kłącze jest szczególnie chętnie używane w kuchni azjatyckiej i jak się okazuje, warto je wprowadzić także do swojego jadłospisu na stałe. Imbir jest niezwykle bogaty w substancje aktywne. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne, co wynika z jego wpływu na syntezę prostaglandyn (odpowiadających za reakcje zapalne).

Dieta na odporność
Imbir w diecie na odporność to podstawa!

Warto przede wszystkim korzystać ze świeżego korzenia. Możesz go dodać do dań, inspiracje znajdziesz tutaj. Samodzielnie przygotowana woda z dodatkiem imbiru i cytryny nabierze nowego smaku – to świetny sposób na zwiększenie ilości wypijanych płynów wśród osób, które nie przepadają za piciem wody w czystej postaci.

Dieta na odporność to nie wszystko!

Jednocześnie dbając o swoją dietę, warto pamiętać o odpowiedniej dawce snu oraz regeneracji. W przypadku osób aktywnych fizycznie ma to kolosalne znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Intensywna aktywność fizyczna może działać na odporność negatywnie, dlatego biegacze powinni pamiętać o profilaktyce.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Stowarzyszenie Sportowe Polskie Ultra zaprasza w sobotę, 20 kwietnia, na V edycję biegu „6 godzin pełnej MOCY”. Uczestnicy tej wyjątkowej rywalizacji powalczą o tytuł Mistrzyni i Mistrza Polski na dystansie czasowym 6 godzin. Wśród nich […]

V edycja biegu „6 godzin pełnej MOCY” w ten weekend na stadionie OSiR Targówek

W sobotę 25 maja odbędzie się 21. edycja Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run. Uczestnicy tradycyjnie pobiegną na szybkiej trasie o długości 10 kilometrów, której większa część prowadzi główną ulicą miasta. Jakie atrakcje czekają na biegaczy […]

21. Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run – trwają zapisy!

To już dziś! W piątek, 19 kwietnia rozpoczyna się 11. edycja Pieniny Ultra-Trail® w Szczawnicy. Podczas trzech dni imprezy uczestnicy będą rywalizować na 7 trasach od 6,5 do 96 kilometrów. W trakcie wydarzenia rozegrane zostaną […]

Szczawnica stolicą górskiego biegania, czyli startuje 11. edycja Pieniny Ultra-Trail®

Gościem czwartego odcinka cyklu RRAZEM W FORMIE. Sportowy Podcast, który powstaje we współpracy z marką Rough Radical jest Andrzej Rogiewicz. Znakomity biegacz, świeżo upieczony wicemistrz Polski w półmaratonie, “etatowy”, bo czterokrotny zwycięzca w Silesia Maratonie. […]

Zaufaj procesowi. Dobre wyniki rodzą się w ciszy. RRAZEM W FORMIE. Sportowy podcast – odcinek 4. z Andrzejem Rogiewiczem

Medal: najważniejsza nagroda dla wszystkich przekraczających linię mety, trofeum, którym chwalimy się wśród znajomych i nieznajomych. Jak będzie wyglądał medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja? Właśnie zaprezentowane wizualizację. Przy tej okazji dowiedzieliśmy się też, że […]

Oto on: medal 32. Biegu Konstytucji 3 Maja! PKO Bank Polski Sponsorem Głównym imprezy

Wszystkie tkanki mięśniowe naszego ciała pracują podczas biegu. Od ich dyspozycji i formy zależy końcowy wynik osiągnięty podczas zawodów. Wiadomo więc, że należy je wzmacniać stosując ćwiczenia poza treningiem biegowym. Jednak bywa tak, że po […]

Trening biegowy i trening siłowy w jednym

Z Katarzyną Selwant rozmawiała Eliza Czyżewska Czym jest trening mentalny?istock.com To wiedza, jak ćwiczyć głowę, taka siłownia dla umysłu. W skład treningu mentalnego wchodzą różne zagadnienia, np. wzmacnianie pewności siebie, wyznaczanie prawidłowej motywacji, cele sportowe, […]

Trening mentalny biegacza [WYWIAD]

Karmienie piersią a bieganie – czy to dobre połączenie? Jakie zagrożenie niesie ze sobą połączenie mleczanu z… mlekiem matki? Odpowiadamy! Zanim zajmiemy się tematem karmienie piersią a bieganie, przyjrzyjcie się bliżej tematowi pokarmu matki: mleko […]

Karmienie piersią a bieganie