fbpx

Dieta > Slider

Jedna na porcja, czyli ile? Zaglądamy do warzywno-owocowej miski biegacza

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym ich łączna objętość powinna wynosić przynajmniej 400 g. Rodzime zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią nawet o łącznie 7 porcjach warzyw i owoców, z czego warzyw powinno być więcej. Czy jednak plaster cienkiego pomidora na kanapce zaliczymy jako jedną z porcji?

Tekst: Agnieszka Falborska

Porcja definiowana jest jako 80-100 g produktu gotowego do spożycia, czyli po usunięciu niejadalnych części (na przykład ogonków, gniazd nasiennych). W związku z tym wywołany do tablicy plaster to będzie zdecydowanie za mało. O ile ze spożyciem porcji owoców zazwyczaj nie mamy problemu, o tyle warzywa nie zawsze tak chętnie goszczą w jadłospisach w większych ilościach.

1 porcja to:

  • pół średniego pomidora/5 pomidorków koktajlowych,
  • pół papryki,
  • 2 średnie ogórki gruntowe,
  • 1/3 bakłażana,
  • 2 średnie marchewki,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • 1 spora pietruszka.

Wielkość porcji najprościej oszacować poprzez ważenie, jednak z pomocą mogą przyjść także portale typu ileważy.pl.

Przyczyny tego stanu są różne: szpinakowo-burakowe traumy przedszkolne, brak znajomości niektórych typów warzyw i ich sposobów przygotowania, niechęć do ich smaku, często również przyczyny ekonomiczne – szczególnie jeśli mówimy o spożywaniu warzyw zimą, gdy ich ceny w związku z importem są wysokie. Na wiele z tych powodów można jednak znaleźć rozwiązanie.

Na początku wprowadzania zmian w kierunku większego spożycia warzyw warto zminimalizować ryzyko niepowodzenia. Na pewno brak warzyw w domu jest jednym z tych czynników, które je zdecydowanie zwiększa.

W związku z tym warzywa zawsze powinny znajdować się na naszych listach zakupów. Zwłaszcza z tego powodu, że te świeże nie mają zbyt długiego terminu przydatności do spożycia. Jednak i na to poniekąd mamy rozwiązanie – mrożenie. Wiele warzyw z powodzeniem można przechowywać w formie zamrożonej. Straty witaminowe nie są wcale tak duże jak według legend o bezwartościowych mrożonkach. To również dobra opcja na zakupy w korzystnej cenie – większe ilości promocyjnego czy kupionego hurtowo produktu mrozimy.

Traktuj je jak skarb – ukryj

By zwiększyć ilość warzyw w diecie, nie trzeba od razu przechodzić na dietę „królika” opartą ona sałacie. Skutecznie można je przemycać w mniej oczywistych formach. To świetne rozwiązanie również dla dzieci. Czasem okazuje się, że póki nie widzimy danego składnika w daniu, to kompletnie on nam nie przeszkadza. Ba, bywa że w ogóle go nie wyczujemy – nawet gdy deklarujemy, że jest nielubiany. Zatem zmiksowanie warzyw jako elementu smoothie, zupy krem czy sosu jest skutecznym sposobem na włączenie ich do jadłospisu.

Pomysły na smoothie z dodatkiem szpinaku czy rukoli znajdziecie tu: 3 przepisy na zdrowe koktajle

Eksperymentuj z obróbką

Nie każdemu musi smakować surowa papryka. Smak pieczonej papryki to jednak już zupełnie coś innego. Oczywiście warto jak najwięcej warzyw spożywać bez dodatkowej obróbki termicznej, jednak nie przez każdego są one tolerowane zarówno w kontekście zdrowotnym, jak i smakowym. Czasem wystarczy zmienić sposób, w jaki przygotowujemy warzywa, by ich spożycie stało się prostsze – bo smaczniejsze.

Korzystaj z roślinnych inspiracji

Nie zawsze niskie spożycie warzyw jest związane z niechęcią do nich. Czasem brakuje nam pomysłów na to, co zrobić z nich oprócz surówki czy sałatki. Nawet jeśli jesteś mięsożercą, wegetariańskie i wegańskie blogi z pewnością dostarczą sporej liczby pomysłów na to, co można przygotować z warzyw czy w jaki sposób je ze sobą łączyć.

Lubiane łącz z nielubianym/nieznanym

Zdarza się, że określamy produkt jako nielubiany, mimo że nigdy go nie jedliśmy. W tej grupie są też czasem osoby z mglistymi wspomnieniami z dzieciństwa, podczas którego nie lubili pewnych warzyw. Preferencje smakowe mogą zmieniać się na przestrzeni czasu, zwłaszcza gdy ewoluuje nasz sposób żywienia. Opór przed dawnym nieprzyjacielem może być już na dobrą sprawę nieaktualny.

pixabay.com

Trudne jednak bywa przeskoczenie zakodowanej w głowie informacji „tego nie lubię”. O ile nie ma nic złego w tym, że nie smakują nam wybiórcze produkty, o tyle znaczne ograniczenie jadłospisu z tego powodu może generować problemy w jego bilansowaniu. Komponowanie posiłku w ten sposób, by składał się z lubianych składników i dodatku czegoś nieznanego/nielubianego może być drogą do rozszerzenia jadłospisu. W jednym z eksperymentów dzieci chętniej jadły brokuła, gdy był on podany z lubianym… ketchupem.

Zrób z nich słodycze

Choć brzmi to jak kolejny dziwny pomysł szalonego dietetyka, to jednak wiele warzyw sprawdza się jako baza do słodyczy. Proteinowe ciastka z ciecierzycy, brownie z batatów, czekoladowe ciasto z fasoli czy cukinii, to tylko przykłady takich propozycji. Warzywa nie tylko pozostają niewyczuwalne w smaku i zapachu, ale odpowiednio przygotowane po prostu smakują bardzo dobrze. Dodatkowo w bardzo korzystny sposób wpływają na wartość odżywczą takich słodkości.

Dorzuć je na kanapkę

…na przykład w formie pasty. Taka pasta, jeśli użyjemy do jej stworzenia nasion roślin strączkowych, będzie przy tym dobrym źródłem roślinnego białka. Podstawą pasty mogą być również produkty odzwierzęce, a warzywa jej uzupełnieniem. W takiej zmiksowanej formie łatwiej spożyć większe ilości warzyw, niż podczas prób tworzenia na kanapce piramidy z ogórków i sałaty. Jednak niewątpliwie pozytywnym nawykiem byłoby dodawanie na talerz obok kanapek porcji pokrojonych warzyw.

Jakie pasty możesz przygotować? Zerknij na naszą stronę: https://www.magazynbieganie.pl/przepisy-dla-biegaczy-zdrowe-pasty-kanapek/

Jeśli podjadasz – wybierz warzywa

W idealnym świecie podjadanie między posiłkami nie istnieje. Często jednak, czy to z powodów towarzyskich, czy po prostu z głodu, zaczynamy szukać czegoś do „podgryzania”. Jeśli jesteś na etapie próby eliminacji podjadania, ale wciąż jest to trudne, pośrednim rozwiązaniem może być zastąpienie dotychczasowych przekąsek świeżymi warzywami.

Nie traktuj zup po macoszemu

Zupy często postrzegane są jako dodatek do dania głównego. Tymczasem wiele z nich spokojnie może grać pierwsze skrzypce! Zupa stwarza możliwość spożycia sporej ilości warzyw. Jeśli zawiera dodatkowo ziemniaki czy kaszę, a także jej składniki są źródłem białka oraz tłuszczów, może stanowić pełnowartościowe i sycące danie. Dla nieprzekonanych – sprawdzi się również jako inny posiłek w ciągu dnia, np. jako kolacja. Odpowiednie będą zarówno zupy-krem, jak i niemiksowane, takie jak np. jarzynowa.

To kilka sposobów na to, jak zwiększyć spożycie warzyw w diecie. Pamiętajmy przy tym, że są one źródłem błonnika pokarmowego, który do prawidłowego działania potrzebuje wody. Jeśli pijesz jej mało i jednocześnie wprowadzasz większe ilości warzyw do jadłospisu, zwróć również na to uwagę.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Mistrzostwa Polski, maraton w Londynie, Adizero: Road to Records – ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia biegowe. Dla tych, którzy chcą być na bieżąco, przygotowaliśmy krótkie podsumowanie wydarzeń z ostatnich dni. Adizero: Road to Records […]

Rekordy Polski, świata i Guinessa – co to był za weekend!

W tym roku obchodzimy 1000-lecie koronacji pierwszego króla Polski. W obchody tej rocznicy (milenicy?) włączyli się także organizatorzy imprez biegowych. Jednym z projektów organizowanych z tej okazji jest cykl Stolice Milenium. Czym jest, na czym […]

Stolice Milenium – okazja na to trofeum zdarza się raz na 1000 lat. Dosłownie!

Jak zacząć biegać?

Ciepła, wiosenna pogoda, która towarzyszy nam w ostatnich dniach sprawia, że wiele osób nabiera ochoty na aktywność fizyczną. Szybko jednak natrafiają na wątpliwości i pytania – Jak zacząć biegać? Jak powinny wyglądać biegowe początki? Jak […]

Jak zacząć biegać? Plan dla początkujących biegaczy

Bernard Kiprotich Too z Kenii zwycięzcą PKO Gdynia Półmaratonu. Pokonał trasę w czasie 1:03:54. Wśród kobiet najszybsza była jego rodaczka – Valentine Jebet, która potrzebowała 1:10:24 na dotarcie do mety. Pierwszym Polakiem, który przekroczył linię […]

Rekord Polski M45 wśród mężczyzn i debiut w półmaratonie Mistrzyni Europy. Podium należało jednak do Kenijczyków – PKO Gdynia Półmaraton za nami!

5 tysięcy osób pobiegnie w biegu głównym. W PKO Gdynia 5K oraz biegach dziecięcych Frugo Kids Run ponad tysiąc. W trakcie biegowego weekendu będzie śniadanie dla zawodników i rywalizacja rodziców z wózkami. Podczas konferencji prasowej […]

Gdynia czeka na biegaczy. PKO Gdynia Półmaraton startuje już w ten weekend!

Fundacja „Maraton Warszawski” kontynuuje współpracę z Nationale-Nederlanden. Już 28 września 2025 roku Warszawa po raz kolejny stanie się areną wielkich sportowych emocji, społecznego zaangażowania i promocji zdrowego stylu życia. 47. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski zapowiada się […]

Zwiększona pula miejsc i sponsor tytularny 47. Maratonu Warszawskiego!

Zapraszamy do obejrzenia oficjalnego wideoreportażu z TAURON 22. Cracovia Maratonu, który odbył się 6 kwietnia 2025 roku oraz zorganizowanych dzień wcześniej: OSHEE Biegu Nocnego na 10 km, 18. Mini Cracovia Maratonu im. Piotra Gładkiego o […]

TAURON 22. Cracovia Maraton i wydarzenia towarzyszące – oficjalne wideo

Kto by pomyślał, że od pierwszej edycji GWiNT Ultra Cross minęło 10 lat! Tymczasem już za chwilę będziemy odliczać minuty do startu kolejnej odsłony tego popularnego w Wielkopolsce biegu ultra. Zanim jednak gromkimi brawami przywitamy […]

10 lat biegowej pasji: GWiNT Ultra Cross już w najbliższy weekend!

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział