fbpx

Dieta > Slider

Jedna na porcja, czyli ile? Zaglądamy do warzywno-owocowej miski biegacza

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym ich łączna objętość powinna wynosić przynajmniej 400 g. Rodzime zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią nawet o łącznie 7 porcjach warzyw i owoców, z czego warzyw powinno być więcej. Czy jednak plaster cienkiego pomidora na kanapce zaliczymy jako jedną z porcji?

Tekst: Agnieszka Falborska

Porcja definiowana jest jako 80-100 g produktu gotowego do spożycia, czyli po usunięciu niejadalnych części (na przykład ogonków, gniazd nasiennych). W związku z tym wywołany do tablicy plaster to będzie zdecydowanie za mało. O ile ze spożyciem porcji owoców zazwyczaj nie mamy problemu, o tyle warzywa nie zawsze tak chętnie goszczą w jadłospisach w większych ilościach.

1 porcja to:

  • pół średniego pomidora/5 pomidorków koktajlowych,
  • pół papryki,
  • 2 średnie ogórki gruntowe,
  • 1/3 bakłażana,
  • 2 średnie marchewki,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • 1 spora pietruszka.

Wielkość porcji najprościej oszacować poprzez ważenie, jednak z pomocą mogą przyjść także portale typu ileważy.pl.

Przyczyny tego stanu są różne: szpinakowo-burakowe traumy przedszkolne, brak znajomości niektórych typów warzyw i ich sposobów przygotowania, niechęć do ich smaku, często również przyczyny ekonomiczne – szczególnie jeśli mówimy o spożywaniu warzyw zimą, gdy ich ceny w związku z importem są wysokie. Na wiele z tych powodów można jednak znaleźć rozwiązanie.

Na początku wprowadzania zmian w kierunku większego spożycia warzyw warto zminimalizować ryzyko niepowodzenia. Na pewno brak warzyw w domu jest jednym z tych czynników, które je zdecydowanie zwiększa.

W związku z tym warzywa zawsze powinny znajdować się na naszych listach zakupów. Zwłaszcza z tego powodu, że te świeże nie mają zbyt długiego terminu przydatności do spożycia. Jednak i na to poniekąd mamy rozwiązanie – mrożenie. Wiele warzyw z powodzeniem można przechowywać w formie zamrożonej. Straty witaminowe nie są wcale tak duże jak według legend o bezwartościowych mrożonkach. To również dobra opcja na zakupy w korzystnej cenie – większe ilości promocyjnego czy kupionego hurtowo produktu mrozimy.

Traktuj je jak skarb – ukryj

By zwiększyć ilość warzyw w diecie, nie trzeba od razu przechodzić na dietę „królika” opartą ona sałacie. Skutecznie można je przemycać w mniej oczywistych formach. To świetne rozwiązanie również dla dzieci. Czasem okazuje się, że póki nie widzimy danego składnika w daniu, to kompletnie on nam nie przeszkadza. Ba, bywa że w ogóle go nie wyczujemy – nawet gdy deklarujemy, że jest nielubiany. Zatem zmiksowanie warzyw jako elementu smoothie, zupy krem czy sosu jest skutecznym sposobem na włączenie ich do jadłospisu.

Pomysły na smoothie z dodatkiem szpinaku czy rukoli znajdziecie tu: 3 przepisy na zdrowe koktajle

Eksperymentuj z obróbką

Nie każdemu musi smakować surowa papryka. Smak pieczonej papryki to jednak już zupełnie coś innego. Oczywiście warto jak najwięcej warzyw spożywać bez dodatkowej obróbki termicznej, jednak nie przez każdego są one tolerowane zarówno w kontekście zdrowotnym, jak i smakowym. Czasem wystarczy zmienić sposób, w jaki przygotowujemy warzywa, by ich spożycie stało się prostsze – bo smaczniejsze.

Korzystaj z roślinnych inspiracji

Nie zawsze niskie spożycie warzyw jest związane z niechęcią do nich. Czasem brakuje nam pomysłów na to, co zrobić z nich oprócz surówki czy sałatki. Nawet jeśli jesteś mięsożercą, wegetariańskie i wegańskie blogi z pewnością dostarczą sporej liczby pomysłów na to, co można przygotować z warzyw czy w jaki sposób je ze sobą łączyć.

Lubiane łącz z nielubianym/nieznanym

Zdarza się, że określamy produkt jako nielubiany, mimo że nigdy go nie jedliśmy. W tej grupie są też czasem osoby z mglistymi wspomnieniami z dzieciństwa, podczas którego nie lubili pewnych warzyw. Preferencje smakowe mogą zmieniać się na przestrzeni czasu, zwłaszcza gdy ewoluuje nasz sposób żywienia. Opór przed dawnym nieprzyjacielem może być już na dobrą sprawę nieaktualny.

pixabay.com

Trudne jednak bywa przeskoczenie zakodowanej w głowie informacji „tego nie lubię”. O ile nie ma nic złego w tym, że nie smakują nam wybiórcze produkty, o tyle znaczne ograniczenie jadłospisu z tego powodu może generować problemy w jego bilansowaniu. Komponowanie posiłku w ten sposób, by składał się z lubianych składników i dodatku czegoś nieznanego/nielubianego może być drogą do rozszerzenia jadłospisu. W jednym z eksperymentów dzieci chętniej jadły brokuła, gdy był on podany z lubianym… ketchupem.

Zrób z nich słodycze

Choć brzmi to jak kolejny dziwny pomysł szalonego dietetyka, to jednak wiele warzyw sprawdza się jako baza do słodyczy. Proteinowe ciastka z ciecierzycy, brownie z batatów, czekoladowe ciasto z fasoli czy cukinii, to tylko przykłady takich propozycji. Warzywa nie tylko pozostają niewyczuwalne w smaku i zapachu, ale odpowiednio przygotowane po prostu smakują bardzo dobrze. Dodatkowo w bardzo korzystny sposób wpływają na wartość odżywczą takich słodkości.

Dorzuć je na kanapkę

…na przykład w formie pasty. Taka pasta, jeśli użyjemy do jej stworzenia nasion roślin strączkowych, będzie przy tym dobrym źródłem roślinnego białka. Podstawą pasty mogą być również produkty odzwierzęce, a warzywa jej uzupełnieniem. W takiej zmiksowanej formie łatwiej spożyć większe ilości warzyw, niż podczas prób tworzenia na kanapce piramidy z ogórków i sałaty. Jednak niewątpliwie pozytywnym nawykiem byłoby dodawanie na talerz obok kanapek porcji pokrojonych warzyw.

Jakie pasty możesz przygotować? Zerknij na naszą stronę: https://www.magazynbieganie.pl/przepisy-dla-biegaczy-zdrowe-pasty-kanapek/

Jeśli podjadasz – wybierz warzywa

W idealnym świecie podjadanie między posiłkami nie istnieje. Często jednak, czy to z powodów towarzyskich, czy po prostu z głodu, zaczynamy szukać czegoś do „podgryzania”. Jeśli jesteś na etapie próby eliminacji podjadania, ale wciąż jest to trudne, pośrednim rozwiązaniem może być zastąpienie dotychczasowych przekąsek świeżymi warzywami.

Nie traktuj zup po macoszemu

Zupy często postrzegane są jako dodatek do dania głównego. Tymczasem wiele z nich spokojnie może grać pierwsze skrzypce! Zupa stwarza możliwość spożycia sporej ilości warzyw. Jeśli zawiera dodatkowo ziemniaki czy kaszę, a także jej składniki są źródłem białka oraz tłuszczów, może stanowić pełnowartościowe i sycące danie. Dla nieprzekonanych – sprawdzi się również jako inny posiłek w ciągu dnia, np. jako kolacja. Odpowiednie będą zarówno zupy-krem, jak i niemiksowane, takie jak np. jarzynowa.

To kilka sposobów na to, jak zwiększyć spożycie warzyw w diecie. Pamiętajmy przy tym, że są one źródłem błonnika pokarmowego, który do prawidłowego działania potrzebuje wody. Jeśli pijesz jej mało i jednocześnie wprowadzasz większe ilości warzyw do jadłospisu, zwróć również na to uwagę.

mm
Agnieszka Falborska

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Dołącz do Suunto Commuting Day i razem z nami walcz z emisją CO2!Aby zmotywować ludzi do jeżdżenia rowerem bądź biegania do pracy, jednocześnie redukując emisję CO2, Suunto z radością ogłasza inauguracyjny Suunto Commuting Day, który […]

Dołącz do Suunto Commuting Day i razem z nami walcz z emisją CO2!

Najciekawszą historią 44. Maratonu Warszawskiego jest walka Iwony Bernardelli o wynik i zwycięstwo po tym, gdy nie została włączona do składu na niedawne Mistrzostwa Europy.

44. Maraton Warszawski – Polka pobiegnie na złość PZLA

Już niebawem odbędzie się długo wyczekiwane wydarzenie sportowe. Biegacze z Polski i ze świata w niedzielę 25 września wystartują w Maratonie Warszawskim, część zmierzy się z królewskim dystansem, część uczestników rejestruje się na krótsze trasy. […]

Marka Saucony na Expo Maratonu Warszawskiego. Będzie się działo!

Odpowiednia regeneracja po przebytym maratonie jest bardzo istotna. Nie powinno się jej lekceważyć, niezależnie od tego, czy uczestniczyło się w nim pierwszy raz czy po raz kolejny. Bieg na ponad 40 km jest bardzo wyczerpujący, […]

Dieta a regeneracja po maratonie

adidas 4DFWD 2

Marka adidas wprowadziła nową odsłonę znanego modelu 4DFWD 2. To pierwszy na rynku but biegowy, który na masową skalę powstaje dzięki technologii druku 3D. Czym charakteryzuje się nowa generacja buta? Czym różni się od poprzednika? […]

adidas 4DFWD 2: (r)ewolucja w dobrym stylu [TEST]

Już 25 września br. w Warszawie wystartuje 44. Maraton Warszawski, który w tym roku na stołeczne ulice przyciągnie ponad 8 tys. zawodników. Firma Jabra, Oficjalny Partner i Partner Technologiczny biegu, we współpracy z Fundacją Maraton […]

Jabra zaprasza na 44. Maraton Warszawski – weź udział w konkursach i wygraj sportowe słuchawki Elite Active

Ostatnia niedziela września będzie stała pod znakiem 44. Maratonu Warszawskiego jak również biegów towarzyszących – Mini Maratonu, Bridgestone Sztafety Maratońskiej oraz po raz pierwszy w historii, biegu na 10 kilometrów, Pekao S.A. Warszawskiej Dychy. Zbliża […]

44. Maraton Warszawski rozbiega stolicę w najbliższy weekend!

Zapraszamy Was do obejrzenia OSTATNIEGO LIVE będącego częścią akcji treningowej, przygotowującej do startu w 44. Maratonie Warszawskim. Podczas spotkania z dietetykiem dowiecie się jak zaplanować odżywianie w okresie przedstartowym. O treningu w tym specyficznym okresie […]

[LIVE] Tydzień do 44. Maratonu Warszawskiego. Co jeść i jak trenować?