Karczochy na talerzu biegacza. Co w nich dobrego? [Przepisy dla biegaczy]
Smażone karczochy. Fot. Istockphoto.com
Karczoch ma bardzo dobry wpływ na prawidłową glikemię, a stabilny poziom cukru we krwi to sprzymierzeniec każdego biegacza! Dodatkowo będzie chronił brzuch przed szkodliwymi substancjami oraz wspomagał żołądek wątrobę wrażliwszych zawodników. Przeczytajcie o właściwościach tego warzywa i zobaczcie jak je przyrządzić.
Karczoch czyli pięknie kwitnąca roślina z rodziny astrowatych na dniach pojawi się na straganach. Poza zastosowaniem czysto kulinarnym, ma również kilka innych – w medyczne, kosmetyczne, spełnia się również jako ozdoba przydomowych ogródków. Dlaczego warto zainteresować się tym warzywem, nie tak łatwym w obróbce kulinarnej?
Wykorzystanie właściwości odżywczych karczocha nie jest łatwe ponieważ jego przygotowanie zajmuje sporo czasu ale efekty tej pracy są nie do przecenienia. Różnorodność substancji aktywnych w nim zawartych włącza go do grupy roślin leczniczych.
Cynaryna
– podstawowa substancja czynna w karczochu. Ma działanie żółciopędne dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów z udziałem tłuszczu oraz reguluje profil lipidowy krwi. Wpływa dobroczynnie na gospodarkę hormonalną, zarządzającą wykorzystywaniem cukru przez nasz organizm. Zabezpiecza to przed wahaniami poziomu cukru we krwi, co z kolei zabezpiecza go przed odkładaniem się jego „nadwyżek” w postaci tkanki tłuszczowej. Stabilny poziom cukru we krwi to również stały dostęp do energii w trakcie treningu.
Sulimaryna
– jest flawonoidem o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającymi. Działanie to dotyczy głównie komórek wątrobowych, chroniąc ją przed działaniem wdychanych i spożywanych toksyn, zapobiega powstawaniu i rozwojowi stanów zapalnych. Zaleca się ją sportowcom, nie tylko wyczynowym, którzy spożywają większe ilości mięsa, suplementów oraz żywności przetworzonej. Pamiętajmy, że wątroba jest jednym z magazynów naszego glikogenu więc im sprawniejsza, tym większe pokłady tego paliwa możemy zgromadzić.
Inulina
– rodzaj błonnika pokarmowego traktowanego jako prebiotyki ( – substancje wspomagające namnażanie prawidłowej mikroflory jelitowej). Od zdrowych jelit dużo zależy! Inulina pęcznieje w żołądku opóźniając pojawienie się uczucia głodu. Odpowiednio nawodniona będzie sprzymierzeńcem osób, które mają problemu z zaparciami, wzdęciami. Spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia, zabezpieczając przed wahaniami jego poziomu. Regularne spożywanie inuliny podniesie ilość przyswajanego wapnia oraz magnezu, czyli pierwiastków biegaczom niezbędnych.
Kwas chlorogenowy
– kolejny składnik, który wpływa na poziom cukru we krwi poprzez spowolnione jego wchłanianie z jelit. Warto tu podkreślić, że w sytuacji powolnego wchłaniania cukru z pożywienia, organizm musi czerpać energię z innych źródeł i często posiłkuje się zapasową tkanką tłuszczową. Związek ten jest ostatnimi czasy popularny wśród badaczy, którzy zgodnie zauważyli, że jego regularna konsumpcja przyczynia się do normalizacji wagi ciała oraz skutecznie zabezpiecza przed rozwojem cukrzycy. Pojawiają się również badania sugerujące, że nadmierne spożycie tego związku może nasilać procesy zapalne w organizmie (do nadmiernej konsumpcji może dojść po włączeniu suplementów z udziałem kwasu chlorogenowego).
Garbniki
– obecne w karczochu wiążą się z białkami tworząc powłokę chroniącą przed wnikaniem szkodliwych substancji, ułatwiają regenerację tkanek. Działają ochronnie na przewód pokarmowy, więc będą sprzymierzeńcem osób z wrażliwym żołądkiem i jelitami. Ograniczają rozwój stanów zapalnych poprzez obkurczanie naczyń krwionośnych.
Teraz jakoś do tego dobra trzeba się dobrać. Podajemy kilka przepisów. Smacznego!
Fot. Istockphoto.com
Karczoch pieczony
• Karczochy – 5 sztuk
• Olej roślinny – 5 łyżek
• Czosnek – 3 sztuki
• Tymianek – 3 gałązki
• Cytryna – 3 sztuki
• Sól
Oderwać twarde zewnętrzne liście, odciąć 1/3 górnej części karczocha oraz ciemne końcówki pozostałych liści i przekroić wzdłuż na pół. Miejsca ciecia natrzeć przepołowioną cytryną. Tak przygotowane karczochy włożyć do miski z wodą z dodatkiem soku z cytryny (1 litr wody, sok z 2 cytryn). Olej wymieszać z solą, skórką z 2 cytryn posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Karczochy odcedzić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i dokładnie wysmarować mieszanką olejową. Piec 40 minut w 180 stopniach pod przykryciem z folii aluminiowej.
Makaron z karczochem
• Makaron np. grube wstążki – ok. 300 g
• Karczochy – 4 sztuki
• Passata pomidorowa 500 g
• Czosnek – 4 sztuki
• Cebula – 1 sztuka
• Olej roślinny – 4 łyżki
• Sól, pieprz
• Parmezan do posypania
Karczoch oporządzamy jak w przepisie powyżej do etapu odcedzenia z wody cytrynowej. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Karczoch pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli, chwilę razem przesmażyć i zalać passatą pomidorową. Doprawić do smaku i dodać przekrojone na pół i zgniecione ząbki czosnku. Dusić pod przykryciem do miękkości karczochów. Podawać z ugotowanym makaronem i parmezanem.