fbpx

Dieta > Zdrowie i motywacja

Kofeina – pomoc czy zmora biegacza?

Kofeina - dodaje energii, przyspiesza regenerację biegacza. Fot. istockphoto.com

 Fot. istockphoto.com

Tajemniczo wyglądający wzór chemiczny C8H10N4O2 oznacza kofeinę, znaną nie tylko amatorom kawy. Substancja ta wzbudzała zmienne reakcje, częściej mówi się jednak w ostatnich latach o plusach wynikających z jej spożywania, głównie w stosunku do osób pracujących intensywnie intelektualnie i fizycznie.

Kofeinę zalicza się do tzw. związków stymulujących, ponieważ wpływa na pracę układu krążenia i oddechowego, polepsza koncentrację oraz pomaga pozbyć się zmęczenia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Dodatkowo zawarte w kawie (która jest chyba najbardziej znanym źródłem kofeiny) związki mają właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne).

Dziennie spożywamy całkiem pokaźne ilości kofeiny, i to niekoniecznie będąc wielbicielami macchiato czy małej czarnej. Najczęściej po prostu nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele produktów ją zawiera. Dodaje się ją na przykład do wielu napojów, czekolady, batoników, przy czym nie zawsze producent nas o tym informuje. Może być to niebezpieczne w przypadku dzieci lub osób z chorobami wrzodowymi. Dorosłym i zdrowym znajdujące się tam dawki kofeiny nie zaszkodzą.

Czy spożywanie kofeiny może jednak realnie wpłynąć na podniesienie naszych osiągnięć sportowych? Przeprowadzone na Uniwersytecie Georgia badania wykazały, że podawanie kofeiny w trakcie wysiłku może zapobiegać lub odsuwać w czasie ból mięśni związany z ich intensywną pracą. Rozmiar tego zjawiska uzależniony jest od tego, czy sportowcy poza okresami ćwiczeń fizycznych również spożywali kofeinę. Ci którzy stosowali ją tylko w trakcie wysiłków, reagowali korzystniej. Inne badania w Instytucie Sportu w Cambrze wykazały z kolei, że dostarczanie organizmowi kofeiny przed treningiem sprzyja redukowaniu masy ciała przez stymulowanie intensywniejszego spalania tłuszczów. Kofeina podnosi nam tętno do takiego poziomu, w którym organizm jako główny substrat energetyczny wykorzystuje tłuszcze – bardzo podobne zjawisko występuje w stanie zakochania! Naukowcy dowodzą ponadto, że spożywanie kofeiny przed treningiem sprzyja podniesieniu możliwości tlenowych, poprawiając wydolność organizmu. Podobnie jak w wyniku badań przeprowadzonych w Georgi stwierdzono późniejsze pojawianie się uczucia bólu, zmęczenia mięśni.

Gorącym tematem jest ostatnio suplementacja kompleksem kofeinowo-węglowodanowym. W Australii przeprowadzono szczegółowe badania dotyczące wpływu tej „mieszanki” na organizm obciążony fizycznie, poddając testom kolarzy i biegaczy. Udowodniono, że ta „mieszanina” podawana po intensywnym wysiłku sprzyja szybszej i efektywniejszej odnowie rezerw glikogenowych – najważniejszego źródła energii dla mięśni. Proces ten był efektywniejszy o około 60%! Efekt ten jest wynikiem zwiększania poziomu uwalnianej insuliny i sprawniejszego wychwytywania glukozy przez komórki mięśniowe.

„Mam jeden niewinny nawyk: codziennie piję niezliczone ilości kawy i rzadko sięgam do innych trunków, kawa jest dla mnie lepsza od Świętego Mikołaja z workiem pełnym podarunków” – tak śpiewał jeden z najlepszych polskich raperów, Łona. Z pewnością na co dzień mamy wokół siebie pokaźne stadko kawoszy, którzy bez sypanej albo rozpuszczalnej nie potrafią zacząć dnia. Od kawy, właśnie przez wzgląd na zawartą w niej kofeinę, rzeczywiście łatwo się uzależnić. Trudno jednoznacznie stwierdzić, jakie ilości mogą nas doprowadzić do kofeinizmu, ponieważ to sprawa indywidualna. Zależy to między innymi od takich czynników jak: płeć, wiek czy masa ciała. W ciągu dnia można dopuszczalnie spożyć od 100 do 400 mg kofeiny a 1000 mg to dawka toksyczna. Aby tej górnej granicy nie przekroczyć, należy wiedzieć, gdzie i ile jest kofeiny zarówno w żywności jak i suplementach.

Oto mała ściąga najpopularniejszych naturalnych źródeł kofeiny:

Filiżanka czarnej kawy, 70-140 mg
Filiżanka kawy rozpuszczalnej, 90 mg
Filiżanka espresso, 57 mg
Filiżanka kawy mrożonej, 50-70 mg
Szklanka czarnej herbaty (sypanej), 65 mg
Szklanka czarnej herbaty (w torebce), 46 mg Szklanka zielonej herbaty, 31 mg
Butelka (0,33) coca coli, 45 mg
Tabliczka czekolady, 20 mg
Baton czekoladowy (30g), 8-17 mg
Szklanka kakao, 10 mg

Zawartość kofeiny w suplementach jest bardzo zróżnicowana i nie da się podać średniej jej zawartości, dlatego też zawsze trzeba czytać informacje na etykiecie, zwłaszcza gdy spożywamy tę substancję regularnie i w większych ilościach. Minusem kofeinizmu jest wypłukiwanie z organizmu wapnia, magnezu i żelaza. Aby temu zapobiec, należy dostarczać większych ilości tych składników mineralnych i/lub spożywać kofeinę 1-2 godziny przed lub po posiłku. Dodatkowo kofeina działa moczopędnie, co może powodować zaburzenie gospodarki wodnej organizmu. Niedobór wody jest bardziej niebezpieczny niż niedobór energii, a zatem spożywanie większych ilości neutralnych płynów staje się tu konieczne.

Kofeina ukryta w filiżance espresso, smacznego capuccino czy pysznej czekoladzie w rozsądnych ilościach nikomu nie zaszkodzi, a wręcz poprawi nasze możliwości wysiłkowe i przyspieszy regenerację po wysiłku.

Marta Chmura, „Kofeina”, Bieganie

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Weekend z PKO Gdynia Półmaratonem zbliża się wielkimi krokami. To ostatni moment na decyzję, by przeżyć te emocje wspólnie z tysiącami innych miłośników biegania. Zapisy trwają do Niedzieli Wielkanocnej. Tegoroczny PKO Gdynia Półmaraton wystartuje 26 […]

6 tysięcy biegaczy w Gdyni! Ostatnie dni zapisów na PKO Gdynia Półmaraton i wydarzenia towarzyszące

Yeman Crippa zadebiutował na królewskim dystansie w Sewilli w 2023. Włoch finiszował z czasem 02:06:06. Wcześniej zawodnik specjalizował się w biegach przełajowych i średnich na dystansach: 3000 m, 5000 m i 10 000 m. Teraz […]

Jak do maratonu w Londynie przygotowuje się aktualny Mistrz Europy w półmaratonie?

Gniezno po raz kolejny pokazało sportowego ducha! 5 kwietnia ulice Pierwszej Stolicy Polski tętniły energią i emocjami – wszystko za sprawą 22. Biegu Europejskiego, który otworzył tegoroczną edycję Gnieźnieńskiej Triady Koronacyjnej. Choć pogoda wystawiła biegaczy […]

Gniezno rozpoczęło sezon biegowy! Ponad tysiąc zawodników na trasie 22. Biegu Europejskiego

Hoka prezentuje dziesiątą edycję swojego flagowego modelu – Clifton 10. To but, który od dekady z powodzeniem towarzyszy biegaczom na całym świecie podczas codziennych treningów. Ceniony za wyjątkową lekkość i komfort, Clifton powraca w odświeżonej […]

Hoka Clifton 10 – lekkość i miękkość jakich jeszcze nie było

W belgijskich miastach: Brukseli i Lieuven rozegrano pierwsze w historii Mistrzostwa Europy w biegach ulicznych. Zawodniczki i zawodnicy ze Starego Kontynentu ścigali się na dystansach 10 kilometrów, półmaratonu i maratonu. Jak w tych biegach zaprezentowali […]

Mistrzostwa Europy w biegach ulicznych – pierwsza edycja za nami. Jak wypadli Polacy?

12 619 zawodniczek i zawodników przekroczyło linię mety 17. PKO Poznań Półmaratonu. To nowy rekord biegowej imprezy w stolicy Wielkopolski. W biegu zwyciężyli wśród mężczyzn Oqbe Kibrom Ruesom z Erytrei (01:02:23) oraz Viktoriia Kaliuzhna z […]

Rekordowa liczba zawodników na mecie 17. PKO Poznań Półmaratonu. Kamil Jastrzębski na podium!

Już po raz piętnasty, Raszyn stanie się miejscem zmagań biegaczy z całej Polski. Organizatorzy zapraszają w niedzielę, 13 kwietnia, do Raszyna na XV Ogólnopolski Bieg Raszyński o dystansie 10 km, który odbywa się na trasie […]

XV Ogólnopolski Bieg Raszyński już w niedzielę. Jeszcze można dołączyć!

Odchudza? Buduje kondycję? Nie tylko! Niezależnie od tego, czy biegasz codziennie, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z bieganiem, warto poznać efekty biegania na zdrowie fizyczne i psychiczne. Dowiedz się, jak bieganie wpływa na organizm, jakie […]

Efekty biegania – wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne

Wygraj pakiet startowy na jeden z najpiękniejszych półmaratonów świata!
Weź udział