Akcja Zdrowie > Dieta > Polecane > Slider
#ZdrowieNaTalerzu: Szpinakowe pesto z olejem rzepakowym [PRZEPIS]
Makaron z pesto z zielonych liści to danie prawie idealne. Jest lekkie i pożywne, a dodatkowo na jego przygotowanie poświęcisz nie więcej, niż 15-20 minut. Doskonałe po długim wybieganiu, jak i dzień przed w ramach węglowodanowego doładowania.
Oczekując na rozkwit sezonowych warzyw, wciąż możemy jeść zdrowo. Przykładem wartościowego posiłku będzie pesto przyrządzone na bazie szpinaku. Zielone liście zawierają żelazo i wapń. Migdały dostarczą białka. Olej rzepakowy to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin E (zwiększającej naszą wydolność) i K (pomocna w utrzymaniu zdrowych kości). Żeby potrawę jeszcze bardziej wzbogacić, możesz użyć razowego makaronu.

Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 50 g rukoli
- 100 g płatków migdałów
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Pozostawić chwilę do przestudzenia.
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Jeśli potrzeba – dodać pieprzu i soli do smaku. Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy, by pesto dłużej postało, na powierzchni pesto należy wylać odrobinę oleju.
Z podanych proporcji wychodzą dwa średniej wielkości słoiczki.

Podobają Ci się nasze przepisy? To zobacz także:
Szybka sałatka z indykiem i jajkiem
Stir-fry z kurczakiem i makaronem ryżowym