fbpx

Dieta > Polecane > Promocje

Dieta a regeneracja po maratonie

Odpowiednia regeneracja po przebytym maratonie jest bardzo istotna. Nie powinno się jej lekceważyć, niezależnie od tego, czy uczestniczyło się w nim pierwszy raz czy po raz kolejny. Bieg na ponad 40 km jest bardzo wyczerpujący, nawet dla wytrenowanego biegacza, stąd regeneracja powysiłkowa stanowi bardzo ważny element całej sesji treningowej. Jednym z jej elementów jest dieta, ponieważ od niej między innymi zależy efektywność procesów regeneracyjnych organizmu.

Po pierwsze regeneracja

Najważniejszą kwestią w żywieniu zawodników, którzy mają za sobą maraton, jest uzupełnienie zasobów glikogenu, płynów (i elektrolitów) oraz dostarczenie materiału budulcowego do uszkodzonej tkanki mięśniowej. Dieta po zakończonym maratonie, która ma usprawnić efektywność regeneracji, powinna obfitować w węglowodany i białko. Odpowiednia podaż węglowodanów pozwala na uzupełnienie strat glikogenu mięśniowego, czyli magazynu energii dla pracujących mięśni. Podaż pełnowartościowego białka pozwala zapobiec urazom mięśni oraz zregenerować mikrouszkodzenia powstałe podczas kilkugodzinnego biegu.

Dużo biegam, czy to znaczy, że mogę wszystko jeść? >>>

Poczekaj z posiłkiem

Zaleca się, aby pierwszy posiłek spożywany po zakończonym biegu posiadał proporcje węglowodanów do białka w stosunku 4:1. Oznacza to, że na każdy 1 gram białka ma przypadać 4 gramy węglowodanów. Czasem warto z takim posiłkiem troszeczkę poczekać. W trakcie tak intensywnego i długotrwałego wysiłku fizycznego, ukrwienie przewodu pokarmowego, a w tym jego praca, są mniej efektywne, ponieważ część krwi odpływa z jego naczyń do obciążonych pracą mięśni. Konsekwencją tego może być lekko upośledzone (na ok. 30-45 minut) trawienie i wchłanianie składników odżywczych u niektórych biegaczy, co później jednak wraca do normy.

Zacznij od koktajlu

Po zakończonym biegu najlepiej sprawdzają się posiłki w postaci płynnej (koktajl/smoothie), dzięki czemu pokarm będzie lepiej przyswajalny i dostarczy, oprócz węglowodanów i białka, także płynów. Można zaserwować sobie, na przykład koktajl czekoladowy, składający się z maślanki, banana, miodu i kakao. Kolejny posiłek, spożyty po zakończonym maratonie, powinien być stały. Poza węglowodanami i białkiem dostarczy cennych warzyw lub owoców, bogatych w witaminy i mikroelementy, które wzmacniają procesy regeneracji organizmu. Ważne, aby codzienna dieta po maratonie była pełnowartościowa i urozmaicona. Powinna zapewniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze – węglowodany, białka i tłuszcz, witaminy oraz składniki mineralne.

Dieta a regeneracja po maratonie

Energia z węglowodanów

Węglowodany w diecie biegacza stanowią dobrze przyswajalne źródło energii dla mięśni, mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Ich prawidłowa podaż pozwala na wyrównanie strat glikogenu mięśniowego po zakończeniu długotrwałego wysiłku, jakim dla pracujących mięśni był 40-kilometrowy maraton. Glikogen kumulowany w mięśniach i wątrobie stanowi formę zapasu energii. Pamiętaj, że rosnący zapas glikogenu to bardzo istotna kwestia dla regeneracji oraz perspektywy następnych startów. Rekomendowanymi codziennymi źródłami węglowodanów są świeże warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, płatki zbożowe, pełnoziarniste i razowe makarony, brązowy ryż).

Białko jako budulec

Proteiny pełnią szereg funkcji w organizmie maratończyka. Stanowią budulec dla tkanki mięśniowej, poddanej ogromnemu i długotrwałemu wysiłkowi, czynnie uczestniczą w procesie jej regeneracji oraz umożliwiają adaptację do dalszych treningów. Udział białka jest uzależniony między innymi od częstotliwości sesji treningowych – im częściej się odbywają, tym szybciej zachodzi potrzeba regeneracji tkanki mięśniowej. Zazwyczaj podaż protein wśród biegaczy oscyluje w granicach 1,2-2 gramy na kilogram masy ciała biegacza. Do zalecanych źródeł pełnowartościowego białka zalicza się chude gatunki mięs, drób, ryby, chude i półtłuste produkty mleczne, jaja oraz nasiona roślin strączkowych i orzechy.

Dieta redukcyjna a trening. Jak nie wpaść w pułapkę odchudzania? >>>

Tylko z umiarem

Tłuszcze są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i płciowego. Pamiętaj, że w okresie regeneracji, kiedy ilość i częstotliwość treningów jest zredukowana, tłuszcz jest składnikiem, którego ilość w diecie trzeba kontrolować. Nadmierna jego podaż może prowadzić do wzrostu tłuszczowej masy ciała i niekorzystnie wpływać na zdolności wysiłkowe i wydolność fizyczną biegacza. Polecanymi źródłami tłuszczu w diecie biegaczy są produkty takie jak ryby, oleje roślinne (rzepakowy, oliwa), orzechy, pestki, nasiona, siemię lniane, czy awokado.

Nagroda dla organizmu

Żywienie po starcie w maratonie jest równie ważne jak przed nim i w jego trakcie. Nawadnianie, zdrowa, pełnowartościowa dieta, odpowiednia ilość snu to podstawy, które mają za zadnie przygotować biegacza do kolejnych sesji treningowych i następnego maratonu. Podczas 40-kilometrowego biegu nasz organizm wykonał kawał dobrej roboty, stąd warto się odwdzięczyć i podziękować mu prawidłową oraz pełnowartościową dietą.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Natalia Kupść

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii, odsłaniające zupełnie nowy koncept, w którym komfort pełni główną rolę, oferujące jeszcze lepszą amortyzację i […]

Najbardziej komfortowe buty do biegania? Rewolucja w konstrukcji GEL-NIMBUS 25

Czy przygotowując plany treningowe, zastanawiamy się jakie mięśnie pracują podczas biegania? Odpowiedź na to pytanie pozwoli na zaplanowanie efektywnych treningów i osiąganie jak najlepszych wyników. Chęć redukcji masy ciała, pokonania określonego dystansu czy osiągania wyników […]

Jakie mięśnie pracują podczas biegania?

Fundacja DKMS wspierająca pacjentów walczących z nowotworami krwi oraz chorobami układu krwiotwórczego dołączyła do akcji #BiegamDobrze. Od dziś istnieje możliwość wsparcia Fundacji poprzez udział w największych warszawskich biegach ulicznych. Chcesz wesprzeć Fundację DKMS – pobiegnij […]

Fundacja DKMS dołącza do akcji charytatywnej #BiegamDobrze Fundacji „Maraton Warszawski”! Nowe połączenie sił

Podbiegi to jednostka treningowa, która pojawia się w programie przygotowań, jak i planach treningowych, do biegów na różnym dystansie. Wykorzystanie podbiegów w treningu biegacza to najlepszy sposób na poprawę siły biegowej. Pod warunkiem że będziemy […]

Podbiegi. Jak wykonać je poprawnie? [VIDEO]

Eliminacja produktów odzwierzęcych z diety coraz rzadziej jest wyłącznie przejawem światopoglądu, a coraz częściej stanowi świadomy wybór podyktowany względami zdrowotnymi. Czy takie rozwiązanie sprawdzi się w przypadku biegaczy? Na czym polega dieta roślinna? Już na […]

Dieta roślinna a bieganie, jak to połączyć?

Jeżeli wciąż jeszcze nie masz planów na ostatnią niedzielę marca, to przypominamy, że tego dnia odbywa się 17. Półmaraton Warszawski. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym biegaczem, dopiero stawiasz pierwsze biegowe kroki czy nawet […]

Witamy wiosnę w Warszawie! Kilka powodów, dla których warto pojawić się 26 marca w stolicy

Nice To Fit You – jedna z najstarszych firm diet pudełkowych w Polsce, po sukcesie współpracy z Fundacją „Maraton Warszawski” w 2022 roku, postanowiła ponownie zostać sponsorem stołecznych biegów. W tym roku marka rozszerza swoje […]

“Dieta, która biegnie z Tobą.” – Nice To Fit You oficjalnym sponsorem 17. Półmaratonu Warszawskiego i 45. Maratonu Warszawskiego

Sezon halowy 2023 dopiero się rozkręca, a na listach już mamy kilka naprawdę ciekawych wyników. Co jeszcze ciekawsze, autorami co najmniej kilku z nich są reprezentantki i reprezentanci Polski. Zobaczcie, co przyniosły nam pierwsze halowe […]

Początek sezonu halowego pełen wartościowych rezultatów