fbpx

Wydarzenia > Aktualności > Czytelnia > Czytelnia > Reportaże > Trening > Teoria treningu > Trening > Wydarzenia

Technika biegu sprzed dziesiątek lat: jak wyglądał ówczesny ideał biegacza?

Rekordzista świata w biegu na 1 milę z 1934 r. Glenn Cunningham

Czy “idealna” technika biegu mocno zmieniła się na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat? Na co zwracano uwagę w połowie XX w.? Poznajcie porady jednego z pierwszych autorów książek o bieganiu!

Współcześnie, za sprawą zdobyczy techniki, dostęp do informacji jest powszechny i niezwykle łatwy. Jeśli chcemy zobaczyć, jak wygląda technika biegu najlepszych, wystarczy włączyć film na YouTube. Znajdziemy też w sieci sporo opracowań na temat prawidłowej techniki, można przeczytać podręczniki poświęcone biomechanice, książki uznanych trenerów, itp., itd. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu sytuacja wyglądała zupełnie inaczej. Dlatego takie książki, jak “How they train” Freda Wilta to prawdziwa gratka dla pasjonatów biegania i historii sportu.

Właśnie w tym tytule Fred Wilt, czyli 2-krotny olimpijczyk, później autor wielu biegowych książek, zamieścił rozdział poświęcony prawidłowej technice biegu. Jak wyglądały jego zalecenia według stanu wiedzy na rok 1959?

Na początku autor zwraca uwagę, że każdy biegacz ma nieco inną technikę. Przypisuje to m.in. wzrostowi, wadze, budowie ciała, różnicom w budowie mięśni. Dlatego zaznacza, że tak naprawdę nie można mówić o idealnej, uniwersalnej technice biegu, a jedynie należy oprzeć się na ogólnych zaleceniach. Nawet, gdyby każdy człowiek się do nich stosował, w biegu wszyscy będą wyglądali nieco inaczej ze względu na indywidualne cechy organizmu. Z tego powodu, Wilt podkreśla, że jednym z największych błędów, jakie może popełnić biegacz, to próba idealnego kopiowania sposobu biegu innego zawodnika.

Jednym z pierwszych elementów, na jaki zwraca uwagę autor jest praca rąk. Współcześnie często można spotkać się z zaleceniami dotyczącymi kąta zgięcia w łokciu, mówiącymi że powinien być w okolicach 90 stopni. Według Wilta nie ma to w praktyce tak dużego znaczenia, dopóki, dopóty zawodnik czuje się z nimi komfortowo, nie powodują nadmiernego napięcia ani nie męczą się szybciej niż reszta ciała.

Jednocześnie autor podkreśla, że praca rąk ma za zadanie nadawać rytm nogom i że powinny one pracować w tej samej płaszczyźnie. Ręce pełnią bowiem funkcje związane z utrzymaniem równowagi. Ich praca powinna być płynna, regularna, bez zbędnych ruchów, odchyleń. Ręce maja także pracować naturalnie i luźno. Luz ważny jest także w przypadku dłoni. Oczywiście nie powinny zostać całkiem luźno puszczone, ale nie należy ich także zaciskać jak do bójki.

Embed from Getty Images

Herb Elliot na zdjęciu powyżej był uznawany przez Freda Wilta za jeden ze wzorów prawidłowej techniki biegu.

Kolejny element, o którym wspomina Fred Wilt, to pozycja głowy. Jak pisze, wzrok powinien być skierowany przed siebie. Głowa powinna być naturalny przedłużeniem tułowia – nie powinna być odchylona do tyłu ani do przodu. Jednocześnie autor zwraca również uwagę na pewien interesujący fakt:

Jeżeli, z powodu budowy ciała, zawodnik biegnie z wysoko uniesioną głową i odczuwa dyskomfort przy próbie zmiany jej ułożenia, należy pozwolić mu tak biegać, pod warunkiem, że nie powoduje to odchylenia całego tułowia do tyłu, co przyczyniałoby się do zmniejszania prędkości biegu.

Dopiero w tym momencie autor zaczyna omawiać pracę nóg. Pierwszy element, jaki wziął na warsztat, to długość kroku. Podkreśla, że im wolniejszy bieg, tym krótszy powinien być krok. Jednocześnie przestrzega przed wydłużaniem kroku za wszelką cenę, gdyż krótsze kroki są bardziej ekonomiczne. Zwraca co prawda uwagę, że biegający najszybciej sprinterzy sadzą długie susy, ale przytomnie zauważa, że celem sprinterów nie jest wysoka ekonomia biegu, tylko pokonanie krótkiego dystansu w jak najkrótszym czasie. Biegacz długodystansowy powinien starać się tak stawiać kroki, by były one efektywne z punktu widzenia wydatku energetycznego.

W przypadku pracy nóg, Wilt zwraca uwagę na lądowanie na śródstopiu. Jednocześnie przestrzega nie tylko przed lądowaniem na pięcie, ale także przed brakiem wykorzystywania pięty w kroku biegowym. W momencie przetoczenia, na ułamek sekundy, pięta powinna lekko musnąć podłoże, co ma zapewnić większą dynamikę całemu ciału. Poszczególne fazy kroku biegowego zostały przedstawione na rysunku:

Źródło: F. Wilt “How they train”, Track&Field News, 1959.

Jako przykład zawodnika biegającego dobrze technicznie Wilt przywołuje Herba Elliotta – ówczesnego rekordzistę świata w biegu na 1500 m i na 1 milę.

Na koniec rozdziału autor pisze, że w przypadku biegania wszelki ruchy powinny przychodzić naturalnie i nie powinny być wymuszane. Oczywiście technika jest istotna, ale głównie z punktu widzenia wydajności i ekonomii kroku biegowego. Jak podsumowuje Wilt, ostatecznie zwycięzcą jest ten, kto pokona dany dystans najszybciej, a nie najładniej. I choć nie oznacza to, że można zaniedbać pracę nad techniką biegu, historia wielokrotnie potwierdziła te słowa.

mm
Jakub Karasek

Podoba ci się ten artykuł?

3.2 / 5. 5

Przeczytaj też

W ostatnią niedzielę września Warszawa przywita biegaczy podwójnie mocno! Fundacja „Maraton Warszawski” poinformowała, iż 26 września wystartują zarówno 43. Maraton Warszawski jak i 15. Półmaraton Warszawski. Jest to dobra wiadomość dla wszystkich miłośników biegania w […]

15. Półmaraton Warszawski i 43. Maraton Warszawski rozbiegają stolicę 26 września! Na biegaczy czeka dodatkowa pula miejsc

Do 43. Maratonu Warszawskiego pozostało już tylko nieco ponad 2 miesiące. W ramach Pucharu Maratonu Warszawskiego i akcji treningowej przed imprezą, nadszedł czas na sprawdzian na dystansie 20 km. Jest to symboliczny początek okresu bezpośredniego […]

Akcja treningowa: 20 km w przygotowaniach do maratonu

Firma faktoringowa Bibby Financial Services, wspólnie z partnerami, namawiała przedsiębiorców do zapoBIEGANIA zatorom płatniczym. Uczestnicy Bibby Fair Pay Run, nieszablonej akcji z pogranicza gospodarki i sportu amatorskiego, symbolicznie obiegli miejscowość Zator aż 64 razy. Zwracali […]

Czy przedsiębiorcy dobrze zapoBIEGAJĄ zatorom płatniczym?

Kuskus to idealny produkt dla biegaczy. Syci, dobrze smakuje, a przy tym nie wymaga gotowania. Wystarczy go zalać wrzątkiem i… to wszystko! W połączeniu z owocami i wytrawnymi składnikami może stanowić pełnowartościowy posiłek na co […]

Sałatka z kuskusem i olejem rzepakowym [PRZEPIS]

Marka ASICS zorganizowała event z udziałem wyjątkowej ambasadorki Joanny Mazur, na którym nie mogło nas zabraknąć. Polska biegaczka i paraolimpijka przetestowała na warszawskiej Agrykoli najnowszy model GEL-KAYANO 28. Buty z serii KAYANO słyną ze stabilizacji […]

Wyjątkowa stabilizacja podczas biegu. Wraz z Joanną Mazur przetestowaliśmy najnowszy model ASICS GEL-KAYANO 28

Kiedy zapisywałem się na jesienny maraton, jedną z opcji było przystąpienie do rywalizacji ogłoszonej przez jednego ze sponsorów. Ma ona polegać na próbie przełamania impasu w poprawie wyników i ustanowieniu nowej życiówki po dłuższym okresie […]

Brak postępów w bieganiu? Czas na zmiany!

Bieganie jest coraz częstszą pasją wśród pracowników wielu firm niezależnie od branży. Pasja oznacza wysiłek, systematyczność i determinację, by stawać się lepszym każdego dnia. Dlatego warto umieścić informację o swoim biegowym hobby w CV. Bowiem […]

Bieganie w CV: jak pracodawcy postrzegają biegową pasję pracowników

O tym, że tłuszcz jest niezbędny do życia, nikogo już nie trzeba przekonywać. Także o tym, że jego zapasy to niemalże niewyczerpalne źródło energii przy dłuższych wysiłkach tlenowych. Jednak teraz na szczególną uwagę zasługują kwasy […]

Czy oleje roślinne pomagają nam więcej trenować?