fbpx

Dieta

Fasolka po bretońsku w wersji roślinnej

Po ostatnich eksperymentach i szaleństwach w kuchni doszłam do wniosku, że smak naszej tradycyjnej fasolki po bretońsku może zostać zachowany nawet jeśli przygotowana zostanie bez „wkładki”. Sekret tkwi… w przyprawach.

Osoby nie spożywające mięsa mogą dodać wędzonego lub smażonego tempehu albo zjeść samą fasolę w wyśmienitym pomidorowym sosie. Sekret tkwi po prostu w przyprawach. Dzięki fasoli nasz organizm otrzyma solidną porcję roślinnego białka, witaminy B1 i B2, a także magnez i fosfor. Strąki odgrywają rolę w regulacji poziomu insuliny i obniżają stężenie cholesterolu LDL. Przecier pomidorowy to źródło potasu i sodu. Jednak ze względu na swoją ciężkostrawność fasolka po bretońsku nie jest polecana osobom z problemami jelitowymi. Kto jednak mówi, że mamy ją jeść codziennie?

Zapraszam na przepis, który pozwoli przenieść się w czasy dzieciństwa i obozów harcerskich.

Potrzebujesz:

  • 500 g fasoli „piękny jaś”
  • 2 średnie cebule
  • 750 g dobrego przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • dobry gatunkowo olej
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta wędzonej soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki pszennej (do zasmażki)
  • 2 łyżki dobrego roślinnego masła (do zasmażki)

Jak robisz:

Namoczoną przez noc fasolę gotujesz w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie obrane cebule kroisz w grubą kostkę lub piórka i smażysz na patelni na 4 łyżkach dobrego, roślinnego oleju (np. na rzepakowym, słonecznikowym, ryżowym) z listkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Kiedy cebula się zarumieni, wlewasz przecier, ketchup lub koncentrat, sos sojowy, wodę i wsypujesz pozostałe przyprawy, czyli majeranek, kumin, pieprz cayenne, wędzoną paprykę i sól. Mieszasz dokładnie i gotujesz kilka minut. Następnie dodajesz ugotowanej fasoli i całość dusisz jeszcze około 20 minut. Na koniec robisz zasmażkę. Rozpuszczasz masło, dodajesz mąkę i mieszając dolewasz trochę zimnej wody uważając by nie zrobiły się grudki. Taką zasmażkę dodajesz do całości, mieszasz dokładnie, ewentualnie doprawiasz do smaku pieprzem i solą.

Smacznego!

Podpowiedź:

Jeśli zrobią się w zasmażce grudki przetrzyj ją do fasolki przez sitko.
Fasolę mocz przez noc w wodzie z łyżeczką sody.
Osoby lubiące tempeh (fermentowana soję) mogą np. pokroić go w kostkę, podsmażyć i dodać do fasolki.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.
mm
Joanna Kowalczyk-Bednarczyk

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Jakie są dobre treningi na szybkość?

Przeprowadziliśmy ankietę z udziałem ośmiu polskich trenerów (Jan Fus, Grzegorz Gajdus, Edward Motyl, Grzegorz Stefanko, Piotr Mańkowski, Stanisław Bąk, Zbigniew Król, Zbigniew Nadolski). Zapytaliśmy o to, jakie elementy treningu mają największy wpływ na właściwe zbudowanie pożądanej szybkości startowej. Ciekawi wyników?

Trening na szybkość – 10 wskazówek, jak biegać szybciej

Warszawska Triada Biegowa to niezwykle popularny cykl imprez sportowych – znają go nie tylko warszawiacy. Na biegi związane z najważniejszymi państwowymi świętami ściągają uczestnicy z różnych zakątków Polski! Piękniej niż na biegowo takich świąt nie […]

Patriotyzm, pasja i sportowy duch… Warszawska Triada Biegowa 2023 – przyglądamy się statystykom

W ostatni weekend w Drzonkowie (Zielona Góra) odbyły się 95. Mistrzostwa Polski PZLA w Biegach Przełajowych. W rywalizacji nie zabrakło zarówno wygranych, jak i niespodziewanych porażek faworytów. 95. Mistrzostwa Polski PZLA w Biegach Przełajowych rozrywane […]

Starzy i nowy panujący w przełajach. Mistrzostwa Polski za nami

Łącznie 14 konkurencji w 4 kategoriach wiekowych zostało zaplanowanych do rozegrania w ramach 95. Mistrzostw Polski PZLA w Biegach Przełajowych. Gospodarzem tegorocznej edycji imprezy będzie Drzonków, a organizatorem imprezy jest Lubuski Związek Lekkiej Atletyki w […]

95. Mistrzostwa Polski PZLA w Biegach Przełajowych już w ten weekend w Drzonkowie!

Wysoki poziom wodo- i pyłoszczelności, odporność na upadek z wysokości 1 metra, technologia pozwalająca utrzymać słuchawki na swoim miejscu w trakcie zróżnicowanych aktywności i długi czas pracy na baterii. To, zdaniem marki Jabra, recepta na […]

Najlepsze słuchawki douszne dla aktywnych? Jabra Elite 8 Active – test

Gdy podczas biegania wydaje ci się, że coś uciska stopę, jakbyś miał siniaka na podeszwie, lepiej zawczasu wybierz się do lekarza. Wkrótce ból rozcięgna podeszwowego może uniemożliwić bieganie. Ból pięty i wewnętrznej części podeszwy to jedne z najczęstszych dolegliwości biegaczy.

Ból stopy, rozcięgno podeszwowe. Objawy kontuzji, leczenie

Schyłek sezonu startowego jak zwykle wiąże się z podsumowaniami oraz koniecznością planowania przyszłości – tej najbliższej i tej dalszej. Jak rok 2023 ocenia oraz jaką ma wizję zbliżającego się 2024 roku Marek Tronina, prezes Fundacji […]

Setna rocznica pierwszego maratonu w Polsce. Maraton Warszawski będzie ważną częścią tego jubileuszu – rozmowa z Markiem Troniną

Ja już nie mam czasu do stracenia, dlatego w życiu i karierze sportowej kieruję się zasadą „wszystko albo nic”, bo tylko to pozwala mi się rozwijać. Tak rozmowę z Ewą Paciorek w kolejnym odcinku z […]

Wszystko albo nic. Taka filozofia pozwala się rozwijać. Dominika Stelmach. [podcast]