fbpx

Dieta

Fasolka po bretońsku w wersji roślinnej

fot: Joanna Kowalczyk

fot: Joanna Kowalczyk

Po ostatnich eksperymentach i szaleństwach w kuchni doszłam do wniosku, że smak naszej tradycyjnej fasolki po bretońsku może zostać zachowany nawet jeśli przygotowana zostanie bez „wkładki”. Sekret tkwi… w przyprawach.

Osoby nie spożywające mięsa mogą dodać wędzonego lub smażonego tempehu albo zjeść samą fasolę w wyśmienitym pomidorowym sosie. Sekret tkwi po prostu w przyprawach. Dzięki fasoli nasz organizm otrzyma solidną porcję roślinnego białka, witaminy B1 i B2, a także magnez i fosfor. Strąki odgrywają rolę w regulacji poziomu insuliny i obniżają stężenie cholesterolu LDL. Przecier pomidorowy to źródło potasu i sodu. Jednak ze względu na swoją ciężkostrawność fasolka po bretońsku nie jest polecana osobom z problemami jelitowymi. Kto jednak mówi, że mamy ją jeść codziennie?

Zapraszam na przepis, który pozwoli przenieść się w czasy dzieciństwa i obozów harcerskich.

Potrzebujesz:

  • 500 g fasoli „piękny jaś”
  • 2 średnie cebule
  • 750 g dobrego przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • dobry gatunkowo olej
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta wędzonej soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki pszennej (do zasmażki)
  • 2 łyżki dobrego roślinnego masła (do zasmażki)

Jak robisz:

Namoczoną przez noc fasolę gotujesz w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie obrane cebule kroisz w grubą kostkę lub piórka i smażysz na patelni na 4 łyżkach dobrego, roślinnego oleju (np. na rzepakowym, słonecznikowym, ryżowym) z listkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Kiedy cebula się zarumieni, wlewasz przecier, ketchup lub koncentrat, sos sojowy, wodę i wsypujesz pozostałe przyprawy, czyli majeranek, kumin, pieprz cayenne, wędzoną paprykę i sól. Mieszasz dokładnie i gotujesz kilka minut. Następnie dodajesz ugotowanej fasoli i całość dusisz jeszcze około 20 minut. Na koniec robisz zasmażkę. Rozpuszczasz masło, dodajesz mąkę i mieszając dolewasz trochę zimnej wody uważając by nie zrobiły się grudki. Taką zasmażkę dodajesz do całości, mieszasz dokładnie, ewentualnie doprawiasz do smaku pieprzem i solą.

Smacznego!

Podpowiedź:

Jeśli zrobią się w zasmażce grudki przetrzyj ją do fasolki przez sitko.
Fasolę mocz przez noc w wodzie z łyżeczką sody.
Osoby lubiące tempeh (fermentowana soję) mogą np. pokroić go w kostkę, podsmażyć i dodać do fasolki.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Polub nas na Facebooku. Codzienną dawkę motywacji znajdziesz także na naszym Instagramie!
mm
Joanna Kowalczyk-Bednarczyk

Podoba ci się ten artykuł?

0 / 5. 0

Przeczytaj też

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii, odsłaniające zupełnie nowy koncept, w którym komfort pełni główną rolę, oferujące jeszcze lepszą amortyzację i […]

Najbardziej komfortowe buty do biegania? Rewolucja w konstrukcji GEL-NIMBUS 25

Czy przygotowując plany treningowe, zastanawiamy się jakie mięśnie pracują podczas biegania? Odpowiedź na to pytanie pozwoli na zaplanowanie efektywnych treningów i osiąganie jak najlepszych wyników. Chęć redukcji masy ciała, pokonania określonego dystansu czy osiągania wyników […]

Jakie mięśnie pracują podczas biegania?

Fundacja DKMS wspierająca pacjentów walczących z nowotworami krwi oraz chorobami układu krwiotwórczego dołączyła do akcji #BiegamDobrze. Od dziś istnieje możliwość wsparcia Fundacji poprzez udział w największych warszawskich biegach ulicznych. Chcesz wesprzeć Fundację DKMS – pobiegnij […]

Fundacja DKMS dołącza do akcji charytatywnej #BiegamDobrze Fundacji „Maraton Warszawski”! Nowe połączenie sił

Podbiegi to jednostka treningowa, która pojawia się w programie przygotowań, jak i planach treningowych, do biegów na różnym dystansie. Wykorzystanie podbiegów w treningu biegacza to najlepszy sposób na poprawę siły biegowej. Pod warunkiem że będziemy […]

Podbiegi. Jak wykonać je poprawnie? [VIDEO]

Eliminacja produktów odzwierzęcych z diety coraz rzadziej jest wyłącznie przejawem światopoglądu, a coraz częściej stanowi świadomy wybór podyktowany względami zdrowotnymi. Czy takie rozwiązanie sprawdzi się w przypadku biegaczy? Na czym polega dieta roślinna? Już na […]

Dieta roślinna a bieganie, jak to połączyć?

Jeżeli wciąż jeszcze nie masz planów na ostatnią niedzielę marca, to przypominamy, że tego dnia odbywa się 17. Półmaraton Warszawski. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym biegaczem, dopiero stawiasz pierwsze biegowe kroki czy nawet […]

Witamy wiosnę w Warszawie! Kilka powodów, dla których warto pojawić się 26 marca w stolicy

Nice To Fit You – jedna z najstarszych firm diet pudełkowych w Polsce, po sukcesie współpracy z Fundacją „Maraton Warszawski” w 2022 roku, postanowiła ponownie zostać sponsorem stołecznych biegów. W tym roku marka rozszerza swoje […]

“Dieta, która biegnie z Tobą.” – Nice To Fit You oficjalnym sponsorem 17. Półmaratonu Warszawskiego i 45. Maratonu Warszawskiego

Sezon halowy 2023 dopiero się rozkręca, a na listach już mamy kilka naprawdę ciekawych wyników. Co jeszcze ciekawsze, autorami co najmniej kilku z nich są reprezentantki i reprezentanci Polski. Zobaczcie, co przyniosły nam pierwsze halowe […]

Początek sezonu halowego pełen wartościowych rezultatów