fbpx

Naukowcy: „śmieciowe” jedzenie powoduje więcej zgonów niż palenie papierosów

Autor: Iwona Ludwinek • 18.04.2019

french-fries-923687_960_720

Nowe badania wykazały, że zła dieta jest odpowiedzialna za ponad 1 na 5 zgonów na całym świecie, co czyni ją bardziej śmiertelną niż palenie papierosów.

W magazynie Lancet opublikowano bardzo ciekawe wyniki badań. Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe osób powyżej 25 roku życia, mieszkających w 195 różnych krajach. Odkryto, że 22% zgonów (ok. 11 mln) było efektem złych nawyków żywieniowych. 9,5 mln osób zmarło z powodu chorób układu krążenia, 900 tys z powodu nowotworów związanych z dietą, ponad 330 tys z powodu cukrzycy. Naukowcy zauważyli również, że regularne spożywanie „śmieciowego” jedzenia wiąże się z częstszym występowaniem niepełnosprawności we wczesnych latach życia.

Jakie nawyki żywieniowe łączyły te osoby i które z nich okazały się najbardziej szkodliwe?

  •  wysokie spożycie sodu (ponad 3 gramy dziennie),
  •  niskie spożycie produktów z pełnego ziarna (mniej niż 125 gramów dziennie)
  •  niewystarczające spożycie owoców (mniej niż 250 gramów dziennie).
  •  niewystarczające spożycie warzyw, orzechów i nasion

Warto pamiętać, że zła dieta nie tylko przyczynia się do występowania nadwagi i otyłości, ale również chorób serca, udarów, nowotworów i niedoborów. Jak zatem się odżywiać, aby zminimalizować ryzyko chorób związanych z kiepskim odżywianiem? Wystarczy dbać o kilka podstawowych zasad:

  • regularnie spożywać warzywa i owoce
  • jeść produkty z pełnego ziarna (ciemne pieczywo, ciemne makarony, płatki owsiane, żytnie itd)
  • unikać wysoko przetworzonej żywności
  • słodycze zastępować naturalnymi produktami np. bakaliami, batonikami zbożowymi

Polecamy również:

Dietetyczne ABC biegacza

4 pozornie zdrowe produkty

Proste i szybkie przepisy dla biegaczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Advertisment ad adsense adlogger