Zdrowie i motywacja > Ciało biegacza > Zdrowie i motywacja
Naukowcy: „śmieciowe” jedzenie powoduje więcej zgonów niż palenie papierosów
Nowe badania wykazały, że zła dieta jest odpowiedzialna za ponad 1 na 5 zgonów na całym świecie, co czyni ją bardziej śmiertelną niż palenie papierosów.
W magazynie Lancet opublikowano bardzo ciekawe wyniki badań. Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe osób powyżej 25 roku życia, mieszkających w 195 różnych krajach. Odkryto, że 22% zgonów (ok. 11 mln) było efektem złych nawyków żywieniowych. 9,5 mln osób zmarło z powodu chorób układu krążenia, 900 tys z powodu nowotworów związanych z dietą, ponad 330 tys z powodu cukrzycy. Naukowcy zauważyli również, że regularne spożywanie „śmieciowego” jedzenia wiąże się z częstszym występowaniem niepełnosprawności we wczesnych latach życia.
Jakie nawyki żywieniowe łączyły te osoby i które z nich okazały się najbardziej szkodliwe?
- wysokie spożycie sodu (ponad 3 gramy dziennie),
- niskie spożycie produktów z pełnego ziarna (mniej niż 125 gramów dziennie)
- niewystarczające spożycie owoców (mniej niż 250 gramów dziennie).
- niewystarczające spożycie warzyw, orzechów i nasion
Warto pamiętać, że zła dieta nie tylko przyczynia się do występowania nadwagi i otyłości, ale również chorób serca, udarów, nowotworów i niedoborów. Jak zatem się odżywiać, aby zminimalizować ryzyko chorób związanych z kiepskim odżywianiem? Wystarczy dbać o kilka podstawowych zasad:
- regularnie spożywać warzywa i owoce
- jeść produkty z pełnego ziarna (ciemne pieczywo, ciemne makarony, płatki owsiane, żytnie itd)
- unikać wysoko przetworzonej żywności
- słodycze zastępować naturalnymi produktami np. bakaliami, batonikami zbożowymi
Polecamy również:
Proste i szybkie przepisy dla biegaczy
Zachęcamy także do słuchania naszego podcastowego cyklu „Czy tu się biega?”.